Cercetatorii și-au dat seama cum să caute nave extraterestre în Univers!

Postat la: 19.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Cercetatorii și-au dat seama cum să caute nave extraterestre în Univers!

Majoritatea metodelor de căutare a civilizațiilor extraterestre sunt construite în jurul detectării unor radiații electromagnetice specifice. Se caută modificări caracteristice ale luminozității stelelor, fie spectrul lor special, fie cel mai simplu - unde radio care diferă de sursele naturale. Cercetatorii americani au propus extinderea gamei de instrumente utilizate în detrimentul detectoarelor de unde gravitaționale.

Celebrul paradox Fermi îngrijorează nu numai ufologii și futurologii, ci și oamenii de știință cu drepturi depline. Există prea multe indicii care arată că viața în univers nu poate fi un fenomen pământean unic. În același timp, până în prezent, omenirea nu a întâlnit nicio dovadă a existenței altor civilizații inteligente. Una dintre ipoteze este că instrumentele noastre nu sunt suficient de bune sau nu sunt configurate corespunzător pentru a le găsi, prin urmare, este necesar să se vină cu noi metode.

Sau să găsim noi modalități de utilizare a instrumentelor aflate deja în arsenalul astrofizicienilor. De exemplu, observatoarele de unde gravitaționale. Logica este următoarea: dacă o civilizație foarte dezvoltată dorește să călătorească la scara galaxiei, mai devreme sau mai târziu va construi o navă spațială gigantică sau rapidă.

Poate și uriașă și rapidă în același timp. Iar acolo unde există o masă mare, sau accelerații până la viteze de unități sau chiar zeci de procente din viteza luminii, apar fluctuații în spațiu-timp. Pe care noi le numim unde gravitaționale. Un mare avantaj al detectoarelor de unde gravitaționale ca instrumente de căutare a civilizațiilor extraterestre este câmpul lor de vizualizare. Spre deosebire de telescoapele optice sau radiotelescoape, care au un "câmp vizual" extrem de îngust, detectoarele de unde gravitaționale "privesc" întregul cer deodată.

Mai mulți fizicieni de la universități și organizații științifice americane de renume au analizat în detaliu această idee. Calculele lor detaliate pot fi găsite pe portalul de publicații preliminare (preprints) arXiv. Calculele din această lucrare arată că cei mai sensibili dintre detectoarele de unde gravitaționale existente - interferometrele terestre LIGO , VIRGO și KAGRA - vă permit să detectați navele extraterestre pe o rază de până la o sută de kiloparsecs de Pământ (326,156 ani lumină).

Adică mult dincolo de Calea Lactee, al cărei diametru este de numai 105,7 mii de ani lumină. Este adevărat, navele extraterestre ar trebui să aibă o masă de aproximativ zece Jupiteri și să accelereze la 10% din viteza luminii. Pragul minim de detecție cu instrumentele disponibile este un obiect cu o masă de aproximativ Mercur, care accelerează la o viteză comparabilă. Acesta va putea fi detectat deja pe o rază de "doar" 32 de ani lumină - în vecinătatea stelelor cele mai apropiate de Soare.

O masă colosală de nave care accelerează rapid ("RAMAcraft") nu este o ipoteză fantastică. Chiar și călătoria între stelele vecine într-un interval de timp rezonabil necesită cantități uriașe de fluid de lucru. Nimeni nu a anulat legile lui Newton. Iar dacă vorbim de civilizații care pot coloniza o parte semnificativă a galaxiei, atunci cel mai probabil vor avea nevoie de nave care să transporte populații întregi în decursul unei vieți de câteva generații.

Modalitățile alternative de transport precum "tehnologia warp" și bula Alcubierre ușurează lucrurile. Masa de nave construite pe baza lor va fi de asemenea uriașă - câteva sau zeci de Jupiteriane, dar viteza de deplasare este mai mare. În plus, însuși principiul de funcționare a acestora implică curbura spațiu-timpului și, prin urmare, crearea de unde gravitaționale. Astfel de obiecte ar trebui să poată fi detectate la distanțe și mai mari.

În plus, în anii următori, va începe crearea unor observatoare de unde gravitaționale și mai sensibile - Big Bang Observer spațial și DECIGO . Cu ajutorul acestora, eficiența căutării va crește cu un ordin de mărime. Dar există o problemă: trebuie să știi ce să cauți. Este probabil ca instrumentele umane să fi înregistrat deja urme de nave extraterestre care zboară prin Calea Lactee, doar că nu le-am distins de sursele naturale. O întreagă secțiune a lucrării științifice descrise este dedicată metodelor de analiză a datelor.

loading...
PUTETI CITI SI...