Un nou proiect al consilierilor PNL Sector 3 care vizează protejarea copiilor: "Apasă! Apasă! Ne pasă!"

Postat la: 18.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un nou proiect al consilierilor PNL Sector 3 care vizează protejarea copiilor:

Toate școlile din sector vor fi dotate cu defibrilatoare automate, care, în caz de nevoie, vor salva vieți. Pentru a preveni incidente nefericite, de tipul celor care s-au petrecut, chiar și recent, la inițiativa consilierilor locali liberali, toate școlile și grădinițele din Sectorul 3 vor fi dotate cu kit-uri demonstrative pentru însușirea procedeelor de acordare a primului-ajutor și cu defibrilatoare automate.

"Frecvența îngrijorătoare a unor evenimente nefericite întâlnite în rândul copiilor aflați la școală, pune în evidență o nevoie esențială în comunitate, și anume cunoașterea și posibilitatea de punere în practică a procedurilor și a tehnicilor de acordare a primului ajutor unei victime aflate în stop cardio-respirator, în condițiile în care statisticile arată că, în România, rata de supraviațuire în caz de stop cardio-respirator este de doar 1,8%!" a arătat inițiatorul proiectului, Inocențiu Voinea.
Practic, peste 98 % dintre cei aflați în stop cardio-respirator nu supraviețuiesc, mai ales din cauza faptului că nimeni nu le acordă primul ajutor la timp, cei mai dispuși fiind copiii mici, care se pot îneca involuntar, în cele mai banale moduri, chiar în timp ce se joacă. Tot statisticile arătă că, în situațiile în care martorii unui astfel de eveniment intervin imediat, și este folosit și un defibrilator, rata de succes a resuscitării este de până la 80%!
Studii similare s-au făcut și în alte multe state europene. Conform acestora, în Marea Baritanie, rata medie de supraviețuire în urma unui atac de cord este de circa 6%, dar în cazul în care s-a folosit cu promptitudine un defibrilator rata de supraviețuire depășește 75%. În Norvegia, țară în care resuscitarea cardio-pulmonară face parte din curricula școlară, rata de supraviețuire în urma stopului cardiac este mult mai mare, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Totodată, în ultima perioadă s-a constatat o frecvență mare a aparițiilor cazurilor de moarte subită pe terenurile de sport, chiar și în cazul sportivilor de performanță. Or majoritatea cazurilor de moarte subită au ca mecanism de oprire a cordului o fibrilație ventriculară sau altă aritmie malignă, iar singura modalitate de oprire a acestei aritmii este defibrilarea.
De asemenea, încă din 2010, Consiliul European de Resuscitare a aprobat recomandarea ca toți cetățenii europeni să fie capabili să recunoască stopul cardio-respirator, să poată efectua resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) de bază și să poată utiliza defibrilatorul extern automat în urma parcurgerii unui modul de prim ajutor. În urma unei campanii de lobby, Parlamentul European a adoptat o declarație scrisă în iunie 2012 care solicita programe de formare cuprinzătoare și ajustarea legislației statelor membre UE pentru asigurarea de strategii naționale cu acces egal la educația în prim ajutor. În acest context, s-a afirmat că școala este mediul perfect pentru a educa viitorii cetățeni și că acest tip de învățare este eficient la această vârstă. Chiar și de la grădiniță, copiii trebuie să știe cum să reacționeze la situații mult mai puțin grave - cum ar fi la faptul că le curge sânge din nas, sau ce să facă dacă au căzut și au făcut luxație sau entorsă, sau din ce în ce mai complicat, cum să reacționeze dacă cineva leșină sau dacă face o criză convulsivă - până să ajungem la stopul cardio-respirator.
Trebuie să mai arătăm și faptul că foarte mulți oameni nu acordă primul ajutor de teama de a nu greși, iar aceast comportament îl întâlnim frecvent în rândul cadrelor didactice, care simt extrem de grea această povară pe umeri.
„Prin campania de informare, care va trebui să însoțească acest proiect, trebuie să facem cunoscut faptul că în caz de stop cardio-respirator, orice tip de acțiune de salvare este infinit mai bun decât lipsa oricărei acțiuni, iar Legea 95/2006 prevede clar faptul că persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil, deci nu au de ce să se teamă de consecințele acțiunilor sale binevoitoare, oricare ar fi acelea" - a ținut să mai sublinieze Inocențiu Voinea, care a făcut și un calcul rapid al efortului financiar pe care ar trebui să îl suporte Primăria: „Dacă luăm în considerare că cele vreo 70 de defibrilatoare vor servi pentru circa 34 de mii de copii, iar durata de funcționare recomandată de producători este 10 ani, înseamnă că pentru fiecare săptămână petrecută de un copil la școală se cheltuiesc cam doi bani. Iar cine nu e în stare să facă ceea ce noi vom face la Sectorul 3, înseamnă că nu dă doi bani pe viața copiilor, iar asta nu numai la propriu, ci și la figurat!"

 

loading...
PUTETI CITI SI...