Bill Gates e fericit că Inteligența Artificială va eradica presa independentă

Postat la: 16.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Bill Gates e fericit că Inteligența Artificială va eradica presa independentă

Într-un episod recent al emisiunii "Unconfuse Me with Bill Gates", Sam Altman, directorul general al OpenAI, și miliardarul din domeniul tehnologiei Bill Gates au analizat în mod controversat potențialul inteligenței artificiale (AI) ca instrument de menținere a democrației și de promovare a păcii mondiale.

Conversația a explorat ideea de a folosi inteligența artificială ca instrument pentru a promova unitatea în societate, a spori amiabilitatea globală și a ajuta la depășirea polarizării geopolitice. Microsoft, fondată de Gates, și OpenAI, al cărui director executiv Altman colaborează în prezent îndeaproape cu Microsoft, sunt promotori ai utilizării inteligenței artificiale pentru a rezolva probleme globale. Gates a vorbit cu entuziasm despre acest subiect: "Cred că IA, în cel mai bun caz, ne poate ajuta cu unele probleme dificile... Inclusiv 'polarizarea', pentru că, potențial, asta rupe democrația și ar fi un lucru super rău".

Pe lângă rezolvarea polarizării, cei doi grei au discutat, de asemenea, despre noțiunea de AI care ar putea acționa ca un instrument de pacificare. Gates a spus: "Dacă AI ne poate ajuta să mergem mai puțin la război, să fim mai puțin polarizați; ați crede că, pe măsură ce conduceți inteligența... Mi-ar plăcea să am oameni care să lucreze la cele mai dificile probleme umane, cum ar fi dacă ne înțelegem unii cu alții. Cred că ar fi extrem de pozitiv dacă am crede că AI ar putea contribui la faptul că oamenii se înțeleg între ei."

Sam Altman a răspuns pozitiv la viziunea lui Gates, declarând: "Nu, nu, nu. Trebuie să aflăm și să vedem, dar eu sunt foarte optimist. Sunt de acord cu tine, ce contribuție ar fi." După care discutia a continuat: "Dacă cheia este să oprești întreaga lume să facă ceva periculos, aproape că ai vrea un guvern global, ceea ce astăzi, pentru multe probleme, cum ar fi clima, terorismul, vedem că ne este greu să cooperăm", a spus Gates, când subiectul a ajuns la probleme globale precum cea nucleară.

În ceea ce privește subiectul polarizării, Altman și Gates au deplâns faptul că guvernul, susțin ei, nu a acționat cu privire la "polarizarea" din social media, dar au sperat că ar exista potențial cu ajutorul inteligenței artificiale. "Nu înțeleg de ce guvernul nu a fost capabil să fie mai eficient în jurul social media, dar mi se pare că merită să încercăm să înțelegem acest lucru ca studiu de caz pentru ceea ce vor trece acum cu AI", a adăugat Altman.

Discuția omite în special un aspect critic: influența propriilor convingeri și principii ale programatorilor asupra funcționării IA. Proiectanții și dezvoltatorii de sisteme de inteligență artificială încorporează în mod inerent în algoritmii IA propriile idei despre democrație, libertatea de exprimare și guvernare. Acest lucru ridică preocupări semnificative cu privire la impactul acestor prejudecăți personale asupra neutralității IA și a capacității acesteia de a lua decizii corecte și imparțiale.

Perspectiva ca sistemele de inteligență artificială să fie programate cu anumite ideologii ar putea avea implicații profunde asupra libertății de exprimare. În cazul în care o IA este concepută pentru a favoriza anumite puncte de vedere politice sau sociale (excluzându-le pe cele pe care le consideră "polarizante"), aceasta ar putea suprima perspectivele opuse, ceea ce ar putea duce la o formă de cenzură digitală.

Acest lucru devine deosebit de îngrijorător în contextul platformelor de inteligență artificială care gestionează discursul public pe scară largă, cum ar fi algoritmii de social media sau instrumentele de agregare a știrilor. Puterea de a modela în mod subtil opinia publică și de a controla narațiunea asupra unor probleme critice ar putea fi o consecință neintenționată a IA programate cu idealuri democratice specifice. Sau poate că aceasta este intenția de la bun început.

loading...
PUTETI CITI SI...