Analiză financiară: Cum îţi mănâncă inflaţia banii din bancă!

Postat la: 18.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Analiză financiară: Cum îţi mănâncă inflaţia banii din bancă!

În condiţiile actuale ale dobânzilor oferite de bănci, de cel mult 9% pentru o perioadă de 12 luni, cu o inflaţie care este peste 16%, dobânda reală este negativă pentru românii care îşi ţin banii în depozite bancare.

Deşi în anul 2022 dobân­zile la depozitele la termen în lei pentru persoane fizice pe care băncile din România le ofereau clienţilor au tot crescut, nivelul a rămas cu mult în urma in­flaţiei. Inflaţia a depăşit pragul de 16% în 2022, ajungând să închidă anul cu 16,4%, după ce în luna iunie 2022 inflaţia se afla la 14,5%, iar în luna noiembrie ajunsese chiar şi la 16,8%.

Două bănci din 19 anali­zate de ZF oferă o dobândă de 9% pentru constituirea unui depozit pe o perioadă de 12 luni, respectiv TBI Bank şi Intesa Sanpacolo. OTP Bank şi Patria Bank oferă o dobândă de 8,50%, Alpha Bank de 8,15%, iar UniCredit Bank şi CEC Bank oferă 8%. În continuare, Libra Internet Bank oferă o dobândă de 7,75%, BRD, Credit Europe Bank şi Alior Bank de 7,50%, Garanti Bank de 7,35%, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Vista Bank de 7,25%, First Bank şi ING Bank de 7%, BCR de 4,04% şi ProCredit Bank de 1,35%.

Chiar dacă în anumite condiţii, precum încasarea sala­riului la banca unde clientul îşi constituie depozitul, depu­nerea unei sume mai mari care se încadrează într-o anumită categorie a băncii pentru un nivel suplimentar de dobândă la depozit sau modul prin care depozitul este constituit, clienţii beneficiază de un nivel uşor mai mare al dobânzii, pragul rămâ­ne cel de 9%, băncile rămânând puternic în urma inflaţiei. În condiţiile actuale ale dobânzilor oferite de bănci, de cel mult 9% pentru o perioadă de 12 luni, cu o inflaţie care este peste 16%, dobânda reală este negativă pentru românii care îşi ţin banii în depozitele bancare.

Deşi creşterile mici operate de bănci de-a lungul ultimului ar putea avea în vedere o posibilă scădere a inflaţiei pe care toată lumea o preconizează în anul 2023, realitatea este că aşteptarea costă, iar banii puşi deoparte într-un depozit înseamnă o pierdere de cel puţin 7% într-un an. În ceea ce priveşte celelalte scadenţe, intervalul dobânzilor pentru depozitele retail pe 3 luni se află între 0,75% şi 7,50%, iar pentru scadenţa la 6 luni intervalul dobânzilor este între 1,10% şi 8,50%.

loading...
PUTETI CITI SI...