Ați auzit vreodată de ciuma albastră care a devastat URSS în anii 1970?!

Postat la: 04.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Ați auzit vreodată de ciuma albastră care a devastat URSS în anii 1970?!

Este posibil să nu fi auzit niciodată de infama ciumă albastră care a devastat URSS în anii 1970. Nici de superfurtuna solară și de pana de curent gigantică care a lovit SUA în 2012. Nici de cutremurul gigantic (magnitudinea 9,1 pe scara Richter) care a devastat coasta de vest a Americii de Nord.

Nu intrați în panică: nu este din cauză că aveți amnezie. Adevărul, spune Vice, este că aceste evenimente nu au existat niciodată: ele sunt rodul imaginației hiperactive a utilizatorilor Midjourney, o inteligență artificială (AI) care poate genera imagini uimitoare (cum este si cea de mai sus) pornind de la o descriere dată sub formă de text. Pe Reddit, unii utilizatori se distrează de minune: ei împărtășesc prezentări de diapozitive cu dezastre naturale și alte tragedii care sunt total fictive.

Fotografiile publicate, împreună cu legendele lor atent elaborate, sunt eminamente credibile. Doar o fază de verificare ne permite să verificăm dacă aceste tragedii nu au avut loc. Dar, din nou, verificarea încrucișată a informațiilor și asigurarea faptului că faptele descrise s-au petrecut într-adevăr este o sarcină jurnalistică cu care entuziaștii "fake news" nu sunt foarte familiarizați.

Prin urmare, unele galerii foto sunt susceptibile să alimenteze teorii ale conspirației care sunt deja bine stabilite în mintea unora. Acesta este cazul credinței că niciun om nu a pășit vreodată pe Lună. Pentru adepții teoriei conspirației, aselenizarea din 21 iulie 1969 a fost reconstituită într-un studio, unii susținând chiar că Stanley Kubrick a fost cel care a filmat primul pas (fals) al lui Neil Armstrong pe satelitul Pământului.

Seria de fotografii "Staging the Moon Landing, 1969", care constă în patru imagini din culise care ar fi simulat sosirea lui Apollo 11 pe Lună, este, prin urmare, susceptibilă de a fi luată ca atare de mai multe persoane. "Abia aștept să văd asta pe Facebook-ul unchiului meu peste șase luni", a comentat ironic un utilizator Reddit.

Jordan Rhone, autorul acestor fotografii de pe Lună, explică faptul că scopul său a fost tocmai acela de a "ironiza pe seama adepților teoriei conspirației". "Conspirațiile sunt populare pentru că sunt rezultatul unor discuții între oameni ignoranți. A le arunca aceste imagini în față este doar un mod de a râde de ei, ceea ce cred că va contribui la a-i face să tacă."

Viziunea lui Jordan Rhone este totuși destul de optimistă, deoarece, de la Papa Francisc într-o geacă de puf Balenciaga până la Donald Trump încătușat de autorități, imaginile false par să își facă loc în prezent în știri și să îi păcălească pe unii dintre cei care dau peste ele în timp ce se plimbă pe rețelele de socializare.

Este cazul modelului Chrissy Teigen, care are 13 milioane de urmăritori pe Twitter, și care a recunoscut cu umilință că a crezut în fotografia cu Papa. "Nu voi supraviețui acestor tehnologii futuriste", a adăugat ea. Dar toată lumea este departe de a se împăca, conspiraționiștii având tendința de a se încăpățâna cu orice preț.

Dacă secțiunea Reddit dedicată acestor evenimente false este destul de delicioasă pentru cei care sunt conștienți de faptul că pășesc într-un muzeu al știrilor false, setul de imagini și de legende produse ne face, evident, să ne întrebăm cum va fi potrivit, în viitor, să luptăm împotriva știrilor inventate.

Platformele lucrează în prezent la această problemă, cum ar fi TikTok, care tocmai a anunțat că toate scenele realiste, dar generate de inteligența artificială, ar trebui de acum înainte să fie însoțite de un mesaj de avertizare. Termenii de utilizare ai Twitter prevăd, de asemenea, că este interzisă "distribuirea de conținut sintetic, modificat sau în afara contextului, care este susceptibil să inducă în eroare persoanele". Acest lucru implică o sarcină de moderare pe care compania lui Elon Musk nu are probabil resursele necesare pentru a o îndeplini în prezent.

loading...
PUTETI CITI SI...