Cât câștigă muncitorii asiatici aduși în România: de la cameristă și ajutor de bucătar, la sudor și faianțar

Postat la: 28.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cât câștigă muncitorii asiatici aduși în România: de la cameristă și ajutor de bucătar, la sudor și faianțar

România are mare nevoie de forță de muncă, așa că importăm mult, în special din Asia. Patronii de firme de recrutare se orienteaza mai recent spre Sri Lanka, unde căută persoane pentru ajutor de bucătar și sudori pentru reparații de vapoare, vagoane de cale ferată și construcții speciale.

În România ducem lipsă de sudori, iar românii care fac cursuri și se specializează în acest domeniu pleacă în alte țări europene. "Un sudor care a lucrat 10 ani în Orientul Mijlociu poate cere 1.000 de dolari.", spune Romulus Badea pentru hotnews.ro, seful unei firme de recrutare. Sudorii sunt mai bine plătiți. Sunt tot felul de operațiuni care necesită sudură, de la construcția de vapoare, reparații de vapoare, de vagoane de cale ferată, construcții speciale, structuri metalice. Cei pe care i-a recrutat recent sunt pentru aceste domenii. Sunt plătiți în funcție de cât de experimentați sunt și ce calificări au, în câte poziții pot să sudeze. De exemplu pot să sudeze deasupra capului și să urce cu sudura în așa fel încât să nu curgă.

„Testele au fost live. Eu am organizat testarea la sudură. Angajatorul a văzut tot timpul cum se sudează, ce poziții are sudorul când sudează, îl filmam de aproape și pe urmă aveam prezentare a sudurii atât pe exterior, cât și pe interiorul țevii", povestește Badea. „Nu e numai asta. Contează și modul în care își pregătește sudura, cum polizează. Cei care au fost aleși au trebuit să facă trei straturi suprapuse de sudură: un cordon inițial, rădăcina, apoi două coloane paralele și pe urmă trei coloane paralele. După ce terminau sudura, angajatorul se uita dacă pune mâna pe o perie de sârmă ca să o aranjeze: cât de îngrijită este sudura", spune Badea.

Exemple de salarii pe care vin asiaticii în România: Pentru un sudor 3G, care este un anumit nivel cu anumiți ani de experiență, salariile sunt undeva 800 - 850 de dolari. Pentru un sudor 6G care este de o complexitate mai mare pot depăși 1.000 de dolari. Astea sunt salariile de bază. Evident, se discută pe urmă de ore suplimentare, schimburi de noapte și așa mai departe.

În România, restaurantele, cantinele, duc lipsă de ajutoare de bucătari, de cei care pregătesc ingredientele pentru gătit. Testul este de îndemânare și rapiditate la tăiat legume. Ăsta este testul de bază. „La o bucătărie, ca să gătești pentru 100 de persoane, dacă ai varză călită, ar fi bine să te pricepi la tocat varză. Atunci cumpărăm legume, cele întâlnite uzual: ceapă, varză, morcovi. Le dăm cuțite, o rozătoare, un aparat de decojit și pe urmă urmează teste", spune Badea. Angajatorul se uită la cum se așează ajutorul de bucătar, cum își pregătește spațiul, dacă și-l curăță înainte și după, cum își curăță legumele.

„La probele astea se prezintă și bucătari (chef), care își prezintă alte video-uri de prezentare în care arată cum au pregătit anumite mâncăruri, au poze cu diplome primite, la locurile în care au muncit în Orientul Mijlociu, de exemplu, la hoteluri de 5 stele, tot felul de certificate. Ei intră în altă ligă. Îi aducem pentru hoteluri de 5 stele, restaurante", a declarat Romulus Badea. Salarii: Un ajutor de bucătar câștigă 450 de dolari, la care se adaugă ore suplimentare. Un chef poate câștiga 800-900-1200 dolari.

În construcții salariul minim este 3.000 de lei brut - 477 euro net la cursul de azi (introdus prin acea OUG 114, care este scutit de impozit pe venit și contribuția la sănătate și la Pilonul II). „Cei calificați, precum faianțar, fierar betonist, pot să câștige mult mai bine. Pot să ajungă la 800 - 1.000 dolari. În cazul de față e vorba de salariu net. Astea sunt salarii la care ajung, inclusiv cu ore suplimentare", a mai afirmat el.

Alte salarii pentru asiatici: Cameristă - personal pentru hoteluri - 450 dolari. În hoteluri, cei mai bine plătiți sunt bucătarii. În rest, majoritatea se învârt în jurul sumei de 450 dolari; Muncitori în ferme: 450 dolari e punctul de plecare/ 700 dolari pentru operatorii de echipamente grele. „Am adus muncitori pentru fermele de animale. În România nu mai există mulgători de vaci. Nu vorbim de mulgători manuali, ci de ferme moderne cu aparatură. Nu mai există.", explică Romulus Badea.

loading...
PUTETI CITI SI...