Rareș Bogdan: "Statul român este incapabil să transpună un regulament extrem de clar al Comisiei Europene!"
Postat la: 07.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Europarlamentarul Rareș Bogdan a fost intervievat la Digi24 depre taxa de solidaritate, pentru că s-a vorbit de foarte multe ori în coaliție despre aceasta. OMV Petrom a anuntat, în urmă cu câteva zile, că nu se încadrează in reglementari și cel puțin în 2022 nu vor plăti această taxă. Ce trebuie să facă acum Guvernul mai mult în această dispută?, a fost intrebat primvicepresedintele PNL:
- Anunțul respectiv este unul sfidător pentru că în același anunț, OMV Petrom , una dintre cele mai mari corporații care activează în România, ne spuneau câ dânși vor plăti această taxă în Austria. Sigur, foarte bine că vor plăti, trebuie să-ți plătești taxele oriunde pe Glob dar, probabil, în Austria se plătesc pentru operațiunile de pe teritoriul statului austriac. În România trebuie să plătească conform legislației și de acolo de unde își fac profiturile pentru România.
Aici, eu nu vin să sar și să spun că OMV Petrom sau Petrom sau LukOil sau Mall trebuie să achite respectiva taxă, care este o transpunere a unui regulament european, un regulament pe care l-a adoptat Comisia, pe data de 5 Octombrie, anul trecut și care, cu 1 ianuarie, este obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre, inclusiv România, altfel existând posibilitatea unui infrigenment la adresa României.
Eu nu vin să spun ce se întâmplă, pentru că un jucător face acest lucru într-o piață, atunci când piața respectivă îi dă ocazia să facă asta, când regulamentele nu sunt clare, când legea nu se aplică, când statul respectiv este slab și inert în fața unei corporații. Așa este astăzi statul român, așa pare statul român, în fața unei corporații care pare că își face propriile reguli explicându-ne că dânșii plătesc taxe, Sigur că plătesc taxe. Și cel care are o gogoșerie plătește taxe, și cel care are o carmangerie sau un service auto, plătește taxe. Și cel care vinde gogoșari în piață, plătește taxe, toată lumea plătește taxe și în cazul în care nu plătesc taxe , li se popresc conturile, că au un angajat sau au 6000 de angajați.
Atâta timp cât regulamentul respectiv a fost transpus în cinci state, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Slovacia, până la această oră vă spun de cele 5 dar echipa mea lucrează și deoacamdată au studiat doar 14 state, mai au de studiat 13 state și am să vă pot comunica. Din cele 14 state studiate, în 5, Ministerele de Finanțe ale țărilor respective, nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanței. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsă și aici trebuie să dea explicații Ministerul Finanțelor Publice, domnul ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, pentru a ne spune exact de ce este această situație creată la Ministerul de Finanțe, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv în ordonanța adoptată de Guvern pe data de 20 decembrie pentru că statul român, cetățeanul român, contribuabilul român privește cu stupoare cum în această țară, din 672 de mii de firme care își plătesc taxele, impozitele și în cazu în care nu fac acest lucru, organele de control ale statului român blochează conturile respective și se îndreaptă împotriva administratorilor și acționarilor și a capitalului societății , au un statut complet diferit față de corporația OMV sau alte corporații care pur și simplu sfidează și prin management și scot profiturile în afara granițelor de ani și ani de zile și nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste un miliard, refuză să plătească spunându că noi deja am plătit foarte mult statului român.
- I-ați spus și domnului Câciu analiza dumneavoastră?
- Sigur că da. Dacă era ministru finanțelor de la UDMR sau de la PNL sau independent, aveam exact aceeași poziție. Poziția mea nu este împotriva unui ministru, că are o culoare politică sau nu. Nu mă interesează asta. Pe mine mă interesează un singur lucru ca o corporație să nu sfideze statul român, ca statul român să acționeze responsabil față de cetățenii săi și să nu existe discriminare, diferențiere intre o societate cu capital românesc și o ca o societate cu capital străin, într-o între un capitalist care are business-uri de miliarde de euro în România și unul care are o cifră de afaceri de 60000 de euro, pentru mine fiecare aduce plus la buget, fiecare aduce impozite și taxe cu care noi plătim polițiști, jandarmi, funcționari publici, 1,3 milioane, profesori, medici și politicieni, printre altele, deputați, senatori.
