Adio, încălzire globală! În curând vom consuma "carne" produsă de microbi hrăniți cu dioxid de carbon în locul vacilor poluante
Postat la: 06.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Singapore a devenit prima țară care a aprobat vânzarea comercială a unei proteine cultivate "din nimic", conform sloganului său de marketing. Soleina, o pudră galbenă care seamănă cu parmezanul ras, este produsul microbilor care sunt hrăniți cu gaze - dioxid de carbon, hidrogen și oxigen - și nutrienți, anunță The Guardian.
Potrivit dezvoltatorului său, compania finlandeză Solar Foods, aceasta va fi folosită în produse precum carnea pe bază de plante, pâinea și produsele tartinabile. Singapore a apărut ca un punct fierbinte la nivel mondial pentru industria proteinelor alternative, cu startup-uri care se adună pe insulă pentru a dezvolta și lansa alternative fără animale la produsele tradiționale din carne.
Cei mai importanți producători din industria alimentară din lume s-au reunit săptămâna trecută în orașul-stat pentru summitul de inovare agroalimentară din Asia-Pacific, unde câteva zeci de startup-uri și grupuri de reflecție au convenit să se refere de acum înainte la carnea cultivată în laborator - cunoscută și sub numele de agricultură celulară - ca și "carne cultivată".
Mirte Gosker, director general al grupului de reflecție Good Food Institute (GFI) Asia-Pacific, spune că Singapore este "fără îndoială principalul centru de proteine alternative din Asia și, probabil, din lume".
Potrivit institutului, în prezent există cel puțin 36 de companii producătoare de proteine alternative cu sediul în oraș, care au strâns împreună fonduri de peste 213 milioane de dolari. Alături de Israel, guvernul din Singapore a fost "cel mai vocal și activ în susținerea proteinelor alternative" la nivel global, a constatat GFI, și a investit semnificativ în fonduri de pornire și de infrastructură.
Singapore este prima țară care a aprobat vânzarea comercială a cărnii cultivate, sub formă de nuggets de pui și piept de pui produse de Good Meat, o filială a firmei americane Eat Just. La summitul COP27, care începe duminică în Egipt, pavilionul din Singapore va oferi mostre de carne cultivată.
Ascensiunea statului Singapore în sectorul proteinelor alternative este parțial determinată de geografie. Insula se întinde pe o suprafață de puțin peste 700 km pătrați - și mai puțin de 1% din această suprafață este teren agricol. Profesorul William Chen, director al programului de știință și tehnologie alimentară de la Universitatea Tehnologică Nanyang, spune că Singapore se bazează pe importuri pentru mai mult de 90% din produsele sale alimentare, ceea ce îl face vulnerabil la penurie și la inflația prețurilor. "În timp de pace, importăm alimente din peste 170 de țări", spune Chen.
Guvernul a luat în considerare securitatea alimentară încă din 2014, spune el, în special în lumina "crizei iminente" a schimbărilor climatice. Guvernul a stabilit o strategie "30 by 30" - un obiectiv de a produce 30% din nevoile sale nutriționale la nivel local și în mod durabil până în 2030.
Strategia se concentrează pe creșterea producției de fructe, legume și ouă, dar guvernul a investit, de asemenea, în proteine alternative în anticiparea cererii viitoare. Se preconizează că cererea de alimente va crește la nivel mondial cu cel puțin 59% între 2005 și 2050, când, potrivit previziunilor ONU, populația globală va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori.
Prof. Michelle Colgrave, care conduce Misiunea Proteinele viitorului la CSIRO, agenția științifică a guvernului australian, spune că urbanizarea și bunăstarea în creștere în unele părți din Asia și Africa vor duce la o cerere tot mai mare de proteine, în special de proteine de origine animală. "În același timp, pentru a aborda un deficit alimentar iminent, trebuie să avem aceste surse complementare de proteine... de la cele vegetale până la cele celulare".
Gosker spune că Singapore este singura țară în care "toți cei trei piloni ai proteinelor alternative" - pe bază de plante, pe bază de fermentare și cultivate - sunt vândute în comerț.
Potrivit lui Gosker, produsele pe bază de plante, cele mai răspândite, nu au ajuns încă la paritate de preț cu carnea convențională. Acestea cuprind proteine din grâu, soia, mazăre și leguminoase, precum și din alge, cum ar fi spirulina. Susie O'Neill, șefă a angajamentului industrial la thinktank Food Frontier, spune că există cel puțin 17 producători internaționali care vând produse proteice pe bază de plante în Singapore, inclusiv Beyond Meat și Impossible. Printre start-up-urile cu sediul în Asia se numără TiNDLE și OmniFoods.
