Program vizionar: Adrian Veștea promite o revoluție pentru nivelul de trai al județului Brașov. Și iată cum

Postat la: 16.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Program vizionar: Adrian Veștea promite o revoluție pentru nivelul de trai al județului Brașov. Și iată cum

Populația județului Brașov este estimată la aproximativ 641.194 locuitori. Iată câteva aspecte demografice importante ale județului Brașov:

• Urbanizare ridicată: Brașovul este județul cu cel mai înalt grad de urbanizare din regiunea centru și al doilea la nivel național, cu excepția Bucureștiului. 64% din populație locuiește în mediul urban, iar 36% în mediul ruralDeși avem cel mai ridicat grad de urbanizare cu excepția zonei limitrofe a Bucureștiului, în mod clar locuitorii din Codlea sau din Victoria nu pot afirma cu tărie că au aceeași calitate a vieții ca locuitorii din municipiul Brașov. Tocmai din acest motiv, obiectivul mandatului meu este să creștem calitatea vieții atât în zona limitrofă a Brașovului, cât și uniform în județ, prin atragerea de oportunități care să încurajeze și să atragă tineri și tinere familii din alte zone ale țării nu doar în Brașov, ci și în alte orașe din județul nostru. Odată cu deschiderea și operarea aeroportului - cel mai mare obiectiv de infrastructură din ultimii 30 de ani de la noi din județ, în următorii 4 ani, trebuie să accelerăm accesul locuitorilor din întreg județul Brașov la oportunitățile deschise de acesta.
• Rata șomajului în județul Brașov a fost de 2,5% în luna februarie 2024, conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Brașov, însă nu trebuie să uităm că acest lucru are un revers. Lipsa forței de muncă: Economia județului se confruntă cu o lipsă semnificativă de forță de muncă calificată, ceea ce pune presiune pe salarii și afectează competitivitatea companiilor. De aceea, pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, obiectivul meu și al echipei mele este să deschidem noi zone cu oportunități economice pentru a încuraja mobilitatea în județ și a atrage tineri din alte zone și în celelalte orașe ale județului nostru.  Acest lucru este important pentru că în municipiul Brașov ne confruntăm cu o criză a costului vieții, în special în ceea ce privește chiriile și costul de achiziție pentru locuințe. În municipiul Brașov, pentru o familie cu patru membri este nevoie de 10,322 de lei pe lună pentru un trai decent, iar pentru un singur individ costurile lunare se ridică la 2,947 de lei. Lipsa locuințelor sociale accentuează această criză: Există o lipsă acută de locuințe sociale, ceea ce duce la probleme sociale semnificative, cum ar fi sărăcia și riscul de excludere socială. Peste 2.000 de familii așteaptă o locuință socială în momentul de față în municipiu, iar această tendință se va accentua, mai ales că vedem o accentuare a creșterii costului pentru apartamentele din municipiu. Costul mediu al metrului pătrat în municipiul Brașov variază semnificativ în funcție de tipul de imobil, vechime, zonă și dotări.

Iată o medie a prețurilor din noiembrie 2023:
• Apartamente noi: 1.933 euro/mp
• Apartamente vechi: 1.725 euro/mp
• De asemenea, este important de reținut că:
• Prețurile au crescut semnificativ în ultimul an, cu 4% pentru apartamentele noi și 11% pentru cele vechi.
Din acest motiv, este extrem de important să susținem urbanizarea uniformă și să putem susține și ritmul de dezvoltare pentru celelalte orașe din județ, pentru a prelua din presiunea din municipiu și pentru a da șanse egale tinerelor generații.

De aceea, pentru următorii 4 ani mă voi concentra pe:
1. Reducerea diferențelor dintre zonele puternic urbanizate și zonele mic urbane și rurale prin încurajarea și atragerea de investiții care să ofere șanse tinerelor generații 
2. Multiplicarea oportunităților aduse de aeroport nu doar la nivel economic ci și la nivel de turism 
3. Dezvoltarea infrastructurii la nivel județean ca pilon al dezvoltării economice și ca suport pentru turismul local
4. Dezvoltarea accesului la servicii sanitare de calitate prin construirea spitalului regional
Este important de reținut că aceste probleme sunt complexe și interconectate, și nu există soluții simple. Rezolvarea lor va necesita eforturi concertate din partea autorităților locale, a mediului de afaceri și a societății civile, însă Brașov a demonstrat că este județul marilor proiecte, iar împreună putem face treabă chibzuită să ducem povestea județului nostru mai departe. (M.G.G.)

loading...
PUTETI CITI SI...