A fost descoperită o specie înfricoșătoare de rechin cu pene. Unde trăiește și ce trăsături are

Postat la: 21.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

A fost descoperită o specie înfricoșătoare de rechin cu pene. Unde trăiește și ce trăsături are

În largul coastei Thailandei, oamenii de știință au descoperit o specie necunoscută anterior de rechini-fantomă, care se distinge printr-un cap incredibil de mare și ochi irizați uriași.

Oceanul acoperă mai mult de 70% din planetă și găzduiește multe specii misterioase, dintre care unele sunt încă necunoscute științei. Una dintre aceste specii a fost descoperită în adâncurile Mării Andaman, în largul coastei Thailandei - cercetătorii au descoperit o nouă specie uimitoare de rechini-fantomă, scrie Live Science.

Creatura evazivă ce trăiește la adâncime a fost numită "Chimaera supapae" și este un pește cartilaginos care aparține ordinului celui mai vechi pește viu, Chimaeriformes. Acești rechini fantomă sunt cunoscuți a fi rude îndepărtate ale rechinilor de astăzi. Reprezentanții acestei specii se disting prin capete uriașe cu ochi gigantici irizați. În plus, aspectul lor deja înfricoșător este completat de aripioare cu pene.

Potrivit lui David Ebert, autorul principal al studiului și directorul de program al Pacific Shark Research Center de la Universitatea de Stat San Jose din California, astfel de „fantome" sunt rare în această parte a globului. De regulă, ele locuiesc pe versanții continentali și pe crestele oceanelor din adâncurile mării.

Aceste creaturi fantomatice trăiesc la o adâncime de cel puțin 500 de metri și se ascund în cele mai întunecate ape ale oceanului, hrănindu-se cu crustacee, moluște și viermi. Potrivit lui Ebert, 53 de specii care trăiesc în zona crepusculară a oceanului au fost cunoscute până acum, iar noua specie de rechini fantomă a devenit cea de-a 54-a specie.

Principala problemă a detectării acestor creaturi este că ele trăiesc în cele mai adânci și mai îndepărtate părți ale oceanului, de exemplu, în Marea Andaman, a cărei adâncime maximă este de aproximativ 4.400 de metri.

Trebuie remarcat faptul că primul specimen masculin mort, imatur din punct de vedere sexual, a fost descoperit ca parte a unui proiect de cercetare desfășurată în 2018. Oamenii de știință l-au descoperit pe fundul Mării Andaman, la o adâncime de 772 până la 775 de metri. Cercetătorii au recunoscut-o ca o specie nouă după „capul său masiv cu botul scurt" și ochii mari, ovali, care reprezintă mai mult de 32% din lungimea totală a capului.

Se crede că aripioarele cu pene le permit creaturilor să se deplaseze mai bine pe fundul stâncos cu înalt relief. Ochii uriași îi ajută să vadă în întuneric. Pielea maro închis nu are linii sau modele perceptibile, iar peștele are o coloană dorsală în partea de sus. Descoperirea unor noi specii ne spune cât de puține știm despre mediul marin.

loading...
PUTETI CITI SI...