Brăţări electronice pentru supravegherea medicilor: „Este înjositor pentru profesionişti"

Postat la: 12.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Brăţări electronice pentru supravegherea medicilor: „Este înjositor pentru profesionişti

Conducerea Spitalului Municipal Timişoara a decis introducerea unui sistem de monitorizare electronică a personalului. Sistemul presupune purtarea unor brăţări electronice cu ajutorul cărora munca medicilor şi asistentelor să poată fi controlată. Sistemul ar fi trebuit să fie deja funcţional, dar aplicarea lui a fost amânată, momentan fiind montată pe holuri aparatura necesară monitorizării.

„În condiţiile în care unii medici au unul - doi pacienţi externaţi pe lună, normal că nu o să le convină să le poarte. Vreau să îşi facă meseria pentru care îşi iau salariul, nu se poate să vii o oră pe zi la lucru sau deloc. Costul de monitorizare este de 70 de lei per persoană pe lună, dacă sistemul îşi dovedeşte eficienţa îl vom păstra. Vrem să mobilizăm personalul să îşi facă treaba", a declarat managerul Spitalului Municipal din Timişoara, Daniel Maliţa.

Iniţiativa managerului de la Spitalul Municipal Timişoara a stârnit reacţia sindicatelor. Cartel Alfa a reacţionat susţinând că sistemul este închiriat de la o firmă privată (n.red. Deltatel SRL), serviciile fiind plătite lunar de către spital. „În prezent, pentru cele trei secţii pentru care se implementează sistemul, costurile se ridică la aproximativ 6.000 de euro pe lună. Spitalul are însă în total 23 de secţii, care îşi desfăşoară activitatea în 14 clădiri, astfel încât, extinderea sistemului, aşa cum se doreşte, ar duce la o cheltuială de circa 28.000 de euro pe lună pentru întregul spital", susţin sindicaliştii de la Cartel Alfa.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a mai arătat că dacă se doreşte monitorizarea calităţii actului medical, in primul rând trebuie asigurate condiţiile minime pentru această calitate. „Lipsesc medicamente, instrumentar şi consumabile, însă personalul este obligat să poarte dispozitive de 200 de euro fiecare, cu stresul suplimentar că dacă se pierde, trebuie să-l plătească", mai spun sindicaliştii.

La rândul său, sindicatul Materna a transmis, prin intermediul unui avocat, o adresă prin care îi cere managerului să comunice, printre altele: motivele concrete ale instalării acestui sistem de supraveghere şi beneficiile aduse institutiei, care au fost celelalte forme şi modalităţi mai puţin intruzive folosite anterior pentru atingerea scopului urmărit cu această monitorizare, care nu şi-au dovedit eficienţa.

De asemenea, sindicatul cere conducerii spitalului să îi fie puse la dispoziţie specificaţiile tehnice ale sistemului, dar şi modalitatea prin care angajaţii au fost informaţi că li se vor modifica unilateral condiţiile de muncă. În plus, sindicatul a cerut conducerii spitalului să transmită durata de stocare a datelor cu caracter personal, locul unde sunt stocate datele şi care sunt garanţiile de securitate ale acestui loc.

„În Occident sunt: card pentru înregistrare la intrare şi ieşire sau aplicaţie pe telefon cu care te semnezi când eşti în raza emiţătorului (200 m), aplicaţie pe computer unde ceri să fii semnat şi şeful aprobă sau nu (dacă nu eşti în serviciu, nu). În niciun caz brăţări. Este înjositor pentru profesionişti", a declarat fostul manager al Spitalului Municipal, Olimpia Oprea. La scandal a reacţionat şi PSD Timişora, care a transmis un comunicat în care a arătat că „medicii sunt eroi, nu puşcăriaşi supravegheabili cu dispozitive electronice!".

loading...
PUTETI CITI SI...