Cele mai vechi urme de hominizi: Teoria "originii africane" pusă serios la îndoială

Postat la: 17.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cele mai vechi urme de hominizi: Teoria

Istoria pre-umană este dificil de descifrat, pentru că nu există scrieri rămase de la neanderthalieni sau alte specii de humanoizi care ne sunt strămoși.

Deși oasele străvechi stau la baza multor cercetări, acestea nu sunt singurele indicii lăsate în urmă de strămoșii noștri. În unele cazuri, s-au păstrat urme străvechi de pași. În 2017, o echipă de cercetători a găsit și analizat peste 50 de urme de pași de pe plaja Trachiolos, pe insula Creta, despre care s-a crezut că ar fi fost lăsate de o creatură antică în urmă cu 5,7 milioane de ani.

Un nou studiu sugerează acum că acele urme de pași sunt chiar mai vechi, având "vârsta" de 6,05 milioane de ani. Prin urmare, sunt cu 350.000 de ani mai vechi decât s-a crezut inițial, după cum relatează Science Alert. Cel mai probabil, cred oamenii de știință de la Universitatea din Tübingen, Germania, acestea au fost lăsate în urmă de Graecopithecus freybergi, o specie de primată care a trăit pe Pământ începând cu acum 7,2 milioane de ani, despre care se crede că ar putea fi cel mai vechi strămoș direct al oamenilor, la scurt timp după ce descendența noastră s-a rupt de cimpanzei.

Interesant este faptul că aceste urme de pași au fost găsite pe insula Creta, nu în Africa. Deși Creta ar fi fost lipită de Grecia continentală la acea vreme, descoperirea ridică și mai multe semne de întrebare legate de locul în care au evoluat pentru prima dată hominizii antici și pune cumva la îndoială teoria „originii africane". „În ciuda numeroaselor publicații care sugerează o origine africană, există dovezi că cei mai vechi hominizi ar fi putut evolua în Eurasia. Dovezile includ atât fosile corporale, cât și urme", arată autorii studiului într-un raport publicat de Scientific Reports.

loading...
PUTETI CITI SI...