Marcel Ciolacu joacă deja din postura de viitor premier: A negociat cu președintele Azebaidjanului achiziția unui miliard de metri cubi de gaze

Postat la: 27.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Marcel Ciolacu joacă deja din postura de viitor premier: A negociat cu președintele Azebaidjanului achiziția unui miliard de metri cubi de gaze

Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Azebaidjanului Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore, unul dintre ele fiind achiziția unui miliard de metri cubi de gaze.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, primul proiect discutat a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. „Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră", a transmis liderul PSD, care mai spune că Transgaz și Transelectrica vor definitiva detaliile afacerii.

Al doilea proiect discutat a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră, iar al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa.

Marcel Ciolacu susține că urmează ca specialiștii Transgaz și Transelectrica să detalieze cu partea azeră discuțiile tehnice. „România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din „Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei", mai spune liderul PSD.

loading...
PUTETI CITI SI...