Scrisoarea lui Marius Vizer a produs un cutremur in judoul românesc. Care e soarta acestui sport de importanta nationala

Postat la: 11.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Scrisoarea lui Marius Vizer a produs un cutremur in judoul românesc. Care e soarta acestui sport de importanta nationala

Saptamana trecuta, o scrisoare deschisa a lui Marius Vizer a cutremurat judo-ul românesc. Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo trimite aceasta scrisoare către toți iubitorii de judo din România în care explică momentele-cheie din acest sport în peisajul românesc. Epistola e adresată în contextul în care Florin Lascău, actualul președinte al Federației Române de Judo a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Redam in cele ce urmeaza mesajul lui Vizer si, pornind de la el, vom face o analiza a situatiei de fapt de la FR Judo, despre perspectivele din acest important domeniu sportiv.

"Stimați colegi și iubitori ai judoului românesc,
Având în vedere că s-a încheiat un ciclu olimpic de succes pentru sportul nostru la Rio, că suntem la sfârșit de an și că președintele actual al Federației Române de Judo (FRJ), Florin Lascău, s-a retras, aș dori să vă transmit câteva gânduri care să contribuie la destinul judoului românesc, destin pe care l-am servit ca antrenor alături de voi, mai apoi ca fondator și susținător al clubului de judo Liberty Oradea (care în anul 1999 a câștigat Cupa Campionilor Europei pe echipe) și, ulterior, ca președinte al FRJ (actualmente președinte de onoare al FRJ). În calitatea de președinte al Uniunii Europene de Judo (UEJ) și președinte al Federației Internaționale de Judo (FIJ) am sprijinit judoul românesc în conformitate cu etica și principiile sportului nostru și a codului deontologic care se impunea. În calitate privată am susținut FRJ de câte ori a fost nevoie. Din momentul în care am înființat clubul de judo Liberty și până astăzi nu mi-am însușit niciodată vreun venit sau vreun beneficiu din sportul care m-a consacrat, ci, dimpotrivă, am investit privat milioane de dolari în proiectele de dezvoltare și sociale ale judoului românesc, european și internațional. Tocmai de aceea am avut mereu libertatea de exprimare în cadrul organizației pe care o reprezint pe plan mondial, la fel și în toate organizațiile și nivelurile de structură ale sportului mondial.

Întotdeauna am trăit pentru sport și nu din sport. Sper să îi inspir și pe alți lideri în sport la toate nivelurile. Știu că de cele mai multe ori nu vă este ușor, am trăit împreună cu mulți dintre dumneavoastră momente dificile, dar și clipe frumoase. Casa dumneavoastră în sport este Federația Română de Judo; de la cel mai tânăr copil practicant și până la cel mai înțelept veteran, fiecare reprezintă o cărămidă din casa numită FRJ. Este casa noastră, a tuturor, și trebuie să o administrăm și apărăm cu cinste. Atunci când FRJ nu mai este credibilă, vă asigur că și dumneavoastră, toți, v-ați pierdut credibilitatea pe plan național și internațional, iar consecințele vor fi automat un buget redus, sponsori care nu mai vin și o medie care nu mai este interesată. Cam în această situație ați reușit unii să aduceți federația la momentul actual. Cauze: lipsa de management și transparență din anumite perioade, corelate cu izbucnirea unui conflict între domnii Bălgrădean și Bercean care au transformat FRJ într-un câmp de bătălie al intereselor personale și al egoului, fără să țină cont de toate realizările acestei federații și fără respect față de ceea ce au creat pionierii judoului românesc și toți aceia care au contribuit într-un fel sau altul la susținerea și dezvoltarea judoului românesc. S-au călcat în picioare realizările și tradiția judoului românesc care au fost clădite cu eforturile și sacrificiile atâtor generații și care sunt convins că asistă consternați la această tragedie.

În acest moment, FRJ este divizată în două sau chiar mai multe grupări cu lipsă de viziune, traiectorie și strategie. În aprilie urmează să aibă loc alegeri pentru conducerea federației, perioadă până la care mai sunt 3 luni și chiar nu înțeleg disperarea de a avea alegeri anticipate prin vot de neîncredere față de actuala conducere a federației, care, probabil că nu este infailibilă, dar nu a făcut decât să pună în aplicare o hotărâre a Ministerului Tineretului și Sportului prin care un sportiv poate fi decontat de către un singur club. Această decizie a generat nemulțumiri datorită faptului că a lezat interesele anumitor structuri care au practicat dubla și tripla legitimare la aceeași categorie de vârstă. Consider că asocierile pot avea loc între cluburi pe direcție ierarhică de vârstă. Consider, de asemenea, că FRJ în momentul actual poate să își revină doar printr-o poziție și o strategie înțeleaptă a tuturor membrilor, în care noul președinte să fie unul neutru, sa nu provină din niciuna dintre grupările actuale.

