Cele mai importante aspecte pe care le înțelegem greșit despre moarte, conform specialiștilor

Postat la: 11.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cele mai importante aspecte pe care le înțelegem greșit despre moarte, conform specialiștilor

Singurul lucru pe care cu toții îl avem în comun este faptul că vom muri. Și, în ciuda acestui viitor comun, este greu să vorbim despre moarte. De aceea, poate fi de ajutor să auzim opiniile oamenilor care sunt martori ai trecerii în neființă tot timpul, pentru că înțelegând-o de pe acum ne poate ajuta să procesăm mai bine durerea altora și să ne simțim mai liniștiți când ne gândim la propria noastră moarte, relatează BuzzFeed.

Iată câteva dintre cele mai mari neînțelegeri:

Procesul fizic al morții nu arată ca-n filme. Acest aspect a fost abordat în mod repetat de experți. Este posibil să credeți că moartea se produce în liniște și rapid, cu ochii închiși și brațele încrucișate, dar moartea din cauze naturale arată adesea altfel în viața reală.

„Propriul meu tată i-a spus asistentei: Sunt pe cale să mor, iar apoi și-a dat ultima suflare câteva minute mai târziu. Dar acest tip de deces este foarte rar", a afirmat Penny Smith, manager în domeniul calității în centrele de îngrijire paliativă și asistentă medicală în statul Washington. De-a lungul carierei sale, Smith a dezvăluit că a întâlnit doar câteva cazuri în care oamenii au murit rapid.

De regulă, este vorba de un întreg proces prin care aceștia trec. „Culoarea lor se schimbă, respirația lor se schimbă și apoi, în cele din urmă, se sting", a adăugat ea. Smith a început să publice videoclipuri pe TikTok cu privire la munca în centrele de îngrijire paliativă în timpul pandemiei COVID-19 din anul 2020 și, de atunci, a adunat aproximativ 640.000 de urmăritori. Femeia abordează în clipurile sale video diverse subiecte, precum viziunile de pe patul de moarte.

De asemenea, într-un videoclip publicat pe TikTok, Smith explică faptul că, atunci când corpul unei persoane „cedează", este un lucru normal ca aceasta să nu își dorească apă. În aceeași ordine de idei, Smith a afirmat că cea mai mare neînțelegere pe care o observă este atunci când membrii familiei se tem că cei dragi mor de foame pentru că nu mai vor să mănânce. „Aceștia sunt deja pe moarte. Nu au nevoie de mâncare", a declarat Smith.

Totodată, familiile se tem adesea că utilizarea morfinei și a altor opiacee va grăbi moartea celor dragi, conform lui Frances Eichholz-Heller, asistent social la serviciul de consultanță în domeniul îngrijirii paliative de la NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

„Unii oameni vor spune: Ei bine, am avut un unchi care a fost în spital pe moarte și, imediat ce i-au administrat morfină, a murit foarte repede", a spus Eichholz-Heller. „Trebuie să le explic: Ei bine, probabil că a murit foarte repede pentru că era pe moarte. Nu a murit din cauza morfinei, dar i-au dat morfină pentru a-l ajuta", a mai adăugat Eichholz-Heller.

Conform medicului din Carolina de Nord, Aditi Sethi, unii muribunzi încearcă să vorbească despre trăirile lor cu cei dragi, dar familiile resping acest lucru din cauza fricii, spunând: „Nu ești pe moarte, nu-ți face griji".

„De multe ori, cei dragi au cele mai multe regrete", a declarat Sethi. „Sunt atât de îngroziți de gândul de a-și pierde persoana dragă, încât nu pot fi pe deplin prezenți în momentul în care aceasta are cea mai mare nevoie de ei", a mai adăugat dr. Aditi Sethi.

De asemenea, în cazul în care ați avut o relație tensionată cu persoana respectivă înainte ca aceasta să moară, nu trebuie să vă simțiți obligați să-i fiți alături. „Relația ta cu muribundul este personală, iar dacă nu ai avut o relație bună, nu ești obligat să mergi și să fii alături de acea persoană", a spus Smith.

Conform unei asistente medicale din California, este important să le oferiți spațiu persoanelor îndoliate.

Unele persoane aflate pe patul de moarte își pot dori ca ultimele clipe să le petreacă în liniște, însă există și persoane care preferă să fie alături de familie și să vorbească despre întâmplări frumoase.

Majoritatea americanilor spun că, dacă ar avea de ales, ar prefera să moară acasă, dar circa 1 din 5 decese în SUA au loc în urma internării într-o unitate de terapie intensivă.

„Din păcate, în momentul în care o persoană se află pe patul de moarte, este adesea prea târziu pentru a vorbi despre ceea ce își dorește", a declarat dr. Jessica Zitter.

„Așadar, recomandarea mea este să vorbim despre aceste aspecte încă din timpul vieții, poate chiar de când deveniți adulți. Începeți să vă gândiți la moartea voastră și să vă imaginați cum ați vrea să decurgă lucrurile pentru voi atunci când veți ajunge în acea etapă a vieții, etapa finală. Comunicați cu sinceritate", a mai adăugat ea.

„Cea mai mare neînțelegere pe care o văd în rândul pacienților, familiilor și chiar în rândul specialiștilor din domeniul sănătății în legătură cu problema morții este că noi credem că o putem controla", a afirmat Solomon Liao, un medic de la UCI Health din California.

„Credem că, cu toate aparatele, tehnologia și medicamentele de care dispunem, putem determina când sau dacă se întâmplă acest lucru. În loc să acceptăm moartea ca pe un punct final firesc al acestei vieți, devenim deprimați și chiar furioși atunci când se întâmplă. Evităm să o planificăm sau chiar să vorbim despre moarte, iar apoi suntem șocați când se întâmplă", a mai adăugat Liao.

loading...
PUTETI CITI SI...