Asia Centrală este principalul câmp de luptă al noului Mare Joc

Postat la: 23.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Asia Centrală este principalul câmp de luptă al noului Mare Joc

Autor: Pepe Escobar

Atâta timp cât Rusia și China rămân puterile politice și economice dominante în regiune, Heartland (inima Asiei Centrale) va rămâne o țintă pentru amenințări, mite și revoluții colorate din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Samarkand, Uzbekistan - Heartland-ul istoric - sau Eurasia Centrală - este deja și va continua să fie principalul câmp de luptă al noului Mare Joc, care opune Statele Unite și parteneriatul strategic China-Rusia.

Primul Marele Joc a opus imperiile britanic și rusesc la sfârșitul secolului al XIX-lea și, de fapt, nu a dispărut niciodată: pur și simplu s-a transformat în metastază într-un acord între Statele Unite și Regatul Unit împotriva URSS și, ulterior, între Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Conform jocului geopolitic conceput de Mackinder și imaginat de Marea Britanie imperială în 1904, Heartland este proverbialul "pivot al istoriei", iar rolul său istoric revigorat în secolul XXI este la fel de relevant ca și acum câteva secole: un motor-cheie al multipolarității emergente.

Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că toate marile puteri sunt la lucru în Heartland/Eurasia Centrală: China, Rusia, SUA, UE, India, Iran, Turcia și, într-o măsură mai mică, Japonia. Patru dintre cei cinci "stani" din Asia Centrală sunt membri cu drepturi depline ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS): Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Iar unii, precum Kazahstanul, ar putea deveni în curând membri ai BRICS+.

Confruntarea geopolitică directă pentru influență în Heartland pune Statele Unite împotriva Rusiei și Chinei pe o multitudine de fronturi politice, economice și financiare.

Modus operandi imperial favorizează - ce altceva - amenințările și ultimatumurile. Cu doar patru luni în urmă, trimișii americani de la Departamentul de Stat, de la Trezorerie și de la Oficiul de Control al Afacerilor Externe (OFAC) au călătorit în Heartland cu un întreg pachet de "cadouri", adică amenințări evidente sau abia deghizate. Mesajul cheie: dacă "ajutați" Rusia, sau chiar dacă faceți comerț cu ea în vreun fel, veți fi loviți de sancțiuni secundare.

Conversațiile informale cu oameni de afaceri din Samarkand și Bukhara, Uzbekistan, și contactele din Kazahstan dezvăluie un tipar: toată lumea pare să știe că americanii nu se vor opri de la nimic pentru a menține Heartland/Asia Centrală sub amenințare.

Regii vechilor drumuri ale mătăsii

Nu există cu greu un loc mai relevant în Heartland pentru a observa jocurile de putere de astăzi decât Samarkand, legendara "Romă a Orientului". Aici ne aflăm în inima vechii Sogdiane, o răscruce comercială istorică între China, India, Parthia și Persia, un centru extrem de important pentru tendințele culturale Est-Vest, zoroastrismul și vectorii pre/post-islamici.

Din secolul al IV-lea până în secolul al VIII-lea, sogdienii au monopolizat comerțul cu caravane între Asia de Est, Asia Centrală și Asia de Vest, transportând mătase, bumbac, aur, argint, cupru, arme, arome, blănuri, covoare, îmbrăcăminte, ceramică, sticlă, porțelan, ornamente, pietre semiprețioase și oglinzi. Negustorii Sogdieni vicleni s-au folosit de protecția dinastiilor nomade pentru a consolida comerțul între China și Bizanț.

Elita meritocratică a Chinei, care gândește în termeni de cicluri istorice foarte lungi, este conștientă de toate acestea: este una dintre principalele forțe motrice din spatele conceptului Noilor Drumuri ale Mătăsii, cunoscut oficial sub numele de BRI (Belt and Road Initiative), așa cum a fost anunțat în urmă cu aproape 10 ani de președintele Xi Jinping la Astana, în Kazahstan. Beijingul intenționează să se reangajeze cu vecinii săi occidentali ca un pas necesar pentru a crește comerțul și conectivitatea în întreaga Eurasie.

