Alertă maximă in Marea neagră: Delfinii militari ai Rusiei au evadat

Postat la: 03.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Alertă maximă in Marea neagră: Delfinii militari ai Rusiei au evadat

O știre care a trecut aproape complet neobservată săptămâna aceasta, dar nu le-a scăpat și celor de la IFL Science, e că „furtuna secolului" care a lovit sudul Rusiei și Crimeea pe 26-27 noiembrie a dus la distrugerea completă a țarcurilor plutitoare în care Flota Rusă de la Marea Neagră își ținea delfinii militari în portul din Sevastopol, unde își are baza permanentă.

Situația a fost sesizată de analistul naval H.I. Sutton pe pagina sa de „X", acesta notând pe baza imaginilor făcute din satelit că furtuna a distrus în proporție de 100% țarcurile și că este plauzibil ca unii sau chiar toți delfinii să fi scăpat în larg. El a subliniat că este 100% convins că structurile au fost distruse în întregime, dar că evadarea delfinilor nu e dată ca fiind certă.

Sigur, Sutton e un analist militar și membru al comunității OSINT care după începerea războiului din Ucraina a ajuns să fie pe larg citat, inclusiv de mari publicații occidentale, așa că își alege cu grijă vorbele. Probabil ca să decreteze cu siguranță de „100%" evadarea delfinilor ar fi trebuit să apară o filmare cu momentul. Dar altfel ce să fi făcut cetaceele? Au stat pe loc să le reconstruiască rușii țarcurile?

Ah, și în caz că e prima oară când auzi de subiect și te întrebi de ce au rușii delfini militari, ei nu au fost instruiți să intre în luptă împotriva unor nave de război, ci pentru a depista eforturi de sabotaj subacvatic ale scafandrilor inamici. Rușii au construit două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopolului la începutul lunii februarie a anului trecut, când Putin încă se prefăcea că vrea pace.

Un detaliu mai puțin cunoscut e că programul delfinilor militari a fost „moștenit" de Ucraina după prăbușirea URSS, dar că rușii au recapturat exemplarele pe care le avea marina ucraineană odată cu ocuparea Crimeii în 2014. Un înalt oficial ucrainean susținea însă în 2018 că majoritatea delfinilor au refuzat „colaboraționismul" și că au murit după ce au intrat în greva foamei, potrivit The Guardian.

loading...
PUTETI CITI SI...