Cazurile de cancer în rândul tinerilor se înmulțesc în întreaga lume iar comunitatea stiintifica nu-si explica fenomenul

Postat la: 20.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cazurile de cancer în rândul tinerilor se înmulțesc în întreaga lume iar comunitatea stiintifica nu-si explica fenomenul

Numărul persoanelor sub 50 de ani care au cancer este în creștere în multe țări - lucru care se constată în cazul mai multor tipuri de tumori, scrie New Scientist, care menționează că „nu se știe clar" care poate fi cauza, însă pune situația pe seama „aspectelor vieții moderne".

Potrivit New Scientist, citat de Activenews,, în ultimele trei decenii, a existat o creștere treptată a numărului de persoane sub 50 de ani diagnosticate cu cancer și nu se cunoaște complet de ce.

Creșterea este cea mai accentuată în cazul cancerului intestinal, dar o creștere a incidenței se înregistrează în cazul tumorilor la aproape toate organelor majore ale organismului.

„Este important să ne amintim că marea majoritate a cazurilor de cancer sunt diagnosticate la persoanele peste 50 de ani", a spus Alice Davies de la Cancer Research UK (CRUK).

„Este absolut devastator când vezi pacienți tineri diagnosticați cu cancer", a spus Marios Giannakis de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, Massachusetts. Giannakis a cerut efectuarea unei investigații cu privire la motivele din spatele creșterii cazurilor de cancer intestinal, într-un articol de opinie din revista Science din 16 martie.

Pentru majoritatea tipurilor de tumori, creșterea lor în cazul persoanelor sub 50 de ani a fost relativ modestă până acum. De exemplu, incidența tuturor tipurilor de cancere combinate în rândul persoanelor cu vârste între 25 și 49 de ani din Marea Britanie a crescut cu 22% între 1993 și 2018, de la 133 de cazuri la 100.000 de persoane la 162 la 100.000 de persoane.

Dar faptul că aceeași tendință este observată în cazul multor tipuri de cancer în țările cu venituri mari, medii și mici arată că problema ar trebui privită ca o epidemie globală emergentă, a spus Shuji Ogino de la Harvard Medical School într-o analiză, din septembrie anul trecut, privitoare la cifrele de la Organizația Mondială a Sănătății. „Cred că tendința nu se va opri curând și s-ar putea accelera", a adăugat el.

Cifrele pentru cancerul intestinal sunt cele mai alarmante, cu o creștere cu aproximativ 50% a persoanelor cu vârsta între 25 și 49 de ani, începând cu anii 1990 în Marea Britanie, de exemplu. Există o evoluție similară în SUA, Canada, Australia, Coreea de Sud și în mai multe țări europene, inclusiv Suedia, Finlanda și Țările de Jos.

Creșterea cazurilor de cancer intestinal pare cea mai abruptă în rândul celor din grupele de vârstă cele mai mici, cărora li se oferă rar screening-ul. În 20 de țări europene, creșterea a fost de aproximativ 2% pe an la persoanele de peste 40 de ani, 5% la cei de peste 30 de ani și 8% la cei de peste 20 de ani.

Acest lucru sugerează că, oricare ar fi cauza, aceasta se intensifică, a spus Manon Spaander de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Site-ul menționează că această creștere semnificativă a cazurilor poate fi legată de modificările aduse alimentației noastre. Pe de altă parte, cauza poate să nu fie direct legată de alimentele consumate de oameni, ci de un alt aspect al vieții moderne, cum este trecerea la un stil de viață mai sedentar sau expunerea noastră tot mai mare la anumiți poluanți din mediu, mai scrie The Scientist.

Site-ul mai menționează că altă cauză posibilă este utilizarea antibioticelor, din cauza impactului lor potențial asupra bacteriilor intestinale.

„Cu atât de multe cauze posibile, aflarea răspunsului trebuie să fie o prioritate privind cercetarea cancerului, sunt de acord doi finanțatori majori - CRUK și Institutul Național pentru [cercetarea cazurilor] de Cancer din SUA. La începutul acestei luni, organizațiile au menționat acest obiectiv ca fiind una dintre cele nouă priorități comune de cercetare, pe care le numesc Marile provocări privind cancerul (Cancer Grand Challenges)" - scrie New Scientist. Însă ceea ce acești cercetători nu iau în calcul - ceea ce este un lucru inadmisibil - este posibila legătură dintre creșterea semnificativă a cazurilor în ultimii ani și vaccinurile anti-Covid-19.

Mai mult, acești cercetători spun „Nu înțelegem încă niciunul dintre cauze. În acest moment, doar căutăm în întuneric", cum a afirmat, citată de The Scientist, Sherene Loi de la Universitatea din Melbourne, Australia, care a contribuit înființarea Cancer Grand Challenges.

loading...
PUTETI CITI SI...