Beijingul și Moscova au obiective complementare în ceea ce privește relațiile cu Heartland - bazate întotdeauna pe principiul cooperării strategice. Ambele s-au angajat să asigure securitatea regională și cooperarea economică cu Asia Centrală încă din 1998. Creată în 2001, OCS este un produs real al strategiei comune Rusia-China, precum și o platformă de dialog permanent cu Heartland.

Reacția diverselor "stani" din Asia Centrală față de OCS este o problemă cu mai multe straturi. Tadjikistanul, de exemplu, fragil din punct de vedere economic și puternic dependent de piața rusă ca furnizor de forță de muncă ieftină, menține în mod oficial o politică a "ușilor deschise" față de toate formele de cooperare, în special cu Occidentul.

Kazahstanul și Statele Unite au înființat un Consiliu de parteneriat strategic (care s-a reunit ultima dată la sfârșitul anului trecut). Uzbekistanul și Statele Unite au instituit un "dialog de parteneriat strategic" la sfârșitul anului 2021. Companiile americane au o prezență foarte vizibilă la Tașkent, cu un centru comercial impunător, ca să nu mai vorbim de Coca-Cola și Pepsi în fiecare magazin din satele uzbece.

UE încearcă să urmeze exemplul, în special în Kazahstan, unde peste 30% din comerțul exterior (39 de miliarde de dolari) și din investiții (12,5 miliarde de dolari) provin din Europa. Președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev, extrem de popular pentru că și-a deschis țara în urmă cu cinci ani, a încheiat acorduri comerciale în valoare de 9 miliarde de dolari în timpul vizitei sale în Germania, în urmă cu trei luni.

De la lansarea BRI a Chinei, în urmă cu zece ani, UE, prin comparație, a investit aproximativ 120 de miliarde de dolari în întreaga Heartland: nu este rău (40% din totalul investițiilor străine), dar este încă departe de angajamentele Chinei.

Ce urmărește Turcia cu adevărat?

Ținta imperială din Heartland este, fără surpriză, Kazahstanul, din cauza resurselor sale vaste de petrol și gaze. Comerțul SUA cu Kazahstanul reprezintă 86% din tot comerțul SUA cu Asia Centrală, un neimpresionant 3,8 miliarde de dolari anul trecut. În comparație cu doar 7 % din comerțul SUA cu Uzbekistan.

Este corect să spunem că majoritatea acestor patru "stani" din Asia Centrală din cadrul OCS practică o "diplomație multifațetată", străduindu-se să evite mânia imperială nedorită. Kazahstanul, la rândul său, optează pentru o "diplomație echilibrată": acest lucru face parte din conceptul său de politică externă 2014-2020.

Într-un fel, noua deviză a Astanei este o continuare a predecesorului său, "diplomația multi-vectorială", stabilită în timpul celor trei decenii de guvernare a fostului președinte Nursultan Nazarbaiev. Kazahstanul, sub președinția lui Kassym-Jomart Tokayev, este membru al OCS, al Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) și al BRI, dar trebuie, în același timp, să rămână în alertă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în fața mașinațiunilor imperiale. La urma urmei, Moscova și intervenția rapidă a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia au fost cele care l-au salvat pe Tokayev de o tentativă de revoluție colorată la începutul anului 2022.

La rândul lor, chinezii investesc într-o abordare colectivă, materializată, de exemplu, prin reuniuni la nivel înalt precum summitul China-Asia Centrală 5+1, desfășurat în urmă cu doar trei luni.

Apoi, există cazul extrem de curios al Organizației Statelor Turce (OTS), fostul Consiliu Turc, care reunește Turcia, Azerbaidjan și trei "stani" din Asia Centrală, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan.

Obiectivul principal al acestui OTS este "promovarea cooperării globale între statele vorbitoare de limbă turcă". În practică, nu vezi prea multe în Heartland, în afară de câteva panouri publicitare pentru produse turcești. O vizită la secretariatul din Istanbul, în primăvara anului 2022, nu a oferit cu adevărat niciun răspuns solid, în afară de referințe vagi la "proiecte privind economia, cultura, educația, transportul" și, cel mai important, la vamă.

În noiembrie anul trecut, la Samarkand, OET a semnat un acord "privind crearea unui coridor vamal simplificat". Este încă prea devreme pentru a spune dacă acest acord va crea un fel de mini-rutier turcesc al mătăsii prin Heartland.