În primul rând, noul președinte trebuie să fie capabil să atragă fonduri suplimentare, pe lângă cele de buget, către FRJ, să aibă în spate o medie puternică ce trebuie să redea credibilitatea și să promoveze judoul românesc pe plan național și internațional, să fie o persoană de notorietate, cu veleități de manager, cu viziune și strategie transparentă, productivă și imparțială. Este unica soluție de a reuni membrii federației și de a aduce organizația pe un drum respectabil, de a deveni o federație solidă, credibilă, care să contribuie la consolidarea reformelor pentru dezvoltarea și promovarea întregului sport românesc. Sper să aveți cu toții maturitatea și înțelepciunea să puneți pe primul plan interesele FRJ și nu ale unor persoane individuale sau grupuri de interese și să optați pentru o cale dreaptă. În aceste condiții voi fi în continuare trup și suflet alături de judoul românesc, cel care m-a consacrat și căruia îi voi fi mereu devotat. Vă doresc tuturor sărbători fericite, la mulți ani și un An Nou cu realizări și împliniri pe toate planurile!
Marius Vizer"

Care sunt cele doua tabere in lupta pentru FRJ

In aceste circumstante, Ziuanews, pornind de la scrisoarea adresata de Marius Vizer si consultand specialisti in domeniu, implicati in viata activa a federatiei de specialitate, poate sa faca o analiza a perspectivelor din domeniu, despre destinul acestui important sport olimpic in România. Trebuie identificate cele doua tabere despre care vorbea si Marius Vizer si trebuie explicat contextul in care federatia de judo a ajuns sa stea pe un butoi cu pulbere. Surse din interiorul federatiei au explicat situatia pentru Ziuanews. In primul rand, sa specificam ca secretarul general al federatiei, Alexandru Balgradean, sesizeaza unele neconformitati fata de statut si regulamentele FRJ. La rândul lui Florin Bercean porneste un atac impotriva lui Alexandru Balgradean pe o tema niciodata dovedita iar pe acest confict se porneste procedura de "debarcare" a lui Balgradean.

De aici mai departe, Alexandru Balgradean dezvaluie si el chestiuni neregulamentare sesizate precum salarul ilegal al presedintelui Doru Sapta, manipularea incorecta si obscura a banilor obtinuti de la Cupele Europene organizate in tara, disparitia fodurilor obtinute din sponsorizari, impartirea neechitabila a fondurilor intre loturile feminine si masculine, deplasarea in competitii internationale a unor persoane care nu se calificau pentru aceste deplasari cum ar fi prieteni ai presedintelui dar si sportivi de la cluburi din tara de care se spunea ca au deplasarea platita de club, nominalizarea subiectiva a centrelor pentru proiectul judo  & scoala, angajarea fictiva a celebrei "Laguna Albastra" alias Marginean Alexandra, gestionarea frauduloasa a achizitiei de echipament de la firma Adidas (Ippon Shop-Germania), atitudinea aroganta a Franciscai Morar si al contabilei fata de unii antrenori.

In urma sesizarilor lui Alexandru Balgradean MTS si COSR opresc finantarea federatiei. MTS declanseaza verificarea federatiei si sesizeaza lipsa contabilitatii.
Contabila Daniela Grozavu pur si simplu dispare si nu colaboreaza cu controlul MTS. Alexandru Balgradean explica situatia federatiei printr-o scrisoare adresata cluburilor. Ulterior scrisoarea ajunge in presa. In urma invinuirilor Alexandru Balgradean si Doru Sapta demisioneaza. Federatia este condusa de Florentin Marinescu ca presedinte interimar, acesta reuseste obtinerea refinantarii federatiei de catre MTS. Comitetul director, in fata dovezilor aduse de Alexandru Balgradean se scindeaza, unii postandu-se in apararea domnului Sapta Doru iar altii in favoarea clarificarii si curatirii federatiei.

In urma Adunarii Generale Extraordinare de la Brasov este ales presedinte Florin Lascau care are sarcina de a clarifica invinuirile si de a plati datoriile pentru ca MTS sa nu opreasaca finantarea federatiei si sa asigure transparenta deciziilor board-ului. Este numit secretar general interimar Gheorghe Savu, fara sa se observe faptul ca acesta era in functie in timpul pierderii contabilitatii. Ulterior acesta isi intocmeste contract pe functie pe perioada nedeterminata in conflict cu prevederile Statutululi FRJ, unde se mentioneaza ca secretarul general este numit de catre presedinte pe perioada mandatului sau.

