Miniciuna lui Nicușor Dan cu "am scos Primăria din faliment": datoriile istorice ale PMB au crescut cu peste 50% în actualul mandat

Postat la: 08.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Miniciuna lui Nicușor Dan cu

Mandatul lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei se încheie fără ca acesta să fi rezolvat problemele stringente ale Bucureștiului, apa caldă, traficul, poluarea. Lipsit de viziune și fără un plan coerent, edilul n-a demarat nicio investiție majoră.

În timp ce trecea la capitolul realizări finalizarea proiectelor începute în timpul primarului PSD Gabriela Firea, actualul edil a pus lipsa sa de acțiune pe seama faptului că a fost obligat să scoată primăria din situația de faliment în care preluase administrația Capitalei. Însă datele financiare de pe site-ul PMB îl contrazic flagrant.

La finalul anului 2020, PMB avea datorii de 6,83 miliarde de lei, dintre care curente, 3,61 miliarde, iar istorice (mai vechi de 120 zile) de 3,22 miliarde lei. În martie 2023, Nicușor Dan susținea pe pagina sa de Facebook, că prin măsurile pe care le-a implementat PMB a ajuns la o situație financiară stabilă, iar datoriile curente sunt zero.

Bilanțul publicat de Primăria Capitalei arată că lucrurile nu stăteau așa. Totalul datoriilor era de 6,986 miliarde, cele istorice ajunseseră la 5,402 miliarde, iar cele curente erau cifrate la 1,584 miliarde. La finalul lui 2023, datoriile istorice ale PMB depășesc pragul de insolvență

Nici pe parcursul anului trecut lucrurile nu s-au îmbunătățit. Datele de la 31 decembrie 2023 arată că PMB avea de plătit datorii de 7,304 miliarde de lei, cele curente ajunseseră la 2,262 miliarde, în timp ce la cele istorice, suma era de 5,042 miliarde de lei.

nicusor dan

Ceea ce înseamnă o creștere de peste 56% raportat la momentul în care Nicușor Dan a preluat mandatul. Mai mult, cum bugetul pe 2023 a fost de 8,31 miliarde de lei, datoriile reprezentau 60,6% din total, depășind pragul de 50% la care o instituție publică este insolventă.

Potrivit OUG nr. 46/2013, insolvența primăriilor este prezumată în cazurile în care acestea:

  • au datorii mai vechi de 120 de zile, iar aceste datorii reprezintă peste 50% din bugetul general, sau
  • nu au plătit drepturile salariale pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenței.

În cazul în care se află în una dintre cele două situații, primarii si șefii de consilii județene sunt obligați să solicite tribunalului declararea insolvenței. Practic, cifrele arată lipsa de rezultate a activității manageriale a lui Nicușor Dan, în al cărui mandat fața orașului nu s-a schimbat, iar PMB a acumulat mai multe datorii.

loading...
PUTETI CITI SI...