S-a adoptat noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe românil

Postat la: 27.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Camera Deputaților a adoptat ca for decizional, proiectul legislativ inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și grupurile PSD, privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituțiile Financiare Nebancare). Este o nouă măsură care vine în sprijinul românilor după plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie.

Măsura propusă și votată de PSD este destinată să protejeze cetățenii împotriva practicilor abuzive, dar și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară a acestora. Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea dobânzilor la creditele Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN), proiect depus de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de toți deputații și senatorii Partidului Social Democrat. Un act normativ care promovează condiții de împrumut echitabile și sustenabile pentru fiecare român.

Legea prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate. Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituții financiare și au clauze și dobânzi abuzive vor scăpa de ele.

A treia plafonare impusă de PSD în folosul românilor

Această măsură legislativă demonstrează că bunăstarea românilor este o prioritate pentru PSD. Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie, măsuri care vin în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și pentru a combate practicile speculative, au fost deja implementate la inițiativa Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Iar efectele se simt deja în buzunarele tuturor familiilor, dar mai ales pentru cele cu venituri mici, pentru care fiecare leu contează enorm.

Printre principalele motive pentru care oamenii apelează la împrumuturi de la IFN-uri este faptul că nu au un serviciu stabil, se află în Biroul de Credite deoarece nu au reușit să-și plătească la timp sumele împrumutate de la bănci, nu pot oferi garanțiile cerute de acestea sau suma de care au nevoie este prea mică pentru a se încadra pentru un împrumut bancar. Așadar au folosit soluția de a se adresa Instituțiilor Financiare Nebancare, din nevoie, sau atrași de posibilitatea de a beneficia rapid de bani, și au fost puși până acum în situația să plătească dobânzi și de 69.467,57%, după cum au relevat oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Asemenea abuzuri au fost eliminate prin legea votată în Parliament, act care merge acum la promulgare, la președintele României.

Noua lege prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate.

„Am ajuns la situația aberantă în România în care sunt instituții financiare non-bancare care dau credite cu o dobândă de 8.000 - 10.000, chiar și peste 20.000 la sută. Lucrul acesta e aberant. Am stabilit niște praguri, plafoane, până la care poate să ajungă costurile cu creditarea la IFN-uri", a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

Măsura inițiată de PSD este destinată să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară. Plafonarea dobânzilor la IFN-uri este, în plus, menită să stabilizeze costurile împrumuturilor și să asigure că acestea sunt echitabile și sustenabile pentru consumatori.

Se stopează creditele cu dobânzi cămătărești de 20.000%

În multe țări, IFN-urile au fost criticate pentru practicile lor de împrumut, care implică deseori dobânzi extrem de ridicate și condiții de rambursare restrictive. În cazurile IFN-urilor băncilor, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) se încadrează, la cele mai importante asemenea instituții, între 20% și 33%. Practic, la 1.000 de lei împrumutați pentru un an, trebuie să dai înapoi 200, respectiv 330 de lei peste cât ai luat. Există, însă, în România, IFN-uri la care rata dobânzii depășește 20.000 la sută! ANPC a fost sesizată de un client al unui IFN pentru care dobânda ajunsese să fie de 69.467,57%!

Plafonarea dobânzilor adoptată de PSD are rolul de a reglementa comportamentul IFN-urilor și de a proteja consumatorii vulnerabili. Noua măsură, ce elimină practicile abuzive ale unor IFN, se alătură acum inițiativelor Guvernului condus de Marcel Ciolacu în sprijinul românilor, respectiv eliminarea speculei prin plafonarea adaosurilor pentru prețurile alimentele de bază și plafonarea prețurilor la energie și gaze.

loading...
PUTETI CITI SI...