În fermentarea de precizie, organismele unicelulare, cum ar fi drojdiile, sunt folosite pentru a produce o anumită proteină folosind o sursă de carbon - cum ar fi zaharurile sau, în cazul soleinei, gazele - și azotul ca ingrediente cheie. Tehnica este utilizată de firme precum Perfect Day pentru a produce proteine lactate fără vacă.
O'Neill subliniază că un proces similar este folosit de zeci de ani pentru a genera produse precum cheagul de origine non-animală pentru brânză. "De asemenea, insulina este produsă în acest mod, precum și unele vitamine, cum ar fi B12", spune ea.
Carnea cultivată, care a fost prezentată ca o alternativă sustenabilă din punct de vedere ecologic la carnea animală convențională, nu a ajuns încă pe piață. O'Neill estimează că există 11 companii de agricultură celulară care lucrează în Singapore, printre care Shiok Meat, care dezvoltă creveți, crabi și homari cultivați, și Good Meat, renumită pentru pepitele de pui.
"Se estimează că 1.000 de clienți au putut cumpăra "pui cultivat" printr-o serie de restaurante pop-up și de curse la scară mică, dar vânzările la scară largă sunt încă departe", spune Gosker. În ciuda reducerilor substanțiale de preț - primul burger cultivat în laborator a costat 300.000 de dolari pentru a fi produs în 2013 - cercetările critice sugerează că este posibil ca această carne cultivată să nu poată niciodată să concureze cu carnea convențională la preț.
Chen, care a făcut parte din consiliul de reglementare care a aprobat nuggets de pui cultivat în laborator, spune că în Singapore există mai puțină rezistență față de noile surse de hrană decât în țările cu industrii zootehnice mari, unde locul de muncă al fermierilor și al altor persoane din lanțul de aprovizionare cu carne ar putea fi în pericol. "Dacă dezvolți carne pe bază de plante sau cultivată [în locuri precum SUA sau Brazilia], te vei confrunta cu rezistență", spune el. "În Singapore, nu avem această problemă". Un alt avantaj este faptul că Singapore era deja un centru tehnologic. "În tranziția de la tehnologia biomedicală la dezvoltarea tehnologiei alimentare - nu trebuie să reinventezi roata", spune Chen. "Carnea cultivată este în mare măsură o altă formă de inginerie tisulară. Fermentarea de precizie este o altă industrie biologică".
Criticii proteinelor alternative au declarat că dezvoltarea acestora ar putea pune în pericol mijloacele de trai a milioane de producători de alimente și că investițiile ar putea deturna resursele de la "regionalizarea producției și procesării alimentelor, care este extrem de necesară". Unii au spus că sectorul consolidează o abordare "în centrul farfuriei" în ceea ce privește proteinele din alimentație, în loc să "sprijine schimbări transformaționale în modul în care mâncăm".
Chen nu consideră că proteinele alternative reprezintă o amenințare pentru producătorii tradiționali de carne. Este puțin probabil ca noile proteine să înlocuiască alimentele existente, ci mai degrabă ar trebui să ofere "noi opțiuni, astfel încât să fim mai bine pregătiți pentru viitoarele crize alimentare", spune el.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, p ...
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platforme ...
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă ...
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de ...
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al a ...
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de ...
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pa ...
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un stud ...
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Cated ...
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitud ...
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă ...
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de c ...
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani ...
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta ...
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada ...
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, români ...
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește străm ...
-
Beneficiile promovării școlilor profesionale pentru formarea unor muncitori profesioniști
Într-o economie globalizată, care se confruntă cu schimbări rapide și nevoi tot mai diversificate, școlile profesionale ...
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung obser ...
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizato ...
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o ...
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătes ...
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi ...
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri d ...
-
Cât de grav este virusul HMPV, care a ajuns și în România, și cum ne putem feri de el? În prezent nu există vaccinuri pentru el
Virusul hMPV, (Human Metapneumovirus) este un virus ARN. Mai exact, face parte din familia Paramyxoviridae, genul Metapn ...
-
O ipoteza controversată: capul Sfinxului din Egipt ar fi fost locul de aterizare și decolare a unui OZN
Originea Sfinxului continuă să fie un subiect intens dezbătut, iar data construcției, autorii și scopul său real rămân p ...
-
Un pahar de lapte pe zi reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%
Într-o lume în care vegetarianismul devine o modă aproape impusă cu forța, oamenii de știință vin cu vești uriașe despre ...
-
Studiu: Cafeaua de dimineață reduce riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare
Un nou studiu a constatat că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiov ...
-
Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spi ...