ChatGPT a propus o soluție aproape perfectă pentru conflictul din Ucraina

Postat la: 14.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

ChatGPT a propus o soluție aproape perfectă pentru conflictul din Ucraina

ChatGPT merită lăudat pentru spiritul propunerii sale de pace, care nu numai că implică pe bună dreptate că Kievul este de vină pentru conflict, dar include și câteva sugestii pragmatice pe care regimul de la Kiev ar face bine să le ia în considerare cu seriozitate.

Popularul chatbot de inteligență artificială, cunoscut sub numele de ChatGPT, a propus o soluție aproape perfectă pentru conflictul ucrainean, după ce a fost solicitat de fostul diplomat indian Vikas Swarup, care a împărtășit răspunsul pe Twitter. Iată răspunsul integral mai jos:

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina este o problemă complexă și de lungă durată, iar găsirea unei soluții care să fie acceptabilă pentru ambele părți este o sarcină dificilă. Cu toate acestea, ca model de limbaj AI, pot sugera o posibilă soluție de mediere:
1. Negocieri: Primul pas către rezolvarea conflictului este prin negocieri între liderii ambelor țări. Negocierile ar trebui să vizeze găsirea unui teren comun și stabilirea unui cadru pentru cooperarea viitoare.
2. Încetarea focului: Ambele părți trebuie să convină asupra unei încetări imediate a focului pentru a permite desfășurarea negocierilor. Acest lucru este important pentru a preveni pierderea de vieți omenești și distrugerea proprietăților.
3. Descentralizare: Ucraina ar trebui să fie de acord să descentralizeze puterea în regiunile în care locuiesc populațiile de limbă rusă. Acest lucru ar oferi regiunilor mai multă autonomie, inclusiv control asupra propriilor politici de dezvoltare economică, lingvistică și culturală.
4. Monitorizare internațională: Trebuie stabilită monitorizarea internațională a situației pentru a se asigura că ambele părți aderă la acordurile încheiate în timpul negocierilor.
5. Asistență economică: Organizațiile internaționale precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială ar trebui să ofere asistență Ucrainei pentru a ajuta la stabilizarea economiei sale.
6. Recunoașterea suveranității Ucrainei: Rusia ar trebui să recunoască suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
7. Protecția culturală: Rusia ar trebui să colaboreze cu Ucraina pentru a proteja drepturile culturale ale vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, cum ar fi permiterea utilizării limbii ruse în educație și viața publică.
8. Retragerea militară: Ambele părți ar trebui să convină să își retragă forțele militare din zona de conflict și să stabilească o zonă demilitarizată de-a lungul graniței."

Tot ceea ce a sugerat această inteligență artificială este sensibil, iar o lectură între rânduri dezvăluie că ChatGPT consideră că Kievul este de vină pentru conflictul ucrainean din cauza refuzului său de a respecta drepturile omului consacrate de ONU ale populației sale vorbitoare de rusă, așadar și propunerile de descentralizare și protecția culturală. Acestea fiind spuse, propunerea de pace a ChatGPT are și cinci deficiențe serioase, notează presa americană.

"În primul rând, ignoră complet faptul că NATO a depășit în mod clandestin liniile roșii de securitate națională a Rusiei în Ucraina și a refuzat să rezolve dilema de securitate rezultată prin mijloace diplomatice, determinând astfel operațiunea specială a lui Putin. În al doilea rând, nu menționează nici faptul că sugestiile sale sunt în mare parte un remix al Acordurilor de la Minsk, despre care fostul cancelar german Merkel a recunoscut anul trecut că nu a avut în intenție să fie implementat de către Kiev.

În al treilea rând, nicio propunere de pace nu are vreo șansă realistă de succes fără a aborda expansiunea continuă a NATO în Ucraina în ultimul an, ceea ce a contribuit la erodarea în continuare a intereselor legitime de securitate națională ale Rusiei. În al patrulea rând, acest chatbot nu ține seama, de asemenea, de referendumul din septembrie trecut, care a dus la reunirea a patru foste regiuni ucrainene cu patria lor istorică rusă, care a fost determinată de dorința populației de a-și proteja drepturile omului pe care Kievul le-a încălcat.

Și în al cincilea rând, este extrem de puțin probabil ca Rusia să-și retragă vreodată forțele militare de pe întreaga frontieră, având în vedere că prezența lor acolo garantează securitatea localnicilor, deși există șansa să facă acest lucru în jurul centralei nucleare Zaporozhye (ZNPP), ca urmare a negocierilor în curs. În concluzie, propunerea de pace a ChatGPT se concentrează pe cauzele bilaterale directe ale conflictului, dar trece cu vederea noile realități de bază, precum și cauzele mai mari ale a ceea ce este incontestabil acum un un război proxy NATO-Rusia." (MGG)

loading...
PUTETI CITI SI...