- Dacă ne puteți spune și care a fost răspunsul ministrului finanțelor?
- O să aștept luni, la ședința de coaliție sau când va fi prima ședință de coaliție, această problemă va fi pusă pe masă, pentru că pe de o parte s-a încercat o dezinformare cu privire la implicare a altor ministere în transpunerea acestui regulament, trebuiau lucrurile clarificate, că de această chestiune s-a ocupat Ministerul Finanțelor. Ministerul Finanțelor, iar faptul că nu a participat ministrul finanțelor la ședința de guvern în care a fost adoptat ordonanța, nu este problema mea sau a cuiva. Ministerul de Finanțe este condus de un ministru care trebuie să coordoneze activitatea din ministerul respectiv, fie că ministerul are 2000 de oameni sau 100000 de oameni, sau 200000 de oameni. Deci, din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Adrian Câciu ar fi să iasă într-o conferință de presă și să răspundă întrebărilor jurnaliștilor profesioniști de la Digi, de la Ziarul Financiar, de la Capital, de la Antenă, Realitatea și care o mai fi, televiziuni interesate, România și așa mai departe. Plus radiouri. Pentru că jurnaliștii sunt cei care până la ora actuală au reacționat din politică, cu excepția mea și a 2-3 voci mult mai puțin vizibile, au cam tăcut pe acest subiect. Parcă se tem de ceva. Eu nu mă tem decât de Dumnezeu și mi se pare inadmisibil ca o corporație să se comporte în acest fel cu cetățeanul român și cu bugetul României.
Dacă că toată lumea tace, că e vorba de OMV și ce e? Dacă e vorba de OMV, putea fi vorba de Exxon, de Mercedes sau de cine vreți dumneavoastră sau de cele mai mari, de cele mai mari companii din lumea asta. Este important ca fiecare, în statul româ,n să plătească, iar statul român să își facă treaba.
Reprezentanții statului român să nu se poarte cu mănuși și diferențiat, pentru că unii sunt de la Viena și alții de la Rădăuți. Nu mă interesează că sunt din săpânța sau din Mangalia sau că sunt din Londra, New York sau din Tokyo, pentru mine, când acționezi pe teritoriul statului român, respecți statul român și plătești taxe și impozite conform legislației. Nu încerci să fentezi legislația.
- Spre Ministerul Energiei spuneți că s-ar orienta aceste atacuri?
- Nu, stați puțin! Putem să găsim o mulțime de lucruri care au funcționat sau nu pe anumite Ministere, inclusiv pe Ministerul Energiei, dar de data aceasta, Ministerul Energiei nu a avut niciun tol în transpunerea acestui regulament. Repet, dacă era vorba de o altă situație, alte chestiuni de funcționarea ANRE, alte chestiuni legate de prețuri, plafonări, partea de funcționabilitate pe aprovizionările cu gaze, pe gaz lichefiat - de ce avem sau nu participanți la terminalul de la Alexandropolis sau de ce nu avem descărcare de gaz lichefiat, Grecia are 4, Turcia are 7, Bulgaria are 1, asta este altă discuție. Putem să găsim chestiuni cu care să criticăm Ministerul Energiei, dar în această chestiune a fost o singură entitate implicată și entitatea implicată în transpunerea acestui regulament pe piața din România a fost Ministerul Finanțelor. Nu are ce să răspundă un vicepremier, un ministru al Transporturilor sau al Internelor, un ministru al Energiei sau al Economiei pe un subiect pe care trebuie să răspundă deschis, cât se poate de convingător, cât se poate de transparent (...) ministrul Finanțelor Publice.
