Adio energie ieftină: Mogulii "incalzirii globale" anunta ca valul inflației este mai puternic decât s-a crezut inițial!

Postat la: 24.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Adio energie ieftină: Mogulii

Oficialii BCE "încep să accepte că actualul val de inflaţie este mai puternic şi mai persistent decât au crezut la început, în mare parte din cauza energiei mai scumpe." Dar asta imediat dupa summitul COP26, dupa reuniunile europene pe tema "incalzirii globale", acolo unde bossii planetei au venit cu avioanle consumand tone de kerosen.

Specialiştii spun că energia va rămâne scumpă mult timp de-acum încolo. Acest lucru va aduce schimbări şi tendinţe noi peste tot în Europa. Numai ca teza nu este noua, "incalzirea globala" trage dupa ea criza energetica. Programul global este trecerea la "energie verde" si la "emisii de carbon zero"... Ceea ce va introduce noi taxe si un control global al consumului energetic al populatiei planetare. Se vor exclude centralele personale ca "extrem de poluante", apoi centralele termice orasenesti etc. Guvernele tarilor vor plati de la bugete pentru trecerea la forme de energie nepoluante.

Planul mondial al mogulilor "incalzirii globale" prevede ca pe termen scurt să persiste preţurile extrem de ridicate la energie şi se vor înteţi "intervenţiile statului". Odata instalata majorarea, lumea-şi poate lua gândul de la preţurile mici de dinainte de criză, estimeaza deja analistii crizei energetice globale care va incepe in aceasta iarnă. În următorii ani, va creşte volatilitatea pe pieţele gazelor naturale şi electricităţii.

O altă urmare este că populaţia şi afacerile se vor adapta la scumpiri prin reducerea consumului, fie prin economie, fie prin utilizarea mai eficientă a resurselor existente. Guvernele vor căuta surse de energie mai predictibile, iar marii consumatori de energie vor fi tentaţi să aleagă calea autosuficienţei. De asemenea, criza din energie va aduce schimbări de natură fiscală. În sectorul taxe şi impozite corporate, guvernele ar putea aplica discounturi pentru investiţiile în eficientizarea consumului de energie. În comerţ, energia mai scumpă va face neprofitabile diferite sectoare de producţie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a spus, luna aceasta, că inflaţia din zona euro, inima economică a Uniunii Europene, va continua să accelereze în următoarele luni, mai ales din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi energiei. Inflaţia din zona euro va persista mai mult decât s-a crezut iniţial. Factori trecători prin natura lor, precum cererea puternică din partea consumatorilor, întreruperile de pe lanţurile de aprovizionare şi scumpirea energiei şi materiilor prime, se vor menţine mai mult timp decât s-a estimat până acum.

Preţurile mari ale energiei tranzacţionate pe pieţe vor afecta facturile populaţiei în cele mai multe state europene începând cu această lună. Iar din ianuarie, toată lumea va simţi din plin impactul scumpirilor. Aceasta poate însemna un sfârşit de iarnă tragic pentru mulţi jucători din ecomomie şi o criză economică mai gravă. Guvernele vor fi forţate să intervină, chiar şi pentru consumatorii industriali sau din agricultură.

Concomitent cu scumpirea gazelor, cum se intampla de obicei, preţurile petrolului au urcat marţi la cel mai ridicat nivel din ultima săptămână după decizia SUA şi a altor state de a elibera ţiţei din rezervele strategice pentru a tempera creşterea preţurilor, măsuri care sunt însă sub unele aşteptări din piaţă, transmite Reuters. Statele Unite au anunţat marţi că vor elibera milioane de barili de petrol din rezervele strategice în coordonare cu China, India, Coreea de Sud, Japonia şi Marea Britanie, pentru a încerca să reducă preţurile după ce producătorii din OPEC+ au ignorat în mod repetat solicitările pentru mai mult ţiţei.

Alianţa OPEC+, dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi săi, inclusiv Rusia, a respins până acum cererile repetate de la Washington de a pompa mai mult petrol. Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, Suhail Al-Mazrouei, a declarat marţi că Emiratele Arabe Unite nu văd "nicio logică" în creşterea propriilor contribuţii la pieţele globale în acest moment, adăugând că datele tehnice adunate înaintea viitoarei reuniuni a OPEC+ din decembrie indică un surplus de petrol în primul trimestru al anului 2022.

loading...
PUTETI CITI SI...