Australia aprobă în premieră mondială transplanturile fecale pentru refacerea sănătății intestinelor!

Postat la: 13.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Australia aprobă în premieră mondială transplanturile fecale pentru refacerea sănătății intestinelor!

BiomeBank din Adelaide colectează material genetic sănătos din microbiomul donatorilor pentru a trata o afecțiune bacteriană potențial mortală, anunță The Guardian. Australia a acordat aprobarea de reglementare pentru transplanturile fecale, prima țară din lume care face acest lucru.

Pentru un astfel de transplant, donatorii de fecale - care trebuie să îndeplinească o listă de condiții - furnizează material genetic sănătos din microbiomul lor. Microbii sunt colectați și introduși în tractul gastrointestinal al unei persoane bolnave, unde s-a demonstrat că pot trata afecțiuni precum colita cu bacteria potențial mortală Clostridium difficile (C diff).

În prezent, transplanturile sunt administrate prin colon, dar se așteaptă ca administrarea orală să fie disponibilă în scurt timp. BiomeBank, din Adelaide, este prima companie din lume care a obținut aprobarea de reglementare pentru o terapie cu microbiom derivat de la donator.

Administrația pentru produse terapeutice a acordat aprobarea pentru transplantul de microbiotă fecală ca produs biologic cu risc scăzut pentru "restaurarea microbiotei intestinale în gestionarea tulburărilor gastrointestinale".

Directorul general al BiomeBank, Sam Costello, a declarat că produsul a fost disponibil în mod provizoriu pentru pacienți timp de mai mulți ani, dar reglementarea va asigura "în esență un standard farmaceutic". "Suntem primii care îndeplinesc acest standard", a spus el. "Această aprobare ar trebui să le dea încredere medicilor să prescrie această terapie".

Microbiomul uman - în special în țările occidentale - a devenit din ce în ce mai sărăcit atât din cauza schimbărilor de mediu, cât și a celor alimentare. Studiile au descoperit legături între microbiom și sănătatea mintală, cancer, imunitate, obezitate și alte afecțiuni.

Aprobarea TGA este doar pentru tratamentul difterozei C recidivante, dar Costello a spus că aceasta a deschis o cale pentru aprobarea terapiilor microbiomului pentru alte afecțiuni.

C diff este o bacterie intestinală comună care poate deveni toxică ce poate provoca diaree severă și boli la persoanele vulnerabile. Aceasta se răspândește adesea în spitale și poate fi rezistentă la tratament. BiomeBank a creat o bibliotecă cu tulpini de bacterii de la donatori pentru a combate C diff și, în cele din urmă, alte afecțiuni.

Dr. Emily Tucker, șefa departamentului de selectare a donatorilor de la BiomeBank, a declarat că a fost o provocare să se găsească donatorii potriviți de când pandemia s-a diminuat. În timp ce oamenii nu puteau călători, nu luau paraziți intestinali exotici, iar mai puțini oameni se îmbolnăveau ca efect secundar al evitării Covid, astfel încât au existat mai puține răceli sau rețete de antibiotice, toate acestea excluzând potențialii donatori.

Donatorii buni sunt uneori numiți unicorni, deoarece sunt atât de rari. Aceștia trebuie să fie examinați și evaluați ca fiind sănătoși înainte de a face o donație într-o cameră specială pentru donatori, după care sunt izolate și clasificate tulpinile de bacterii potrivite. Donatorii primesc o mică compensație pentru timpul lor.

"A fost dificil", a spus Tucker. "Dar acum avem o colecție bună de donatori. Este o muncă grea să-i găsim, dar ei devin cu adevărat implicați și motivați de dorința de a oferi ceva care face atât de mult bine."

În ceea ce îi privește pe cei care primesc, Tucker spune că oamenii ar trebui să vorbească cu medicul lor. "Există criterii foarte bine definite pentru care pacienții ar putea beneficia de această terapie", a spus ea. Următoarea etapă, a spus Costello, a fost crearea unei versiuni artificiale de a doua generație care poate fi extinsă și dusă în lume - o "super-pudră" care poate viza boli specifice.

"Principala noastră ambiție este de a crea o versiune cultivată a produsului", a spus el. "Avem o colecție mare de culturi de tulpini, de bacterii individuale care au fost colectate de la acești donatori examinați și lucrăm pentru a le cultiva împreună pentru a crea o versiune artificială a unei comunități fecale.

"O astfel de terapie ar avea avantaje în sensul că nu ar avea nevoie de donatori și ar putea fi definită mai îndeaproape în compoziția sa și, de asemenea, ar putea fi scalabilă, astfel încât să puteți furniza mai ușor un număr mult mai mare de pacienți."

loading...
PUTETI CITI SI...