Analiza gestionării deșeurilor

Postat la: 22.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Analiza gestionării deșeurilor

Cantitatea mare a deșeurilor rezultate își găsește explicația în obiceiurile noastre de producție și consum. Importurile și exporturile generează o provocare și un confort pentru un anumit tip de consumator, dar crează deșeuri pentru alte state.

Apele folosite în industrii și gospodării sunt poluate cu diverse substanțe și evacuate prin sisteme de canalizare direct în râuri, lacuri, mări sau terenuri pe care cresc culturi cu care tot noi de hrănim. Caracteristicile fizico-chimice ale apei uzate se pot determina prin analize fizico-chimice efectuate în laborator. Un laborator analize deseuri ajută la obținerea fișei de caracterizare a deșeului cu scopul încadrării și valorificării corecte a acestuia. Astfel, se reduc cheltuielile pentru proiectele de mediu. 

Metode de prelevare probe și testare

Prelevările de probe și testările pentru  verificarea conformității trebuie realizate de persoane sau laboratoare independente și cu calificare în domeniul analizelor privind deșeurile.

Mai exact, testele privind deșeurile pot fi realizate atât de producătorii de deșeuri sau de către exploatanți, cu condiția ca organisme independente să exercite supravegherea sau, aceștia să dispună de un sistem care include verificări periodice efectuate independent.

Prelevarea probelor se face periodic,după depozitarea deșeurilor. Probele care au fost prelevate se păstrează după acceptarea deșeurilor pentru un termen de maxim 1 lună, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 162/2002.

Ce sunt deșeurile periculoase?

Sunt acele deșeuri care periclitează mediul biologic și sănătatea populației. Industriile folosesc produse prelucrate artificial, precum și produse chimice sau cu conținut de metale grele, riscante pentru viețuitoare. Activitatea industrială ne asigură un grad mai confortabil de trai dar, paradoxal, produce deșeuri cu risc major pentru mediul în care trăim. Riscul pe care deșeurile periculoase îl prezintă pentru sănătate, poate fi evaluat prin următoarele metode: analiza gradului de pericol din punct de vedere a naturii deșeului, gradul de periculozitate (volum, întindere, concentrație, etc.), calea de expunere prin care deșeurile ajung la receptor, starea receptorului.

Deșeurile periculoase nu pot fi mereu evitate, dar reciclarea și reutilizarea acestora nu e o soluție practică. Deșeurile periculoase au nevoie să fie tratate și eliminate pentru binele mediului natural. Deșeurile, apele uzate și emisiile sunt interdependente. Prin tratarea deșeurilor periculoase se are în vedere diminuarea profilului de risc a respectivului deșeu pentru a-l elimina mai ușor. De exemplu, metalele grele pot rezulta un nămol care este stabilizat și deshidratat în scopul de a câștiga un material nechimic și solid, ideal pentru depozitare.

În procesul de epurare a apelor uzate, rezultă cantități de nămol care conțin substanțe organice, utile culturilor agricole, dar și o cantitate mare de ioni și metalelor grele. 

Ca urmare a cantității considerabile de nămol cu componența similară cu cea a gunoiului de grajd, acest element a fost utilizat frecvent în agricultură. Nămolurile conțin substanțe nutritive benefice pentru fertilizare (materie organică, fier, mangan, cupru, fier, elemente fertilizante). Dar, nămolurile mai pot conține și metale, microorganisme patogene, compuși organici persistenți care pot infesta solurile, apele și culturile cu substanțe nocive, ouă de paraziți și germeni. Pentru eliminarea nămolului neadecvat în activități agricole, se procedează la incinerare și depozitare în stația de epurare sau la rampa pentru deșeurile menajere.

Pentru reutilizarea nămolului în activități agricole, se urmărește adoptarea unei formule care să îmbine tehnologia de tratare a nămolurilor cu cele de eliminare a mirosurilor, compușilor nocivi și a agenților patogeni.

Conform prevederilor legale în vigoare, în depozitele de deșeuri nepericuloase este permisă depozitarea: deșeuri municipale, deșeuri nepericuloase de orice altă origine conform condițiilor normative în vigoare și deșeuri periculoase stabilizate. Acestea din urmă se depozitează în spații separate de deșeurile nepericuloase biodegradabile. Depozitarea deșeurilor municipale trebuie să respecte prevederile legislative pentru gospodărirea localităților.

loading...
PUTETI CITI SI...