Cu toate acestea, merită să urmărim cu atenție ce ar putea să vină în continuare. Carta lor se concentrează pe "elaborarea unor poziții comune în probleme de politică externă", "coordonarea acțiunilor de combatere a terorismului internațional, a separatismului, a extremismului și a criminalității transfrontaliere" și crearea de "condiții favorabile pentru comerț și investiții".

Turkmenistanul - acel "stan" idiosincratic din Asia Centrală care insistă cu vehemență asupra neutralității sale geopolitice absolute - se întâmplă să fie un stat observator al OET. Un centru pentru civilizațiile nomade cu sediul în capitala kârgâză, Bișkek, atrage, de asemenea, atenția.

Rezolvarea enigmei dintre Rusia și Heartland

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au sfârșit prin a aduce beneficii pentru o serie de actori din Heartland. Având în vedere că economiile din Asia Centrală sunt strâns legate de Rusia, exporturile au crescut, la fel ca și importurile din Europa.

Multe companii europene s-au mutat din Rusia în Heartland, iar unii magnați din Asia Centrală au cumpărat active rusești. În același timp, ca urmare a mobilizării trupelor rusești, zeci de mii de ruși relativ bogați s-au mutat în Heartland, în timp ce un număr mare de muncitori din Asia Centrală și-au găsit noi locuri de muncă, în special la Moscova și Sankt Petersburg.

Anul trecut, de exemplu, remitențele către Uzbekistan au atins suma considerabilă de 16,9 miliarde de dolari, din care 85% (aproximativ 14,5 miliarde de dolari) au provenit de la muncitorii ruși. Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, economiile din Heartland vor înregistra o creștere sănătoasă de 5,2% în 2023 și de 5,4% în 2024.

Acest avânt economic este vizibil în mod clar în Samarkand: orașul este acum un gigantic șantier de construcție - și restaurare. Peste tot apar bulevarde noi, imaculate și largi, cu spații verzi luxuriante, flori, fântâni și trotuare largi, toate strălucind de curățenie. Fără vagabonzi, fără boschetari, fără dependenți de droguri. Vizitatorii metropolelor occidentale degradate sunt absolut uimiți.

În Tașkent, guvernul uzbec construiește un vast și uimitor Centru al civilizației islamice, cu un accent deosebit pe afacerile pan-eurasiatice.

Nu există niciun dubiu că vectorul geopolitic cheie în întreaga Heartland este relația cu Rusia. Limba rusă rămâne lingua franca în toate domeniile vieții.

Să începem cu Kazahstanul, care împarte cu Rusia o graniță masivă de 7.500 km (deși nu există dispute de frontieră). Pe vremea URSS, cei cinci "stani" din Asia Centrală se numeau de fapt "Asia Centrală și Kazahstan", deoarece o mare parte din Kazahstan se află la sud de Siberia de Vest și aproape de Europa. Kazahstanul se consideră a fi chintesența Eurasiei - așa că nu este surprinzător faptul că, începând cu anii lui Nazarbaiev, Astana a favorizat integrarea eurasiatică.

Anul trecut, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Tokayev însuși i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că Astana nu va recunoaște independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Diplomații kazahi continuă să repete că nu își pot permite să folosească țara ca o poartă de acces pentru a ocoli sancțiunile occidentale - chiar dacă, în culise, acest lucru se întâmplă în multe cazuri.

Kârgâzstanul, la rândul său, a anulat exercițiile militare comune CSTO "Strong Brotherhood-2022" programate pentru luna octombrie a anului trecut - merită menționat faptul că problema în acest caz nu a fost Rusia, ci o problemă de frontieră cu Tadjikistanul.

Putin a propus crearea unei uniuni de gaze Rusia-Kazahstan-Uzbekistan. Până în prezent, nu s-a întâmplat nimic și este posibil ca nimic să nu se întâmple.

Toate acestea ar trebui să fie privite ca niște piedici minore. Anul trecut, Putin a vizitat cele cinci "stani" din Asia Centrală pentru prima dată după mult timp. Ca și China, aceștia au organizat pentru prima dată un summit 5+1. Diplomații și oamenii de afaceri ruși străbat Heartland-ul cu normă întreagă. Și să nu uităm că președinții celor cinci "stani" din Asia Centrală au fost ei înșiși prezenți la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, în mai anul trecut.

