Cererea de aur a băncilor centrale în prima jumătate a anului 2023 a fost cea mai mare din istorie

Postat la: 07.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cererea de aur a băncilor centrale în prima jumătate a anului 2023 a fost cea mai mare din istorie

În ciuda vânzărilor semnificative din partea Turciei, care au încetinit achizițiile nete de aur ale băncilor centrale în al doilea trimestru, băncile centrale au adăugat o cantitate record de aur în rezervele lor până în prima jumătate a anului 2023.

Achizițiile nete de aur ale băncilor centrale au totalizat 387 de tone până în prima jumătate a anului, potrivit datelor compilate de World Gold Council. Acesta a fost cel mai mare total din prima jumătate a anului de când organizația a început să compileze date trimestriale în 2000.

Achizițiile nete ale băncilor centrale au scăzut în al doilea trimestru, după ce au stabilit un record în primul trimestru datorită vânzărilor nete de 132 de tone între aprilie și iunie. Pe net, băncile centrale au adăugat 102,9 tone de aur la rezervele lor în al doilea trimestru.

Turcia a fost cel mai mare cumpărător de aur în primul trimestru, dar a trecut la vânzări în martie. Într-un interval de trei luni, Turcia și-a redus deținerile de aur cu 160 de tone. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, acesta a fost un răspuns la dinamica pieței locale și nu a reflectat probabil o schimbare în strategia pe termen lung a băncii centrale turcești privind aurul.

Aurul a fost vândut pe piața internă din Turcia pentru a satisface cererea foarte puternică de lingouri, monede și bijuterii, ca urmare a unei interdicții parțiale temporare a importurilor de lingouri de aur."

În mod semnificativ, Turcia a reluat achiziția de aur în iunie, adăugând 11,4 tone la rezervele sale.

Au existat și alți vânzători în al doilea trimestru. Kazahstanul și-a redus deținerile de aur cu 38 de tone, iar Uzbekistanul a vândut 19 tone de aur. Aceste două bănci au fost cei mai mari vânzători de aur în primul trimestru al acestui an. Nu este neobișnuit ca băncile care cumpără din producția internă - cum ar fi Uzbekistan și Kazahstan - să treacă de la cumpărare la vânzare.

Rusia, Cambodgia și Germania au raportat scăderi ușoare ale rezervelor lor în al doilea trimestru, probabil din cauza baterea de monede.

Banca Populară a Chinei a fost cel mai mare cumpărător de aur în S1, adăugând 103 tone de aur la deținerea sa oficială. Achizițiile sale din al doilea trimestru au extins seria de achiziții la opt luni consecutive.

De la reluarea rapoartelor de achiziții în noiembrie 2022, Banca Populară Chineză și-a mărit deținerile oficiale de aur la 2 113 tone. Aurul reprezintă 4% din rezervele totale ale Chinei.

Banca centrală chineză a acumulat 1.448 de tone de aur între 2002 și 2019, iar apoi a tăcut brusc până când a reluat raportarea în noiembrie 2022. Mulți speculează că, în acești ani de tăcere, chinezii au continuat să adauge aur la deținerile sale în afara registrelor.

Întotdeauna s-a speculat că China deține mult mai mult aur decât dezvăluie oficial. După cum a subliniat Jim Rickards în Mises Daily în 2015, mulți oameni speculează că China păstrează câteva mii de tone de aur "neoficial" într-o entitate separată numită Administrația de Stat pentru Schimburi Externe (SAFE).

Anul trecut, au existat creșteri mari și nedeclarate ale deținerilor de aur ale băncilor centrale. Printre băncile centrale care deseori nu raportează achizițiile se numără China și Rusia. Mulți analiști cred că China este cumpărătorul misterios care stochează aur pentru a minimiza expunerea la dolar.

Autoritatea Monetară din Singapore s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai mari cumpărători în timpul primului semestru, adăugând 73 de tone de aur la tezaurul său.

Polonia a adăugat, de asemenea, o cantitate semnificativă de aur la rezervele sale după ce a reluat achizițiile în aprilie. Depozitul polonez de aur a crescut cu 48 de tone până în prima jumătate a anului '23.

În toamna anului 2021, președintele Băncii Poloniei, Adam Glapiński, a declarat că banca centrală plănuia să adauge 100 de tone de aur la rezervele sale în 2022. Nu este clar de ce banca nu a dus-o la îndeplinire. Achizițiile recente ar putea semnala începutul unei alte runde de achiziții pentru a atinge acel obiectiv de 100 de tone.

Alte șase țări au adăugat aur la rezervele lor în S1.

India - 10 tone

Republica Cehă - 8 tone

Filipine - 4 tone

Irak - 2 tone

BCE - 2 tone

Qatar - 2 tone

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, "activitatea de vânzare din al doilea trimestru nu a contribuit prea mult la afectarea tendinței pozitive de bază a cererii de aur a băncilor centrale".

Potrivit sondajului privind rezervele de aur ale băncilor centrale pentru 2023, publicat recent de Consiliul Mondial al Aurului, 24% dintre băncile centrale intenționează să adauge mai mult aur la rezervele lor în următoarele 12 luni. Șaptezeci și unu la sută dintre băncile centrale intervievate consideră că nivelul general al rezervelor globale va crește în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o creștere de 10 puncte față de anul trecut.

loading...
PUTETI CITI SI...