Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu

Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în 2014 la 10 de ani de închisoare pentru corupţie pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul a fost calculat la aproximativ 60 de milioane de euro, sumă din care statul român a reușit să recupereze mică parte.

„În temeiul dispoziţiilor art. 460 alin.1 C. proc. pen. dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012", se arată în decizia Tribunalului Bucureştiului, conform portalului instanțelor.

Ca urmare a deciziei luate vineri de Tribunal, statul oprește procedurile de recuperare a prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro. Decizia instanței nu este definitivă. Instanța judecă o cerere de revizuire a condamnării dictate în 2014

Decizia vine în dosarul în care Tribunalul Bucureşti a admis în principiu, în februarie, cererea de revizuire a deciziei de condamnare din dosarul lui Dan Voiculescu, formulată de unul dintre inculpaţii condamnaţi, fostul şef AVAS Jean Cătălin Sandu.

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de Tribunalul București pentru 3 iulie.

Deocamdată, judecătorul Sterică Toma de la Tribunalul Bucureşti a decis că sunt întrunite doar condiţiile de formă pentru a se verifica cererea de revizuire pe fond. Dacă însă, judecătorul admite şi pe fond cererea de revizuire a sentinței din dosarul lui Dan Voiculescu, atunci decizia de condamnare va fi anulată, iar procesul se reia, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

În aceste condiţii, Dan Voiculescu, ar putea cere daune pentru cei trei ani de închisoare pe care i-a executat din condamnarea definitivă de 10 ani. În plus, statul român, prin ANAF, ar putea să îi dea înapoi banii confiscaţi.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, în august 2014, la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, cu un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro, sumă din care statul român a reușit să recupereze mică parte.

Trei ani mai târziu, în iulie 2017, el a fost eliberat condiţionat în baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.

La ieşirea din închisoare, Dan Voiculescu a susținut că nu există niciun prejudiciu în acest dosar, iar decizia instanţei din august 2014 "va fi demontată de justiţie". El a susținut în repetate rânduri că a fost condamnat prin „telepatie".

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins în 2022 drept inadmisibile cererile depuse de fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, cu privire la condamnarea sa pentru spălare de bani şi la confiscarea bunurilor sale.

Cererile către CEDO au fost formulate într-un prim caz de către Dan Voiculescu, iar în al doilea caz de către fiicele sale, Camelia Rodica Voiculescu şi Corina Mirela Voiculescu, şi de Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii S.A. şi Grupul Industrial Voiculescu şi Compania S.A.

„Referitor la independenţa tribunalelor de proces, Curtea a luat notă că procedurile nu au fost arbitrare, că domnului Voiculescu i s-au oferit ocazii rezonabile de a-şi prezenta argumentele în proceduri antagonice şi că deciziile adoptate au fost motivate temeinic pe baza faptelor şi a legii aplicabile'', a explicat CEDO.

Referitor la confiscarea bunurilor, Curtea consideră că nu s-a constatat nicio eroare de imparţialitate din partea judecătorilor.

loading...
PUTETI CITI SI...