Au intrat cu drujba și au distrus un sit arheologic vechi de 8.000 de ani: Monumentul istoric din România care este supus distrugerii

Postat la: 26.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Au intrat cu drujba și au distrus un sit arheologic vechi de 8.000 de ani: Monumentul istoric din România care este supus distrugerii

Situl din Vânători Neamț, situat la doar câțiva kilometri distanță de Cetatea Neamț, este considerat cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa, conform cercetărilor arheologice care atestă utilizarea sa timp de opt milenii.

„Civilizația" aduce însă grave prejudicii acestui sit, care a fost vandalizat acum doi ani, atunci când în zonă au fost depozitate deșeuri. Ancheta inițiată s-a încheiat cu „neînceperea urmăririi penale", conform Historia. Un ultim semnal de alarmă a fost tras zilele trecute de către Vasile Diaconu, directorul Secției Muzeale Târgu Neamț, parte a Complexului Muzeal Național Neamț.

„Situl arheologic, care este şi monument istoric, de la Lunca-Poiana Slatinei, este din nou supus distrugerii, prin exploatarea forestieră. Utilajele grele au depozitat o parte din lemn chiar pe sit. La suprafaţă pot fi observate deja materiale arheologice. În plus, situl este şi într-o zonă protejată, fiind parte din Parcul Natural Vânători-Neamţ", a spus Diaconu.

Arheologul a menționat că acest sit este considerat cea mai veche exploatare a unei surse de apă sărată din Europa: „Asta, dacă înseamnă ceva și pentru altcineva decât pentru noi, arheologii". Renumitul arheolog a sesizat noua vandalizare la Direcția pentru Cultură, iar luni, 13 mai 2024, a fost depusă o plângere penală.

„Am depus plângere la Poliţie, pentru a se face cercetări. În acelaşi timp, am cerut Primăriei Vânători Neamţ să ne comunice cine este proprietarul sau proprietarilor terenului unde este situl, pentru a se institui «obligaţia de a face» şi pentru luarea de măsuri de protecţie. Este vorba despre un monument istoric de o foarte mare valoare, unic în Europa", a declarat Rocsana Josanu, sefa Directiei.

loading...
PUTETI CITI SI...