Ce caracteristici trebuie să îndeplinească scaunul dentar?

Postat la: 09.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce caracteristici trebuie să îndeplinească scaunul dentar?

Unul dintre cele mai importante componente ale unui unit dentar este scaunul pacientului. Ergonomia sa influențează confortul de care beneficiază pacientul, dar și confortul de care are parte medicul dentist.

Majoritatea medicilor dentiști petrec în medie pe an aproximativ 2000 de ore, timp în care aplică tratamente dentare pacienților. Statisticile arată că aproximativ 65% dintre stomatologi, adică 2 din 3 stomatologi, suferă de afecțiuni musculo-scheletice care variază ca severitate. Pe lângă disconfort și durere, aceste afecțiuni îi împiedică pe medici să își desfășoare activitatea  sau îi determină să ia mai multe pauze.

Scaunul dentar al pacientului - cum influențează activitatea medicului?

Scaunele dentare prioritizează confortul pacientului, dar totodată iau în considerare și o serie de caracteristici ergonomice care îl avantajează pe medicul dentist. La analizarea mai multor unituri dentare, este recomandat să acordați o atenție sporită caracteristicilor ergonomice ale scaunului pacientului. Mai precis, scaunul pacientului ar trebui să îl avantajeze pe medicul dentist în următoarele feluri: să faciliteze postura neutră a coloanei vertebrale, a umărului, cotului și încheieturii mâinii, să mențină o mecanică adecvată a corpului și să limiteze atingerea excesivă. De cele mai multe ori, medicii stomatologi au dificultăți în a se apropia de cavitatea bucală a pacientului, menținând în același timp o postură neutră. Dacă scaunul pacientului nu permite poziționarea cât mai apropiată de medic, atunci medicul este forțat fie să se îndrepte excesiv înainte cu tot brațul, fie să își îndoaie trunchiul înainte. Ambele posturi sunt dăunătoare pentru medic și, din acest motiv, este recomandat să optați pentru un scaun prevăzut cu cât mai multe caracteristici ergonomice.

Ce caracteristici ergonomice trebuie să îndeplinească scaunul pacientului?

În primul rând, tetierele scaunului pacientului joacă un rol foarte important, deoarece permit un spațiu mai mare pentru picioare și o mai bună accesibilitate. Tetierele cu dublă articulație permit cea mai bună poziționare a pacientului. De exemplu, înclinarea în jos a unei tetiere cu dublă articulație îl ajută enorm pe medicul dentist atunci când tratează arcada superioară a pacientului. Spătarul scaunului este iar foarte important. Este de dorit ca spătarul să fie cât mai îngust, pentru a permite o poziționare mai apropiată de cavitatea bucală. De asemenea, un spătar îngust poate îmbunătăți intervenția asistentului, permițându-i să se apropie mai mult de cavitatea bucală a pacientului. Reglarea înălțimii scaunului este o altă caracteristică ergonomică de dorit. Scaunul trebuie reglat cât mai jos pentru a-i permite medicului să lucreze cu o postură relaxată a brațului. Unele scaune pentru pacienți nu se pot regla suficient de jos, așa că atunci când medicul lucrează pe arcada inferioară, trebuie să își arcuiască puternic spatele, în timp ce medicii mai scunzi sunt forțați fie să stea pe marginea scaunului, fie să își ridice brațul. Totodată, scaunul ar trebui să se regleze suficient de sus, astfel încât medicul dentist să poată lucra confortabil atunci când efectuează extracții, examinări orale sau amprente dentare, fără să fie nevoit să se aplece înainte.

În cele din urmă, spațiul de sub scaun ar trebui să fie liber, pentru a-i permite medicului să se apropie de gura pacientului, fără să dea de obstacole.

loading...
PUTETI CITI SI...