Poate să vină însoțit de toți Secretarii de Stat, de tot departamentul juridic, de tot departamentul de politici europene, poate să-l ajute și alții, dar aici trebuie răspunsuri. Răspunsurile nu le poate da un europarlamentar, fie el și șef de delegația, nu le poate da un prim-ministru sau președintele României, trebuie să le dea cel care a transpuns OUG. OUG a fost transpusă, în România, de Ministerul Finanțelor Publice, care este obligat să vină cu răspunsuri în fața românilor.
- Încercăm și noi să dăm de ministrul Finanțelor...
- Sunați-l până îi blocați telefonul și poate vă răspunde. Asta nu înțeleg miniștrii și politicienii români, nu sfidați presa. Înțelegeți că presa este cureaua de transmisie între decident și cetățean și că este cea care, atunci când, un decident greșește încearcă să atraga atenția, chiar dacă unul o face violent verbal sau o face extrem de critic. Acesta este rolul presei în democrația și așa cum există putere executivă, putere legislativă, putere judecătorească, nu s-a inventat democrație fără presă, dar oamenii ăștia parcă ajung să ocupe funcții publice și, după, încep să fucă de presă. Acela este sfârșitul carierei loc, în momentul în care te ascunzi de presă, poți să ieși din politică pentru că nu mai ai nicio șansă.
- Despre portița pe care o are această companie?
- Eu nu vreau să fac speculații, eu nu vreau să fac procese de intenție nimănui, eu nu vreau să mă gândesc. Fiind un om destul de bine informat, vă dați seama că am primit și eu, au fost consultanții OMV-Petrom la Minister. Eu nu cred nimic din toate astea. Eu vreau să cred de bună credeință fiecare reprezentant al statului român și eu nu fac procese de intenție nimănui.
Vreau să spun un singur lucru, când o companie, fie că se numește OMV-Petrom sau altă companie, are specialiști pe care îi angajează, consultanți care să o învețe să eficientizeze, din punct de vedere fiscal, și va căuta, acesta este mersul capitalismului în lumea asta, formule prin care să achite cât mai puține taxe către un stat, către o entitate statală, încercând să producă cât mai multe profituri pentru acționariat. Nu este nimic anormal. Așa funcționează în toată lumea capitalismul, mai dur sau mai puțin dur, cu reguli mai multe sau mai puține.
Ce mă doare pe mine, când o entitate statală, de data aceasta, statul din care și eu fac parte și-l iubim, România, statul român este incapabil să transpună un regulament extrem de clar al Comisiei încât să cuprindă toate cele 82.000 de companii, care ar fi afectate de această măsură și nu doar companiile care produc 1 megawatt, 0,5 megawatt, etc, pentru că alea sunt afectate de către această măsură.
De asemenea, Romgazul, o companie fanionă a României, plătește această taxă de solidaritate. Transgazul plătește taxa de solidaritate și multe alte companii, dar ce să vezi, una dintre companiile cele mai mari de pe piață, fac un gest absolut sfidător și relaxat și spun, îmi pare rău, eu nu plătesc. Noi nu atingem 75% din total, așa cum ne spune Comisia europeană în domeniul tranzacționării sau producției de energie sau a producției de petrol sau ce cuprinde OUG respectivă.
Da, dacă introduci un cod CAEN, care îți scoate centrala din (...) gaz și ti-l transformă în energie electrică, care se vinde în piață intern sau extern, ca să nu ne mai uităm, să nu zică cineva că am ceva cu o companie, nu ne mai uităm în spate si să vedem la ce preț se cumpără gazul respectiv și dacă compania respectivă al trebui să-l cumpere la prețul acela și gazul să nu fie dat la prețul respectiv la o fermă de porci sau la o fabrică de pâine sau la o fabrică de plastice cu acționariat român, asta este o altă discuție și trebuie analizată de către statul român. Cum s-a făcut contractul, de ce s-a făcut așa, de ce prețurile sunt mai mici în cadrul bradului, dar aceasta este altă discuție, trebuie să o poarte specialiștii. Pe mine mă interesează un singur lucru, regulamentul dat de către Comisia Europeană trebuie transpus printr-o OUG. OUG a existat și cineva a scris OUG, nu vreau să cred că ticălor și doar prost și atunci trebuie corectat acest lucru.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă ...