Diplomația rusă știe tot ce este de știut despre marea obsesie imperială de a îndepărta "stânele" din Asia Centrală de sub influența Rusiei.

Acest lucru depășește cu mult strategia oficială a SUA pentru Asia Centrală 2019-2025 - și a ajuns la stadiul de isterie după umilința SUA în Afganistan și umilința iminentă a NATO în Ucraina.

Pe frontul crucial al energiei, foarte puțini își amintesc astăzi că oleoductul Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India (TAPI), redus ulterior la TAP (India s-a retras), a fost o prioritate a Noului Drum al Mătăsii al SUA, pus la cale la Departamentul de Stat și vândut de Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, în 2011.

Nu a ieșit nimic concret din acest proiect. Ceea ce au reușit americanii să facă recent a fost să zădărnicească dezvoltarea unui concurent, conducta Iran-Pakistan (IP), forțând Islamabadul să o anuleze, în urma întregului scandal juridic menit să îl înlăture pe fostul prim-ministru Imran Khan din viața politică pakistaneză.

Cu toate acestea, saga oleoductului TAPI-IP este departe de a se încheia. Acum că Afganistanul s-a eliberat de sub ocupația americană, compania rusă Gazprom și companiile chineze sunt foarte interesate să participe la construcția TAPI: conducta ar fi un nod strategic al BRI, legat de Coridorul Economic China-Pakistan (CECP), la intersecția dintre Asia Centrală și Asia de Sud.

Occidentul "străin" colectiv

Deși Rusia este - și va continua să fie - un nume cunoscut în toată zona centrală, modelul chinezesc este de neegalat ca exemplu de dezvoltare durabilă capabil să inspire o întreagă gamă de soluții autohtone în Asia Centrală.

Dar ce are de oferit Imperiul? Într-un cuvânt: "Divide et impera", prin intermediul acoliților săi teroriști localizați, cum ar fi Statul Islamic în Khorassan, instrumentalizat pentru a stimula destabilizarea politică în cele mai slabe noduri ale Asiei Centrale, de exemplu, din Valea Ferghana până la granița dintre Afganistan și Tajik.

Numeroasele provocări cu care se confruntă Heartland au fost discutate în detaliu în cadrul unor reuniuni precum Conferința Valdai privind Asia Centrală.

Expertul Clubului Valdai, Rustam Khaydarov, este probabil autorul celei mai concise evaluări a relațiilor dintre Occident și Heartland:

"Occidentul colectiv ne este străin, atât din punct de vedere cultural, cât și al viziunii asupra lumii. Nu există un singur fenomen sau eveniment, nici un singur element al culturii moderne, care să poată servi drept bază pentru o relație și o apropiere între Statele Unite și Uniunea Europeană, pe de o parte, și Asia Centrală, pe de altă parte. Americanii și europenii nu au nicio idee despre cultura, mentalitatea sau tradițiile popoarelor din Asia Centrală, așa că nu au putut interacționa cu noi și nu vor putea face acest lucru. Asia Centrală nu concepe prosperitatea economică în raport cu democrația liberală a Occidentului, care este, în esență, un concept străin pentru țările din regiune".

Având în vedere acest scenariu și în contextul unui Nou Mare Joc care devine din ce în ce mai incandescent pe zi ce trece, nu este surprinzător faptul că unele cercuri diplomatice din Heartland sunt foarte interesate de o integrare mai strânsă a Asiei Centrale în BRICS+. Această chestiune va fi cu siguranță discutată la summitul BRICS de săptămâna viitoare din Africa de Sud.

Formula strategică este următoarea: Rusia + Asia Centrală + Asia de Sud + Africa + America Latină - un nou exemplu de integrare a "Globului Global" (pentru a folosi cuvintele lui Lukașenko). Totul ar putea începe prin faptul că Kazahstanul ar putea deveni prima țară din Heartland care să fie acceptată ca membru al BRICS+.

Apoi, întreaga lume va fi martoră la renașterea Heartland-ului în domeniul transporturilor, logisticii, energiei, comerțului, producției, investițiilor, tehnologiei informației, culturii și, nu în ultimul rând, în spiritul Drumurilor Mătăsii, vechi și noi, al "schimburilor interumane".

Pepe Escobar

loading...
PUTETI CITI SI...