Miza scandalului: abolirea multiplei legitimari si ilegalitati financiare

Presedintele Florin Lascau cere sprijinul pentru abolirea multiplei legitimari, aceasta fiind o practica ilegala. Noul Comitet Director (CD) initiaza cateva masuri pentru a indrepta mersul lucrurilor in federatie. Florin Bercean demisioneaza din CD motivand ca CD ii "darama sandramaua". Urmare, Florin Berceanu si Cristian Pintrijel pornesc o actiune de adunare de semnaturi pentru invalidarea deciziei CD cu privire la multipla legitimare, subminand prin aceasta autoritatea CD. Are loc Adunarea Generala (AG) de la Miercurea Ciuc, unde un grup de antrenori condusi de Florin Bercean, nemultumiti de abolirea multiplei legitimari ataca conducerea federatiei, neobtinand totusi votul adunarii.

Reprezentatul MTS, Adrian Stefanescu, nu intervine in AG sa sustina aplicarea ordinului ministrului fata de caracterul ilegal al multiplei legitimari, fapt care lasa lucrurile tulburi. CD anunta faptul ca intentioneaza sa convoace AG de alegeri in 2016 pentru a asigura un interval de 4 ani viitorului CD in pregatirea participarii la JO 2020 - Tokyo. La JO de la Rio nu se obtin rezultatele scontate, motivul insuccesului este atribuit sportivelor de catre antrenorul lotului olimpic, Florin Bercean, in documentele oficiale catre COSR si MTS. Ca atare, CD cere demisia de onoare a SG interimar Gheorghe Savu pentru lipsa disciplinei financiare si nerespectarea regulamentelor de austeritate impuse de CD pentru redresarea financiara, pentru faptul ca a ascuns intregii federatii legislatia cu privire la multipla legitimare, fiindca a refuzat regulile de transparenta impuse de Directorat, nepublicand pe site-ul FRJ deciziile CD, pentru nominalizarea sportivilor pentru competitiile internationale fara consultarea antrenorului federal.

In plus, CD cere lui Cristian Pintrijel demisia de onoare pentru faptul ca desi este membru al CD acesta invrajbeste antrenorii impotriva conducerii federatiei pe tema dublei legitimari. Alegerile anticipate nu au loc la recomandarea MTS prin delegatul responsabil pentru judo, Nicu Daniel, care a recomandat ca AG de alegeri sa aibe loc dupa incheierea anului fiscal (aprilie 2017) si dupa o AG de armonizare a statutului Frj cu cel al IJF si EJU. Un grup de initiativa condus de Florin Bercean si Cristian Pintrijel aduna semnaturi pentru o AG extrordinara de schimbare a presedintelui si a CD pe considerentele ca presedintele si CD "nu au reprezentat, nu au sprijinit, nu au organizat si nu au indrumat cluburile FRJ".

Balgradean e devoalat in presa cu matrapazlâcuri

Grupul de initiativa reclama conducerea FRJ la MTS, solicitand interventia ministrului Elisabeta Lipa. Aceasta convoaca Directoratul FRJ la minister unde recomanda adaptarea Statutului FRJ la statutul IJF, ca prima prioritate, urmata de alegeri in aprilie 2017. Un comitet de initiativa format din 14 persoane se legalizeaza la notariat. CD cere verificarea autenticitatii semnaturilor celor 99 de cluburi semnatare a motiunii in urma aparitiei de suspiciuni privind legalitatea demersului. Acestia sunt sfatuiti sa nu raspunda cerintei.

CD stabileste data de 14 decembrie pentru AG pentru dezbaterea motiunii si a situatiei create. Apar atacuri in presa impotriva presedintelui Lascau si a membrilor CD precum si impotriva fostului secretar Alexandru Balgradean. Acesta raspunde atacurilor din presa clarificand acuzatiile aduse. Presa de specialitate investigheaza modul imoral de impartire a bursei olimpice acordata sportivelor Andreea Chitu si Alexandra Pop de catre COSR.

In baza acestor fapte se poate dezvolta o analiza asupra destinului judoului românesc. Motivul crizei in care se afla federatia se datoreaza in primul rand incercarii de ascundere a proastei gestionari a federatiei de catre presedintele Doru Sapta si de catre Georghe Savu, dar si abolirii dublei legitimari de catre CD, esecul de la JO de la Rio, nereformrii pregatirii centralizate, precum si altor cauze ce se desprind din faptele prezentate mai sus.

