China stochează imense cantitati de aur pentru a reduce dependența de dolar si vinde masiv bonuri de trezorerie americane!

Postat la: 24.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

China stochează imense cantitati de aur pentru a reduce dependența de dolar si vinde masiv bonuri de trezorerie americane!

Băncile centrale achiziționează uriase cantitati de aur în acest an, informatiile din piata desemnand China drept un jucător important. In acelasi timp, Xi Jinping a decis sa vanda bonurile de trezorerie SUA, pe motiv ca piata monetara si rezervele in dolari se vor prăbusi.

Având în vedere că Rusia a fost afectată de sancțiunile monetare impuse de Occident, China și alte câteva țări trebuie să se grăbească să reducă dependența de dolar, consideră analiștii de la Nikkei Asia, unul dintre cele mai importante site-uri de analiza financiara.

Băncile centrale au cumpărat un volum net de 399,3 tone de aur în perioada iulie-septembrie, mai mult decât cvadruplu față de anul trecut, potrivit raportului din noiembrie 2022 al grupului industrial World Gold Council. Cea mai recentă cantitate marchează un salt abrupt de la 186 de tone în trimestrul precedent și 87,7 tone în primul trimestru, în timp ce totalul de la începutul anului depășește singur orice an întreg din 1967.

Cumpărători precum băncile centrale din Turcia, Uzbekistan și India au raportat achiziții de 31,2 tone, 26,1 tone și, respectiv, 17,5 tone. Problema este că astfel de achiziții specificate însumează doar aproximativ 90 de tone - ceea ce înseamnă că restul de aproximativ 300 de tone nete este atribuit Chinei de către expertii care au consultat surse din piata bursiera a aurului.

"Unele achiziții neidentificate sunt de așteptat, dar o porție nespecificată de această amploare este nemaiauzită", a declarat Koichiro Kamei, analist financiar și de metale prețioase. "Văzând modul în care activele de peste mări ale Rusiei au fost înghețate după invazia sa în Ucraina, țările anti-occidentale sunt dornice să acumuleze dețineri de aur la îndemână", a declarat și Emin Yurumazu, un cunoscut economist japonez. "China a cumpărat o cantitate substanțială de aur din Rusia", a declarat la rândul lui analistul de piață Itsuo Toshima.

China a mai făcut mișcări similare în trecut. După ce a păstrat tăcerea din 2009, Beijingul a uimit piața în 2015, dezvăluind că și-a sporit deținerile de aur cu aproximativ 600 de tone. Nu a mai raportat nicio activitate din septembrie 2019. Banca Populară a Chinei a cumpărat de atunci o parte din deținerile de aur ale Băncii Centrale a Federației Ruse, care sunt aproximate la peste 2.000 de tone, a declarat Toshima.

Băncile centrale și instituțiile guvernamentale au acumulat rezerve de aur în ultimii aproximativ 10 ani, după ce criza financiară din 2008 a erodat încrederea în obligațiunile Trezoreriei SUA și în alte active denominate în dolari, făcându-le să se grăbească să își diversifice portofoliile. De asemenea, țările emergente cu o bonitate scăzută caută să își consolideze rezervele de aur, care are o lichiditate ridicată și nu prezintă riscuri suverane.

China s-a descărcat de obligațiunile americane. A vândut 121,2 miliarde de dolari în datorii americane, echivalentul a aproximativ 2.200 de tone de aur, între sfârșitul lunii februarie - imediat după primul atac al Rusiei asupra Ucrainei - și sfârșitul lunii septembrie 2022, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA. Importurile chinezești de aur din Rusia au crescut brusc în iulie, de peste opt ori în luna respectivă și de aproximativ 50 de ori față de nivelul din anul precedent, potrivit autorităților vamale chineze.

"Credem că, în general, băncile centrale vor rămâne cumpărători neți de aur, având în vedere performanțele sale din ultimii ani și faptul că acesta nu este pasivul unei alte națiuni", a declarat Nikos Kavalis, director general al companiei de consultanță în domeniul metalelor prețioase Metals Focus. În general, băncile centrale nu-și descarcă deținerile de aur pe piață, ceea ce înseamnă că, cu cât cumpără mai mult metal prețios, cu atât mai mult va fi susținut prețul acestuia.

loading...
PUTETI CITI SI...