Marele proiect al Spitalului Regional Brașov va fi completat de o radicală modernizare a infrastructurii sanitare

Postat la: 24.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Marele proiect al Spitalului Regional Brașov va fi completat de o radicală modernizare a infrastructurii sanitare

Potrivit datelor oferite de spitalele publice din județul Brașov majoritatea clădirilor au nevoie de investiții pentru a le aduce la standarde moderne. De asemenea, cele mai multe spitale au o structură multipavilionară, ceea ce conduce la costuri ridicate de administrare și întreținere.

"Un proiect de anvergură pentru județul Brașov este un proiect al meu de suflet și constă în construcția unui nou spital clinic regional de urgență ce ar urma să deservească județele Brașov, Harghita și Covasna, pentru construcția căruia a fost alocat teren din domeniul public al Municipiului Brașov și se elaborează documentația tehnico-economică. Complementar acestui proiect este construcția unui spital clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie, care să preia activitatea desfășurată în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov și a unui Spital de Psihiatrie și Neurologie", ne-a declarat președintele Adrian Veștea .

Cele mai importante argumente care susțin construcția celor trei spitale în județul Brașov sunt de ordin medical și al mobilității regionale. În primul rând specialitățile medicale și chirurgicale sunt dispersate în pavilioane diferite, ceea ce îngreunează în special activitatea multidisciplinară din urgențe. Mai apoi costurile generate de transportul interclinic al pacienților și diminuarea resursei medicale pre-spitalicești pentru activitatea medicală de urgență.

Deasemenea unele pavilioane de spital (Mârzescu, Tractorul, Astra) sunt vechi și chiar renovate nu mai corespund cerințelor/ normativelor actuale de îngrijire medicală;  Creșterea continuă a adresabilității; Există clădiri cu destinație medicală în care activitatea se desfășoară cu planuri operaționale de conformare la legislația sanitară, de unde rezultă necesitatea unor lucrări de reabilitare/ modernizare pentru asigurarea conformității și creșterea calității condițiilor de cazare și tratament ale pacienților. Construcția celor trei spitale este susținută prin investiții ale autoritățile publice locale, implementate în parteneriat cu Ministerul Sănătății. În final, aceasta va conduce la o reformare din temelii a sistemului medical din județul Brașov, la dezvoltarea Brașovului ca Oraș Medical și la maximizarea calității serviciilor de sănătate oferite pacienților.

Concomitent cu implementarea proiectelor de mai sus, este obligatoriu ca activitatea medicală să se desfășoare în condiții și la standarde autorizabile DSP, ISU în concordanță cu nevoia de servicii medicale. Astfel, reorganizarea activității medicale la nivelul spitalelor subordonate Consiliului Județean Brașov se bazează pe următoarele acțiuni:

  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov va elibera corpul B Mârzescu prin mutarea Secției Clinică Oncologie Medicală și a Compartimentului de Nefrologie (în vederea eliberării corpului B Mârzescu, unde se desfășoară activitate medicală își propune activități de igienizare a spațiilor din Pavilionale Astra și Mârzescu. Termen: 2024);
  •  Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov va muta, după eliberarea celor două secțiii ale SCJU BV, secțiile care își desfășoară activitatea medicală în pavilioanelor 1,2,3 Stejăriș (își propune activități de igienizare a spațiilor eliberate din corpul B Mârzescu în vederea mutării secțiilor. Termen: 2024);
  •  După eliberarea pavilioanelor 1,2,3 Stejăriș, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov propune construirea unei clădiri cu destinație secție de neurologie și secție recuperare neuro psiho motorie, inclusiv Centru pentru tratarea adicțiilor - adulți și copii)
  •  În cadrul studiului de fezabilitate construire spital psihiatrie, sunt puse în analiza proiectantului ce va elabora SF-ul, 2 amplasamente: unul la Sânpetru și celălalt la Stejăriș.

"Nu în ultimul rând este necesar să identificăm noi spații cu destinație medicală în vederea asigurării continuității activității până la finalizarea proiectelor mari de infrastructură medicală: spital regional, spital pneumo si boli infecțioase, spital psihiatrie și neurologie, precum și pentru eliberarea pavilioanelor Tractorul și Astra, altele" a adăugat profesionistul number one al Brașovului, Adrian Veștea.

Marian Gârleanu

loading...
PUTETI CITI SI...