Bilanțul testelor de salivă din școli: 13 milioane distribuite, 111 cazuri confirmate, rată uriașă de rezultate fals pozitive

Postat la: 28.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Bilanțul testelor de salivă din școli: 13 milioane distribuite, 111 cazuri confirmate, rată uriașă de rezultate fals pozitive

Potrivit cifrelor remise la solicitarea SpotMedia.ro de Ministerul Educației, în cele două săptămâni în care s-a făcut testarea elevilor, 398 de teste au avut rezultat pozitiv și doar 111 au fost confirmate și cu test PCR.

Iată cum arată datele, conform răspunsului Ministerului Educației:

La testarea de luni, 6 decembrie, au fost raportate 91 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 22 au fost confirmate RT-PCR, 38 au fost infirmate, iar pentru 31 nu am primit informații suplimentare.

La testarea de joi, 9 decembrie, au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu am primit informații suplimentare.

La testările din săptămâna 13-17 decembrie au fost raportate 222 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 66 au fost confirmate RT-PCR, 96 au fost infirmate, iar pentru 60 nu am primit informații suplimentare.

Am cerut să aflăm de la MEN și câte modele de teste au ajuns în școli, pentru a încerca să aflăm de ce există o rată atât de mare de teste cu rezultat fals pozitiv.

"Nu deținem date privind modelele de teste livrate, aceste informații fac parte din contractele semnate de IGSU și furnizori, Ministerul Educației nefiind parte în aceste contracte", a fost răspunsul primit.

Amintim că autoritățile au decis să introducă testarea în școli, cu teste neinvazive, care detectează prezența Sars-CoV-2 în salivă. A fost adoptată o hotâre pentru ca 70 de milioane de teste de salivă să fie cumpărate. Achiziția a întârziat, introducerea în școli a tot fost amânată, iar apoi după prima săptămână deja multe școli rămăseseră fără.

Autoritățile au pasat atunci responsabilitatea de la una la alta, având în vedere că pentru această testare în școli erau implicate ministerele Sănătății și Educației, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și Oficiul Achizițiilor Publice.

După prima săptămână de testare în școli, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat și el surprins de rata de teste fals pozitiv.

"Sincer să fiu, într-adevăr, pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta.

De exemplu, ele au interval de citire a rezultatului între 15 și 30 de minute. Dacă depășești intervalul de 30 de minute și apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv. Dar poate că părinții încă nu stiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate", a precizat ministrul Sănătății.

loading...
PUTETI CITI SI...