MRU: Femeia româncă a fost din vremuri vechi percepută ca fiind de moravuri cam ușurele, iar bătaia a fost pentru ea la ordinea zilei

Postat la: 03.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

MRU: Femeia româncă a fost din vremuri vechi percepută ca fiind de moravuri cam ușurele, iar bătaia a fost pentru ea la ordinea zilei

Femeia româncă a fost din vremuri vechi percepută ca fiind de moravuri cam ușurele, iar bătaia a fost, pentru ea, la ordinea zilei. Sunt afirmații venite, oarecum neașteptat, de la fostul director al SIE, ministru de Externe, mai apoi premier, Mihai Răzvan Ungureanu, într-un material din Dilema veche, intitulat "Bătaia cea ruptă din rai", în care citează izvoare istorice de prestigiu, transmite Inpolitics.

Violența este omniprezentă în viața noastră și nivelul de agresivitate al indivizilor crește odată cu slăbirea caracterului coeziv al comunității, afirmă, în esență, fostul premier, care mai relevă că femeia româncă este prezentată, de veacuri, în izvoare istorice, în special din relatările străinilor, ca un vector al agresivității și sursă a violenței domestice în conștiința socială.

"În textele pe care le putem considera izvoare, găsim o recurenţă de calificative acordate cuplului sau femeii, măritată sau nu, referinţe care sînt întotdeauna împreunate cu adjectivele violenţei. Violenţa pare întotdeauna concrescută naturii feminine. Deşi pare simplistă reducerea la aşa ceva, acesta este mecanismul prin care femeia obişnuită intră în istorie și în istoriografie, prin observaţia contemporanilor. Femeia devine pretext şi motiv al violenţei domestice, şi aşa intră în conştiinţa momentului: ca sursă a violenţei, nu neapărat ca obiect al violenţei" scrie MRU.

Și citează un mare istoric german, care scrie despre români: "Aceștia sînt hipersexuali şi hiperagresivi. Şi dacă nu între ei, atunci acasă". „Bineînţeles, aceasta pe seama faptului", spune un alt german la 1932, „că şi moldovencele de rînd se bucură de faima de a fi mai puţin caste decît femeile altor naţiuni ce trăiesc în aceste ţări, iar bărbaţii lor sînt în aceste treburi mai toleranţi decît ceilalţi. Dar bătaia, «cea ruptă din rai», trebuie să existe". Cam asta este imaginea pe care societatea românească o are pentru marea majoritate a observatorilor străini" conchide fostul premier.

loading...
PUTETI CITI SI...