Cannabisul medicinal și utilizarea lui în România

Postat la: 23.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cannabisul medicinal și utilizarea lui în România

Marijuana medicală este utilizată cu succes ca adjuvant în tratamentul și gestionarea bolilor cronice de mai bine de 10 ani în diferite state ale lumii.

Din ce în ce mai multe țări adopta cannabisul medical ca terapie pentru afecțiuni din sfera psihiatrică (cum ar fi anxietatea sau depresia), din sfera neurologică (tratamentul crizelor epileptice sau al bolii Parkinson) sau din sfera oncologică (pentru gestionarea efectelor adverse severe pe care le au chimioterapicele).

Ce este sistemul endocanabinoid?

În acest moment se cunoaște aproape totul despre sistemele majore, vizibile anatomic, care ne ajută organismul să funcționeze la capacitate maximă în fiecare zi. Unul dintre sistemele mai puțin cunoscute, dar foarte importante în menținerea homeostaziei, este sistemul endocanabinoid. Cum funcționează sistemul endocanabinoid? Acesta este o rețea complicată de receptori și neurotransmițători care funcționează ca un sistem de reglare, asociat cu organele importante, sistemul imunitar și zone din sistemul nervos.

Neurotransmițătorii care „duc mesajul" în acest sistem important pentru organism se numesc endocanabinoizi. Aceștia se leagă de receptorii desemnați și declanșează o cascadă de acțiuni biologice care au rolul de a repara un dezechilibru.

Cum funcționează marijuana medicală?

Fitocanabinoizii (canabinoizi derivați din plante) au o structură moleculară similară cu cea a endocanabinoizilor (canabinoizi proprii organismului). Din planta de cânepă pot fi extrași fitocanabinoizi din abundență, cei majoritari fiind CBD, CBC și CBG. Atunci când acești canabinoizi naturali sunt consumați de ființa umană, produc efecte aproape identice cu endocanabinoizii găsiți în mod natural în organism. Această descoperire uluitoare a dus la cercetări ulterioare care au demonstrat efectele benefice ale marijuanei medicinale și au demonstrat de ce aceasta ajută în tratamentul problemelor diverse:

  •  Insomnii
  •  Memorie
  •  Anxietate și depresie
  •  Boli cronice
  •  Gestionarea durerii
  •  Greață și inapetență
  •  Creșterea poftei de mâncare
  •  Gestionarea stresului

Cadrul legal și utilizarea marijuanei medicinale în România

În țara noastră, deși legal este permisă utilizarea marijuanei medicinale pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, această plantă sau compușii derivați din ea nu se găsesc în arsenalul medicilor. Acest lucru se întâmplă din cauza ambiguității legilor și a birocrației excesive necesară pornirii unei afaceri în acest domeniu. În plus, THC (un alt compus major extras din cânepă) figurează încă pe lista drogurilor de mare risc în țara noastră, având în același timp o reputație negativă care atașează o stigmă socială tuturor celor care încearcă să utilizeze produse derivate din cânepă.

Cu toate acestea, cei mai mari pași în această direcție au fost deja făcuți. Cel mai important eveniment care contribuie la reducerea stigmei în jurul utilizării produselor derivate din cânepă este legalizarea produselor pe bază de CBD. Acestea acționează prin intermediul sistemului endocanabinoid și produc efecte benefice pentru utilizatori. Din ce în ce mai mulți pasionați au reușit să deschidă mici afaceri cu produse pe bază de CBD, iar numărul clienților fideli crește pe zi ce trece. Astfel, încetul cu încetul, interesul pentru marijuana medicinală va fi atât de mare încât cei aflați la conducere vor fi nevoiți să implementeze o legislație mai permisivă. În curând toți pacienții care au nevoie de marijuana medicală vor putea să se bucure de beneficiile ei pe căi legale, prin prescipție medicală.

loading...
PUTETI CITI SI...