BRICS scoate dolarul american ca monedă de rezervă mondială. Satele componente se misca rapid spre independenta financiara globala

Postat la: 03.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

BRICS scoate dolarul american ca monedă de rezervă mondială. Satele componente se misca rapid spre independenta financiara globala

Economiile emergente din întreaga lume se mișcă rapid pentru a submina dolarul american și a limita dominația acestuia ca monedă de rezervă mondială.

Economiile Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud (BRICS) găsesc modalități noi și rapide de cooperare și comerț, fără nicio implicare din partea sistemului financiar dominat de Occident și fără riscurile care decurg din fluctuația cursurilor de schimb și certitudinea datoriei față de moneda de rezervă mondială a SUA.

Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) a dezvoltat un sistem comun de plăți care va permite națiunilor BRICS să fuzioneze din punct de vedere economic într-unul singur. Națiunile BRICS au început deja să ocolească dolarul american prin tranzacționarea comerțului lor bilateral în monede locale, iar acest nou sistem contribuie la accelerarea acestui proces.

EAEU face apel la națiunile BRICS prin intermediul organismului său de reglementare, Comisia Economică Eurasiatică (CEE), pentru a implementa un card de plată unic în toate aceste națiuni. Acest card de plată unic va fuziona actualul MIR rusesc, UnionPay din Chia, RuPay din India și Elo din Brazilia, printre alte sisteme de plată.

EAEU urmărește să asigure libera circulație a bunurilor, serviciilor și capitalului între țările membre, fără interferențe din partea sistemului monetar conceput de Occident. A fost înființată în 2015 ca o uniune vamală a Rusiei, Kazahstanului și Belarusului. S-a extins pentru a include Vietnam, Armenia și Kârgâzstan. În prezent, Iranul lucrează la un acord pentru a adera la EAEU și, odată cu această fuziune, vor exista noi oportunități de a fuziona cu națiunile membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Consilierul președintelui CEE, Vladimir Kovalyov, a vorbit despre apariția unei piețe financiare comune și despre obiectivele EAEU de a dezvolta un "spațiu de schimb" comun. "Am făcut progrese substanțiale, iar acum activitatea se concentrează pe sectoare precum cel bancar, al asigurărilor și al pieței bursiere", a declarat Kovalyov pentru ziarul rusesc Ivestia.

Kovalyov a vorbit recent la Forumul internațional de afaceri BRICS de la Moscova: "Este recomandabil să se combine potențialul instituțiilor de dezvoltare macrofinanciară ale BRICS și EAEU, în special Noua Bancă de Dezvoltare BRICS, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), precum și instituțiile naționale de dezvoltare. Acest lucru va face posibilă obținerea unui efect sinergic și asigurarea unor investiții sincronizate în infrastructura durabilă, în producția inovatoare și în sursele de energie regenerabilă."

Președintele rus Vladimir Putin îi pregătește pe ruși pentru un nou sistem internațional de plăți care se bazează pe blockchain și monede digitale. Acest proiect a fost prezentat recent la primul Forum economic eurasiatic de la Bișkek. Propunerea desemnează acorduri pentru plasarea și circulația transfrontalieră a valorilor mobiliare în statele membre, cu modificări ale reglementărilor tehnice. Putin urmează să se întâlnească cu Consiliul Economic Suprem Eurasiatic la Moscova, pe 14 decembrie, pentru a promova sistemul comun de plăți.

Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, dolarul american a fost moneda de rezervă dominantă la nivel mondial. Băncile centrale dețin aproximativ 60% din rezervele lor valutare în dolari. Aproximativ jumătate din totalul împrumuturilor internaționale, al titlurilor de creanță la nivel mondial și al comerțului internațional este convertit prin intermediul dolarului american. Până la 90% din toate tranzacțiile de pe piețele valutare sunt tranzacționate în dolari.

Cererea globală de dolari americani din ultimele șapte decenii a permis Statelor Unite să se împrumute ieftin la rate ale dobânzii mai mici. Acest lucru permite guvernului american și consumatorilor americani să se împrumute direct de la creditorii străini, în loc să se împrumute în valute străine. Acest lucru protejează datoria de fluctuațiile cursurilor de schimb, economisind în același timp consumatorii și firmele americane de costurile de tranzacționare suplimentare. Toate celelalte economii din lume sunt la mila fluctuațiilor cursurilor de schimb și a creșterii datoriei pe care sunt obligate să o contracteze în moneda lor națională.

Toate acestea conferă economiei Statelor Unite avantaje serioase față de toate celelalte economii din lume și le oferă consumatorilor americani anumite privilegii de care alte țări nu se bucură. Dacă aceste avantaje ar trebui să dispară, atunci americanii vor începe să plătească mai mult pentru lucrurile pe care odată le considerau de la sine înțelese. Inflația record de astăzi ar putea fi doar o mostră a ceea ce va urma. Deoarece economia americană este construită pe fraudă și privilegii, americanii s-ar putea găsi și mai vulnerabili atunci când alte națiuni vor rupe controlul sistemului bancar central dominat de Occident.

Pe măsură ce guvernul Statelor Unite continuă să jefuiască lumea cu sancțiuni economice, fraude monetare și război, este doar o chestiune de timp până când economiile emergente vor învăța să coopereze și să facă comerț, ocolind controlul american. Integrarea de către EAEU a unui sistem comun de plăți în cadrul națiunilor BRICS ar putea fi picătura care sparge spatele cămilei și va deschide calea pentru apariția monedelor digitale autoritare ale băncilor centrale.

loading...
PUTETI CITI SI...