CDC avertizează asupra unei posibile reapariții a epidemiei de variola maimuței în această vară - majoritatea cazurilor noi sunt la persoane vaccinate împotriva bolii

Postat la: 29.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

CDC avertizează asupra unei posibile reapariții a epidemiei de variola maimuței în această vară - majoritatea cazurilor noi sunt la persoane vaccinate împotriva bolii

Oficialii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au avertizat recent că există un "risc substanțial" de reapariție a epidemiei de variolă a maimuțelor în această vară, la câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că aceasta nu mai reprezintă o urgență sanitară globală.

La 15 mai, CDC a emis un "Health Alert Network (HAN) Health Update", în care se spunea că au fost raportate la Departamentul de Sănătate Publică din Chicago un total de 12 cazuri confirmate și un caz probabil de variolă a maimuțelor în perioada 17 aprilie - 5 mai.

"Toate cazurile au fost în rândul bărbaților simptomatici. Niciunul dintre pacienți nu a fost spitalizat. Nouă (69%) din cele 13 cazuri au fost înregistrate în rândul bărbaților care au primit două doze de vaccin Jynneos. Cazurile confirmate au fost nouă (69 la sută) bărbați albi nehispanici, doi (15 la sută) bărbați de culoare nehispanici și doi (15 la sută) bărbați asiatici. Vârsta medie a fost de 34 de ani (intervalul 24-46 de ani)", alerta a inclus că istoricul călătoriilor a fost disponibil pentru nouă cazuri, deoarece patru dintre ei au călătorit recent în New York, New Orleans și Mexic.

Descoperirea din Chicago a determinat experții să solicite mai multe anchete privind eficacitatea și durata vaccinurilor folosite în timpul epidemiei de anul trecut. Dar oficialii din domeniul sănătății cred în continuare că vaccinarea este soluția finală la această problemă.

"Fără reînnoirea eforturilor de vaccinare și de prevenire, riscăm o reapariție a variolei maimuțelor", a declarat Dr. Demetre Daskalakis, coordonatorul adjunct al răspunsului național al Casei Albe în cazul variolei maimuțelor. "Vaccinul este un instrument foarte important, chiar dacă nu este perfect".

Între timp, cazurile diagnosticate au fost "în ușoară creștere" în opt țări în ultimele săptămâni, inclusiv în Franța și în mai multe țări din Asia de Est, a declarat Dr. Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru variola maimuței. Aproximativ jumătate din cazurile recente din Franța au fost la persoane vaccinate.

Virusul variolei maimuțelor este rezistent la principalul medicament antiviral folosit împotriva sa
Într-un studiu nepublicat care nu a fost încă revizuit de către colegi, CDC a raportat că au apărut tulpini de monkeypox cu semne de rezistență la tecovirimat (TPOXX), principalul medicament antiviral folosit pentru tratarea pacienților.

"Aceste constatări ne informează cu privire la momentul în care este posibil să apară rezistența la tecovirimat și evidențiază necesitatea unor terapii suplimentare [pentru ortopoxvirus] OPXV", se arată în cercetare. În plus, una dintre mutațiile îngrijorătoare a fost detectată, de asemenea, "într-un grup de cazuri" în jurul orașului Los Angeles. Acest lucru înseamnă că variola maimuței rezistentă la medicamente poate fi transmisă de la persoană la persoană.

CBS News a relatat că în Statele Unite se înregistrează încă o medie de mai puțin de trei cazuri raportate în fiecare zi. În total, până în prezent au fost diagnosticate 32 de infecții pentru luna mai la nivel național. Luna trecută se ajunsese la o sumă de 41 de cazuri de monkeypox.

Între timp, rapoartele au afirmat că experții în sănătate publică au fost îngrijorați de posibila creștere a numărului de cazuri în această vară, în special în luna iunie, când bărbații gay călătoresc la paradele festivalurilor și la alte evenimente majore LGBTQIA pentru Luna Mândriei.

"Riscul de aglomerări și focare pe termen scurt este substanțial, iar focarele ar putea fi de amploare, în special în lunile mai calde, cu adunări planificate care pot avea potențialul de contact piele pe piele și o activitate sexuală crescută", a declarat Dr. Christopher Braden, șeful departamentului de răspuns al CDC pentru variola maimuței. (Legat de acest subiect: Luna PRIDE începe cu un focar de MONKEYPOX în comunitatea homosexuală).

"Am convocat deja, într-adevăr imediat după ce am văzut clusterul din Chicago, oameni din cadrul guvernului american pentru a discuta care sunt datele pe care le avem și dacă trebuie să se facă vreo schimbare", a declarat Daskalakis reporterilor săptămâna trecută. Deocamdată, Daskalakis a declarat că CDC îi îndeamnă în continuare pe americanii cu risc să primească primele două doze de vaccin Jynneos.

loading...
PUTETI CITI SI...