-
Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în plenul PE: Cea mai mare democrație a lumii a instalat un președinte care a început să demoleze edificiul ideologic al stângii radicale
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a declarat, marți, la Strasbourg, că noul președinte al SUA a în ...
-
Rareș Bogdan. "Am intrat într-o nouă eră. Cine nu înțelege dispare"
"Trump a anunțat direct că susține în primul rând economia americană și că îi pasă de cheltuielile militare și că proble ...
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alege ...
-
Fost șef SIE: Călin Georgescu a dat mereu din coate pentru câte un post. Nu este un om din afara sistemului, ci unul care a făcut parte din sistem
Fost șef al SIE, fost ministru de externe și premier, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la RFI că Călin Georgescu nu est ...
-
Cât a costat biletul la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump. Au fost scoase la vânzare 220.000 de bilete. Cum au ajuns Ponta, Simion și Neamțu în Statele Unite
Peste 220.000 de bilete au fost distribuite de către Joint Congressional Comittee on Inaugural Ceremonies, un grup bipar ...
-
Sondaj - AUR a urcat pe primul loc în opțiunile românilor, Călin Georgescu ar câștiga alegerile
Potrivit unei cercetări sociologice realizate de Avangarde în perioada 10-16 ianuarie 2025, opțiunile politice ale român ...
-
Comisia Europeană a blocat finanțările din PNRR. Pensiile speciale și numirile politice în companiile de stat, printre motivele principale
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, fost ministru al Finanțelor, a explicat luni motivele pen ...
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numi ...
-
Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat mai multe concluzii pe care le-a tras despre candidatul la prezidențiale Călin Ge ...
-
Dianei Șoșoacă vrea ca România sa se apropie de BRICS: "Aş putea ajunge la închisoare, iar partidul să fie interzis!"
Într-un interviu acordat celei mai vechi publicaţii din Rusia, Izvestia, europarlamentarul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. ...
-
RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
Fost ofițer superior în divizia de Apărare a MApN, cont Raisa 8283, a dat semnalul pentru contra-lovitura de stat, din p ...
-
Inca o nota de plata de la Schengen: 100.000 de străini iau cu asalt piața de muncă din România
Marcel Ciolacu a bătut palma cu afaceriștii din România. S-a aprobat numărul de muncitori străini necesari pentru anul 2 ...
-
Marcel Ciolacu despre intenția lui Ponta de a candida la alegerile prezidențiale: "Trebuie să-l dau afară din partid!"
Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a avut o reacție tranșantă în legătură cu anunțul lu ...
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a ...
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 1 ...
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit ...
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănăt ...
-
Klaus Iohannis divizează PNL - Unii îl vor la Cotroceni. Alții îi cer demisia: "Aceasta ar fi normalitatea!"
Prelungirea mandatului președintelui Klaus Iohannis face foarte mult rău Partidului Național Liberal, transmite vicepreș ...
-
Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
Gigi Becali a avut o reacție dură la adresa lui Călin Georgescu, cel pe care l-a susținut la alegerile prezidențiale anu ...
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a ...
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebar ...
-
Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
Pini împodobiți cu zăpadă se înșiră pe malul unui lac cu apă glacială. Ninge; în surdină se aude o melodie ca de spa. Un ...
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Sim ...
-
Lavinia Șandru: Elena Lasconi reprezintă un risc pentru stabilitatea politică a României
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, trebuie să se retragă din cursă, consideră Lavinia Șandru, coo ...
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SO ...
-
Europarlamentar român neafiliat: "Vestul aproape nu mai există. E dezmembrat bucată cu bucată!"
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă consideră că „vestul" - așa cum era cunoscut el odinioară - „aproape nu mai ...
-
Claudiu Târziu: "Este incredibil ce se întâmplă! Au băgat țara-n haos, iar ei fac glumite pe tik-tok"
Liderul AUR Claudiu Târziu a comentat in scris situatia actuala din România:
-
Crin Antonescu anunță: "Mă suspend din calitatea mea de candidat comun al Coaliţiei la alegerile prezidenţiale din 2025"
Crin Antonescu a afirmat că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile pr ...