Anunț misterios al astronomilor: O a doua sursă de lumină comparabilă cu strălucirea soarelui nostru va apărea pe cer în curând!

Postat la: 08.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Anunț misterios al astronomilor: O a doua sursă de lumină comparabilă cu strălucirea soarelui nostru va apărea pe cer în curând!

Betelgeuse, a zecea cea mai strălucitoare stea vizibilă pe cerul nopții și a doua cea mai strălucitoare din constelația Orion, a înregistrat recent o creștere de 50% a luminozității sale. Cercetătorii de la Universitatea Tohoku din Japonia afirmă că acest lucru indică posibilitatea unei supernove iminente, care ar avea un impact semnificativ asupra noastră, cel puțin temporar.

Aceștia sunt de părere că iminența exploziei este principala explicație pentru care Betelgeuse a crescut atât de mult în luminozitate, după cum se arată într-un raport. Articolul urmează să fie publicat și de revista Monthly Notices of the Royal Astronomy Society. În fapt, se speculează de multă vreme că Betelgeuse își trăiește ultimele momente. Din calculele specialiștilor, încă de acum circa 8 - 8,5 milioane de ani steaua ar fi devenit o gigantă roșie, semn că ar fi consumat deja aproape tot combustibilul de care dispunea.

Concret, prin intermediul fuziunii nucleare, hidrogenul a fost tranformat în heliu, fapt care a dus atât la expansiunea, cât și la răcirea stelei. Pe măsură ce heliul este transformat în elemente grele, așa cum este carbonul, apoi din ce în ce mai grele, steaua va deveni o supernovă, marcând sfârșitul existenței sale. Autorii studiului recunosc că este dificil să determine stadiul evolutiv al stelei doar prin prisma datelor de care dispun. Însă, dacă se dovedește că toate calculele lor sunt exacte, Betelgeuse va exploda sub forma unei supernove în maxim un deceniu.

Aici, comunitatea științifică nu se înțelege deloc. Sunt voci care spun că Betelgeuse poate exploda și mâine, în timp ce alții spun că e mai probabil să se întâmple peste zeci, 1.000 sau chiar 10.000 de ani. Cea mai luminoasă supernovă despre care există date s-a petrecut în anul 1006 d.Hr. și a fost vizibilă luni la rând. Din cronicile vremii reiese că oamenii puteau citi inclusiv noaptea în urma exploziei. Acum, unii oameni de știință spun că ar trebui să ne așteptăm la circa două luni de zile de lumină. Practic, pe cer va exista o a doua sursă de lumină, aproape la fel de luminoasă ca soarele nostru.

loading...
PUTETI CITI SI...