Artiştii acuză Guvernul de minciună: "Am fost șocați de declarația ministrului Culturii. Nu am primit nimic"

Postat la: 28.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Artiştii acuză Guvernul de minciună:

Reprezentanții industriei de spectacole din România susțin că Ministerul Culturii i-a mințit în timpul negocierilor privind acordarea unui ajutor de stat pentru sectorul cultural afectat de pandemie. După discuțiile care au ținut câteva săptămâni, ministerul nu a acceptat nici una dintre propuneri.

Reprezentanții industriei de spectacole din România au organizat joi o conferință de presă pentru a anunța eșecul negocierilor cu Ministerul Culturii privitor la schema de ajutor pentru sectorul cultural. Artiștii, organizatorii de evenimente și ceilalți lucrători din domeniu susțin că reprezentanții Ministerului Culturii au mințit zilele trecute când au anunțat că au găsit o soluție.

„Am decis să ieșim public și să anunțăm eșecul negocierilor Nu am primit nimic, am fost indignați de PR-ul Ministerului Culturii care a spus că a rezolvat problemele din domeniu. Am fost șocați de declarația ministrului Culturii care a spus că după 15 runde de negocieri a reușit să găsească o soluție... Practic, ei au reluat o schemă de ajutor din noiembrie care atunci a dus la protestele de anul trecut. Ministrul a mai spus că artiștii au întârziat aplicarea măsurilor. Noi suntem nemulțumiți", a declarat Daniel Klinger, unul dintre reprezentanții industriei de spectacole din România.

Artiștii susțin că în schema propusă de Ministerul Culturii nu este vorba despre ajutoare, ci despre plăți pentru prestații. „Artiștii nu au nevoie de bani pentru proiecte viitoare, au nevoie de bani pentru ce nu s-a putut întâmpla, pentru tot sectorul cultural, care să încludă toți actorii sectorului cultural. Ajutorul să fie acordat direct, așa cum se întâmplă în toate țările din Europa. Am muncit de pomană, este aceeași schemă, doar că au mai dat niște bani în plus la granturi. Este revoltător, suntem mințiți de ministrul Culturii", a spus artistul Tudor Chirilă. Cei nemulțumiți mai spun că persoanele din industria de spectacole sunt într-o situație disperată și că în prezent sistemul cultural nu mai poate fi salvat în întregime.

"Ministerul a declarat ca au purtat 15 runde de negocieri ca sa iasa aceasta schema - de fapt aceasta schema a fost oprita in noiembrie pentru ca a fost contestata de toate partile implicate. Nici unul dintre actorii sectorului cultural cu exceptia organizatorilor de spectacole mari nu a spus ca e buna schema, toti au criticat-o. Astazi au scos-o in ciuda criticilor. Spun ca au trimis proiectul rezultat in urma consultarilor din grupul de lucru la la ME si MF, dar noi am verificat si nu trimisesera nimic.", mai spun cei din industria de spectacole.

"In mass media asistam de o saptamana la o campanie de PR din partea MC in care sustine ca in sfarsit au gasit solutii pentru ajutorarea intregului sector cultural. In realitate ajuta doar organizatorii mari de spectacole. Toate mesajele transmise au fost praf in ochi, minciuni, propaganda, totul ca sa para ca ajuta tot sectorul cultural. In nota de fundamentare MC sustine ca a gasit o varianta buna: se adreseaza ultimei verigi, cea care se adreseaza publicului. Nu. Direct publicului se adreseaza artistul. Iar faptul ca se adreseaza organizatorilor este exact esenta problemei. Se introduce un intermediar privat care va da dupa bunul plac si cu intarziere. Desi s-a agreat ca se impun 2 scheme simultane, cea pentru supravietuire si cea pentru reluarea activitatii, iar urgenta este ajutorul acordat tuturor acum, MC impinge acest plan de ajutor pentru viitor, in care niste companii private primesc bani pentru proiecte viitoare.", mai adauga artistii si organizatorii de evenimente culturale.

"Acest mod de finantare nici nu este un ajutor. Este plata pentru o restatie de servicii artistice. Ajutor inseamna sa acorzi niste bani unor entitati care au fost oprite prin masuri luate de stat sa mai incaseze venituri. In schema sustinuta de MC nu numai ca banii nu ajung catre toti artistii, companiile sau lucratorii din sectorul cultural afectat, ci vor ajunge si la artisti straini si la firme de scenotehnica din strainatate. Insistenta cu care a fost impinsa aceasta schema in ciuda tuturor criticilor primite din noiembrie pana acum poate fi explicata doar prin existenta unor interese personale sau de grup, interese mai puternice decat salvarea acestui sector. Daca ne uitam la cine a condus grupul MC, dl Bogdan Trambaciu, putem avea o parte din raspuns, domnul fiind pe langa director in MC si un organizator de festival, avand tot interesul sa primeasca in calitate de organizator finantarea prin schema propusa chiar de el. Forma de ajutor bazata pe proiecte inseamna ca unii participanti vor primi finantare si altii nu, in functie de o decizie a unei comisii. Acest arbitrar in alegerea celor care vor fi ajutati si celor care nu vor primi ajutor este incompatibil cu principiile discutate si agreate cu MC. Din suma rezervata acestei scheme de ajutor, 6 milioane se vor cheltui cu managementul proiectului.", se mai precizeaza in explicatiile participantilor la conferinta de presa.

"Ministrul Culturii a declarat ca tergiversarea masurilor s-a datorat artistilor, care si-au aratat nemultumirile, oricata flexibilitate a aratat ministerul. Este o minciuna multipla aici. Ministerul nu a aratat nici o flexibilitate, ca dovada a scos masurile in forma in care a fost puternic comtestata in noiembrie. Da, e normal sa existe nemultumiri, forma de ajutor propusa nu ajuta artistii, de asta a fost creat grupul de lucru, dar nu s-a tergiversat nici o consultare, din potriva, s-au tinut seditne zilnice, iar dupa finalizarea propunerilor MC nu a mai facut nimic timp de 1 luna, perioada in care ne-a spus ca trimis propunerile la MF si ME. In realitate nu trimisese nimic. Nu avem nimic impotriva ajutoarelor date catre festivaluri. Dar MC sa-si asume ca este o schema pentru festivaluri nu sa spuna ca asta este metoda prin care este ajutat intreg domeniul cultural.", spun cei care acuza minciunile si dezinformarile de la Ministerul Culturii.

"Schema propusa de MC in colaborare cu organizatorii mari de spectacole va crea o discrepanta si mai mare in piata. Banii se vor duce tot catre cei care nici macar nu au probleme de lichiditate, ei beneficiind deja de o OU care a permis organizatorilor sa nu returneze banii de bilete vandute pentru evenimente din 2020 pana in anul 2023. Un principiu de baza in jurul caruia s-au desfasurat discutiile in grupul de lucru a fost echitatea. Toti actorii acestui domeniu sa fie ajutati in mod egal sa treaca peste aceasta perioada dificila. Iata ca acest principiu este incalcat de MC prin alocarea ajutoarelor doar catre unii.
  Acele granturi de 8000 de euro sunt dati pe proiecte, nu ajutor. Beneficiarii presteaza servicii pentru acesti bani. Nu este ajutor. Modelul romanesc nu mai este intalnit in nici o alta tara. Toate tarile au dat tututor celor afectati.", este concluzia celor din industria de spectacole.

loading...
PUTETI CITI SI...