Cele mai puternice bănci din România, verificate de Consiliul Concurenței: suspiciuni privind calcularea dobânzilor

Postat la: 01.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Cele mai puternice bănci din România, verificate de Consiliul Concurenței: suspiciuni privind calcularea dobânzilor

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Surse oficiale au confirmat pentru ZF această informaţie.

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse" săplaseze depozite celorlalţi participanţi.

„Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de agentul de calcul ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID şi ROBOR stabilite la fixing sunt publicate de agentul de calcul în aceeaşi zi în termen de 5 minute de la fixing", potrivit noilor reguli ale BNR operaţionale începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spunând în vară că băncile au "sărit calul" şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie. BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%. În acelaşi timp, rata de politică monetară este de 6,25%.

loading...
PUTETI CITI SI...