Șase modificări uluitoare ale organismului uman față de străbunicii noștri: Evoluții neștiute în corpul omenesc

Postat la: 10.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Șase modificări uluitoare ale organismului uman față de străbunicii noștri: Evoluții neștiute în corpul omenesc

Oamenii de știință au constatat că organismul uman a suferit modificări de-a lungul timpului, unele chiar spectaculoase față de strămoșii noștri.

În principiu, majoritatea caracteristicilor umane, cum ar fi umerii, coatele, picioarele, gâtul, seamănă în mare cu acelea pe care le aveau peștii antici. Cu toate astea, de-a lungul evoluției umane, organismul uman s-a schimbat de-a lungul generațiilor, iar mai jos vă prezentăm șase modificări mai puțin știute, apărute în corpul oamenilor.

O nouă arteră a crescut în organism

Recent, oamenii de știință de la Universitatea Flinders din Australia au rămas uluiți să constate, în urma unui studiu, că o nouă arteră a crescut în brațul oamenilor din secolul al XX-lea. Dacă în secolul al XIX-lea, aceasta era observată la doar 10% dintre oameni, în secolul al XX-lea, ea a fost observată la 30% dintre persoane.

Toleranța la lactoză

Capacitatea oamenilor de a tolera laptele nu s-a întâmplat în mod natural, în istorie. Aceasta a fost cauzată de schimbările genetice de acum 5.000-10.000 de ani, în rândul societățile din Europa, când a fost introdus laptele. În schimb, în Africa toleranța a apărut doar în urmă cu 3.000 de ani.

Gene protectoare ale sistemului imunitar

Capacitatea organismului de a lupta împotriva virușilor și bolilor este în esență un avantaj. Faptul că o simplă răceală nu mai omoară oamenii este o mărturie a modului în care ei au murit în trecut, din cauza infecțiilor virale. Astfel gena numită Caspase-12 face parte din apărarea naturală anti-bacteriană a organismului uman. Dar ea rămâne inactivă în rândul ființelor de azi, deoarece a provocat un răspuns slab la infecțiile bacteriene.

Temperatura corpului

Temperatura corpului uman s-a schimbat de-a lungul vremii. Astfel, în 1868, temperatura normală a organismului era de 37 de grade Celsius. În prezent, un studiu al lui Julie Parsonnet, profesor de medicină la Universitatea Stanford a constatat că temperatura medie a oamenilor a scăzut cu aproximativ 0,5 grade la fiecare deceniu! Acum, ea se situează la valoarea de 36,6 grade Celsius.

Gena dietei

FADS2 este denumirea oficială a unei gene dietetice, considerată una dintre cele mai importante din organism. Vegetarienii și carnivorii vor avea iterații diferite ale acesteia. În 2016, oamenii de știință au descoperit o mutație a genei în rândul vegetarienilor din India, care le-a permis să producă acizi grași esențiali din surse vegetariene. Aceștia sunt responsabili de funcționarea sănătoasă a creierului.

Oase mai ușoare

Strămoșii noștri aveau oasele mai dense și mai grele decât noi. Procesele evolutive și schimbările din natură au făcut ca oasele oamenilor de azi să fie mai ușoare decât în urmă cu 12.000 de ani, acest fapt suprapunându-se cu introducerea agriculturii în masă, în comunitățile umane.

loading...
PUTETI CITI SI...