Beluga-spion a rușilor se află în prezent pe coasta de vest a Suediei

Postat la: 30.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Beluga-spion a rușilor se află în prezent pe coasta de vest a Suediei

Beluga Hvaldimir, descoperită în urmă cu patru ani purtând un harnaşament ciudat care a provocat suspiciuni că delfinul ar fi fost folosită de Marina rusă, se află în prezent pe coasta de vest a Suediei, potrivit unui ONG care îi urmăreşte mişcările, relatează AFP.

Observată pentru prima dată în apele arctice norvegiene în 2019, numele acestui cetaceu alb de câţiva metri lungime provine de la un joc de cuvinte care asociază cuvântul balenă (hval, în norvegiană) şi emblematicul prenume rusesc.

După ce a fost reperată în ultimele zile în fiordul Oslo, ea a fost observată duminică mai la sud, în Marea Nordului, la Hunnebostrand, pe coasta de vest a Suediei, a declarat pentru AFP Sebastian Strand de la organizaţia OneWhale.

După ce a petrecut trei ani coborând încet din nordul Norvegiei, ea s-a îndreptat în ultimele luni spre sud dintr-un motiv necunoscut.

„Nu ştim de ce se mişcă atât de repede în acest moment", mai ales că „se îndepărtează de mediul său natural", a subliniat biologul marin.

„Ar putea fi hormonii care o determină să-şi găsească o pereche. Sau singurătatea, beluga fiind foarte socială, ea ar putea fi în căutarea altora", a mai spus el.

În vârstă de aproximativ 13 până la 14 ani, „Hvaldimir" a fost văzută în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul îndepărtat al Norvegiei.

Biologii care au intrat în contact cu ea au reuşit să-i îndepărteze harnaşamentul fixat în jurul capului.

Acesta era echipat cu un cadru pe care putea fi montată o cameră de filmat de mici dimensiuni, cu textul „Equipment St.Peterburg" tipărit în limba engleză pe benzile de plastic.

Directoratul norvegian pentru Pescuit a speculat la acea vreme că beluga Hvaldimir ar fi scăpat dintr-un ţarc şi că ar fi fost antrenată de Marina rusă, deoarece părea obişnuită cu compania oamenilor şi avea obiceiul să se apropie de nave.

Moscova nu a făcut niciodată declaraţii oficiale în legătură cu aceste speculaţii.

Delfinul alb sau beluga trăieşte în mod tradiţional mult mai la nord, în apropiere de Groenlanda, sau în apele arctice ruse sau norvegiene.

Marea Barents şi Atlanticul de Nord sunt zone strategice pentru Marinele ţărilor occidentale şi ruse, o zonă de contact obişnuită pentru submarinele acestora.

loading...
PUTETI CITI SI...