Avertismentul miliardarului Peter Thiel: "Inteligența Artificială de supraveghere este o tehnologie totalitară comunistă!"

Postat la: 11.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Avertismentul miliardarului Peter Thiel:

Tech-miliardarul Peter Thiel consideră că oamenii ar trebui să fie mai îngrijorați de „Inteligența Artificială de supraveghere" decât de inteligența generală artificială (IGA), care sunt sisteme IA ipotetice cu abilități supraomenești. Cofondatorul companiei Palantir a declarat recent IA de supraveghere este o „tehnologie totalitară comunistă", informează CNBC.COM

Cei care sunt îngrijorați de IAG nu „acordă de fapt atenție la lucrul care contează cu adevărat", a spus Thiel, adăugând că guvernele vor folosi tehnologia de recunoaștere facială alimentată de IA pentru a controla oamenii. Comentariile sale vin la trei ani după ce Bloomberg a raportat că „Palantir știe totul despre tine". Thiel a investit, de asemenea, în compania de recunoaștere facială Clearview AI și start-up-ul de supraveghere Anduril. Palantir, care are o valoare de piață de 48 de miliarde de dolari, a dezvoltat o tehnologie de căutare a datelor pe care agențiile de informații și guvernele o folosesc pentru supraveghere și pentru a identifica modele suspecte în bazele de date publice și private. Clienții ar fi CIA, FBI și armata SUA.

IGA, descris într-o lumină negativă în filmele SF precum „The Terminator" și „Ex Machina", este urmărit de companii precum DeepMind, în care Thiel a investit înainte de a fi achiziționat de Google. În funcție de cine întrebați, intervalul de timp pentru a ajunge la AGI variază de la câțiva ani, la câteva decenii, la câteva sute de ani, până la niciodată. Interesul în jurul IGA a scăzut recent, deoarece oamenii și-au dat seama că mai este un drum lung de parcurs, în ciuda unor descoperiri promițătoare. Cele mai avansate sisteme IA rămân relativ „înguste" și incapabile să îndeplinească sarcini „generale". Un IA care poate juca jocul de societate „Go" nu poate, de asemenea, să picteze o imagine, de exemplu.

Thiel, foarte cunoscut în zona tech din SUA și la nivel mondial, a spus că Silicon Valley nu vorbește despre IGA la fel de mult astăzi ca acum șase sau șapte ani. „Elon nu mai vorbește despre asta, iar Larry (Page) este plecat în Fiji și nu pare să lucreze la asta la fel de greu", a spus el, înainte de a continua să întrebe de ce discuția IGA nu s-a prăbușit complet. Murray Shanahan, cercetător senior la DeepMind, a declarat pe Twitter că Thiel a avut o „opinie interesantă" asupra IGA. El nu a răspuns imediat când CNBC i-a cerut să detalieze.

În aceeași discuție, Thiel a pus IA împotriva criptomonedelor, spunând că ar prefera să o vadă pe cea din urmă reușită. „Dacă spunem că cripto este libertarian și că este în mod fundamental o forță pentru descentralizare, atunci cred că ar trebui, de asemenea, să fim dispuși să spunem că IA, în special în forma de supraveghere low-tech, este în esență comunistă." „Dacă vrei să o încadrezi ca o cursă tehnologică... vreau ca lumea cripto-descentralizată să funcționeze", a spus el.

loading...
PUTETI CITI SI...