Un alt fapt important este momentul cand se va termina controlul ANAF la FRJ dar si expertiza pe ultimii ani, dupa care se vor putea trage concluzii. In acest moment, cercetarile arata ca federatia a fost prost gestionata si furata. Multipla legitimare este atat ilegala cat si nociva pentru viitorul judo-ului in Romania. Strategia de colaborare intre cluburi este gresita. Aliantele la acelasi nivel de varsta aduc doar victorii de orgolii, neducand la dezvoltare. O dezvoltare structurala o pot aduce doar contractele de colaborare de jos in sus ca varsta si valoare si care, in timp, va duce la aparitia cluburilor de seniori. Acest model este solutia care la un moment dat a permis lui Florin Bercean sa obtina rezultate, acestea fiind chiar exceptionale dar care in present nu se justifica.

Care sunt principalele directii de actiune

Modelul propus anterior de catre specialistii din domeniu consultati de Ziuanews presupune gruparea in jurul unui antrenor competent ale unor conditii materiale ca: sala, cazare si masa. Completarea gruparii de conditii initiale cu antrenori secunzi, colectiv tehnic - medic, psiholog, masor. Un factor negativ este faptul ca antrenorii de lot sunt si antrenori la diferite cluburi, aparand astfel conflicte de interese. Pe acest considerent s-au pierdut sportive de valoare si au fost marginalizati si nesprijiniti antrenori in ascensiune ca: Fleisz Ciprian, Mihai Voinea si Barca Aurel, dar si centre ca Oradea, Turnu Severin, Deva, Bucuresti. Un alt factor negativ este neretribuirea corecta a antrenorilor, fapt ce a favorizat cautarea si gasirea unor solutii alternative ca dubla legitimare de care se tot aminteste.

Lipsa de fonduri intotdeauna evocate este un motiv neserios pentru o federatie care in ultimii ani a avut un buget anual de peste un milion de euro, dublu fata de bugetul federatiei de judo din SUA de exemplu. Motivarea esecului pe baza defectelor psihologice ale poporului roman este incorecta. Aceasta analiza a fost prezentata de domnul Florin Bercean la seminarul din acest an de la Poiana Brasov. Incorectitudinea acestei afirmatii poate fi dovedita de succesele anterioare la judo, dar si la celelalte ramuri sportive prin care poporul roman concureaza cu celelalte natiuni.

Se impune de asemenea o analiza tehnico-tactica, dar si metodica, fiindca nu cred ca deplasarea la Rio doar cu 3 zile inaintea competitiei s-a facut din motive financiare, asa cum lipsa maturarilor si al Ne wazei, la nivelul cerut de competitia moderna, se datoreaza unui analize corecte. Din cauza situatiei grave la baieti, functionarea in prezent a loturilor de tip "marathon" este o mare greseala. In prezent nu avem sportivi de exceptie. Din aceasta cauza in urmatorii doi ani se impune reunirea periodica a loturilor, adica a primilor 8 sportivi pe categorii de greutate, prin care s-ar face o selectie amanuntita. De asemenea aceasta metoda ar omogeniza nivelul cunostiintelor tehnico-metodice ale antrenorilor de club. Infiintarea unui lot pentru categoriile grele ar scurta timpul pentru obtinerea unor rezultate internationale, prin sprijinirea singurului sportiv de valoare internationala pe care il avem in acest moment.

Fara o reforma temeinica nu se va intampla nicmic bun

Specialistii in judo vorbesc despre o reforma de care este nevoie si care trebuie sa se bazeze pe urmatoarele idei si principii: strategia federatiei pe lunga durata,
ridicarea nivelului de cunostiinte din judo la nivelul sportivilor, antrenorilor si arbitrilor, transparenta federatiei pentru evitarea delapidarilor, a proastei gestionari a fondurilor si a incorectelor nominalizari a resurselor umane (sportivi, antrenori, arbitri), dezvoltarea judo-ului comercial care sa asigure dezvoltarea bazei de masa a federatiei precum si cresterea prosperitatii antrenorilor, reformarea calendarului competitional, reciclarea practicantilor de judo care se retrag din activitatea competitionala.

De asemenea, aceste obiective nu pot fi atinse fara o baza de date ierarhizata care sa permita o mai buna selectie a sportivilor, antrenorilor si arbitrilor, introducerea criteriilor si a procedurilor pentru decizii previzibile, descentralizare prin folosirea Ajj-urilor si al euroregiunilor, decizii pe baza solutiilor date de colegii si comisii, competenta deciziilor pe baza de proiecte produse de colegiile si comisiile federatiei, neutralitatea antrenorilor de lot national, salarizarea superioara a antrenorilor de lot, retraditionalizarea judo, obtinerea de grade kyu-dan doar prin examinare.

loading...
PUTETI CITI SI...