Atac armat în SUA. Un elev de 14 ani a ucis doi colegi și doi profesori. FBI a fost avertizat în trecut privind amenințări cu un atac în masă făcute de elev în online

Postat la: 05.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Atac armat în SUA. Un elev de 14 ani a ucis doi colegi și doi profesori. FBI a fost avertizat în trecut privind amenințări cu un atac în masă făcute de elev în online

Un băiat în vârstă de 14 ani a ucis doi colegi și doi profesori și a rănit alte nouă persoane într-un atac armat comis miercuri într-un liceu din Georgia.

Suspectul, care a fost interogat de forțele de ordine anul trecut în legătură cu amenințări făcute în mediul online privind comiterea unui atac armat într-o școală, a fost reținut la scurt timp după atacul armat de la Liceul Apalachee din Winder, Georgia, au declarat anchetatorii, citați de Reuters și CNN.

Atacatorul a fost identificat drept Colt Gray, în vârstă de 14 ani. El va fi pus sub acuzare și judecat ca un adult, a declarat Chris Hosey, directorul Biroului de Investigații din Georgia, în cadrul unei conferințe de presă. Șeriful comitatului Barrow, Jud Smith, a precizat că atacatorul, înarmat cu o „armă tip AR" sau cu o pușcă semiautomată, a fost confruntat rapid de către forțele de ordine prezente la școală, moment în care s-a așezat imediat la pământ și s-a predat.

Oficialii i-au identificat pe cei uciși ca fiind doi elevi de 14 ani, Mason Schermerhorn și Christian Angulo, și doi profesori, Richard Aspinwall, de 39 de ani , și Christina Irimie, în vârstă de 53 de ani. Cele nouă persoane spitalizate, opt elevi și un profesor, nu au răni care să le pună viața în pericol, a spus șeriful.

Suspectul a fost intervievat de poliția locală în mai 2023, după ce FBI a primit „mai multe ponturi anonime despre amenințări online privind comiterea unui atac armat într-o școală într-o locație și la o oră neidentificate", potrivit unei declarații comune a biroului FBI din Atlanta și a biroului șerifului din Jackson County. Amenințările din mediul online includeau fotografii cu arme.

„Tatăl a declarat că avea arme de vânătoare în casă, dar subiectul nu a avut acces nesupravegheat la acestea", se arată în declarația de presă. „Subiectul a negat că ar fi făcut amenințările online". FBI a declarat că nu a existat nicio suspiciune rezonabilă pentru o arestare la momentul respectiv.

Lyela Sayarath, în vârstă de 16 ani, a declarat pentru CNN că atacatorul s-a așezat lângă ea la un curs de algebră. El a părăsit clasa mai devreme, moment în care s-a gândit că ar fi chiulit întrucât nu s-a îndreptat către toaletă. Spre sfârșitul orei, cineva i-a spus profesorului ei prin difuzor să își verifice e-mailul. La scurt timp, atacatorul era în fața ușii clasei, care era încuiată, a spus Lyela. O altă elevă care s-a dus la ușă a fugit înapoi când a văzut că acesta avea o armă.

„Cred că a văzut că nu-l vom lăsa să intre", a spus Lyela. „Și cred că ușa clasei de lângă mine era deschisă, așa că am impresia că a început să tragă în clasă." La început, ea a declarat pentru CNN că a auzit o rafală de focuri de armă - poate 10 până la 15 împușcături - și apoi au fost „un fel de unul după altul". Elevii au căzut la podea și s-au târât până la colț, a spus Lyela.

„Se pare că nu a plănuit prea bine acest lucru sau că nu era foarte priceput cu arma, deoarece nu a încercat să tragă în ușa noastră. Odată ce a văzut că nu poate intra în clasa noastră, s-a dus la următoarea."

Casa Albă a transmis într-o declarație de presă că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la atac, „iar administrația sa va continua să se coordoneze cu oficialii federali, de stat și locali pe măsură ce vom primi mai multe informații".

„Jill și cu mine deplângem moartea celor a căror viață a fost curmată din cauza unei violențe armate fără sens și ne gândim la toți supraviețuitorii ale căror vieți sunt schimbate pentru totdeauna", a spus Biden, făcând apel la republicani să colaboreze cu democrații pentru a adopta „o legislație de bun simț privind siguranța armelor".

Vicepreședintele Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la președinție, a numit atacul o „tragedie fără sens". „Trebuie să oprim asta. Trebuie să punem capăt acestei epidemii de violență armată", a declarat Harris la începutul unui eveniment de campanie în New Hampshire.

Fostul președinte Donald Trump, candidatul republican la președinție, a scris pe social media că „inimile noastre sunt alături de victime și de cei dragi celor afectați de tragicul eveniment din Winder, GA. Acești copii dragi ne-au fost luați mult prea devreme de un monstru bolnav și dereglat".

În SUA au avut loc sute de schimburi de focuri în școli și colegii în ultimele două decenii, cel mai mortal soldându-se cu peste 30 de morți la Virginia Tech în 2007. Carnagiul a intensificat dezbaterea aprinsă cu privire la legile privind armele și al doilea amendament al Constituției SUA, care consacră dreptul „de a deține și purta arme".

Atacul de miercuri este cel mai mortal dintre cele 45 de atacuri armate din școli din acest an calendaristic, potrivit unei analize CNN. Acesta este unul dintre cele 11 atacuri armate din școli cu patru sau mai multe decese din 2008, când CNN a început să urmărească atacurile din școli.

loading...
PUTETI CITI SI...