Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum

Postat la: 17.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum

În timpul unei declarații publice, premierul Marcel Ciolacu a spus că va parafa un nou acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar timp de şapte ani, cu 0,74 puncte procentuale pe an, până când deficitul va ajunge la 3% din PIB.

În acest context, punctul de plecare al negocierilor ar fi de 8,18% din PIB deficit bugetar în 2024, adică 140 miliarde de lei. Ultimul record a fost înregistrat în 2020, când România a bifat un deficit de 9,6%, însă în valori absolute deficitul a fost de 102 miliarde de lei în anul pandemiei.

Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a declarat că guvernul va ajunge oficial la un nou acord cu Comisia Europeană, care prevede o reducere a deficitului bugetar cu 0,74 puncte procentuale pe an, pe o perioadă de şapte ani, la finalul căreia deficitul va ajunge la 3% din PIB - limita prevăzută de tratatele europene, a relatat Ziarul Financiar. Un calcul al celor spuse de Marcel Ciolacu arată că, practic, guvernul se pregăteşte de un deficit bugetar de cel puţin 8% din PIB în 2024, mult peste ţinta asumată oficial în acest moment, de 5% din PIB.

„Faptul că am ajuns cu Comisia la un dialog şi normal, cu următoarea Comisie vom parafa acordul, să avem pe şapte ani intrarea în deficitul asumat de 3%, cu 0,74 (puncte procentuale din PIB - n. red.) anual, arată că nimeni nu doreşte să mărească niciun impozit şi nicio taxă", a spus, ieri, premierul Marcel Ciolacu.

Dacă guvernul începe să scadă deficitul începând cu 2025, timp de şapte ani, în 2031 deficitul bugetar ar fi de 3% din PIB. Dacă în fiecare an din cei şapte deficitul scade cu 0,74 puncte procentuale, înseamnă o scădere totală de 5,18% procente. La cele 5,18 puncte procentuale, se adaugă cei 3% din 2031 şi astfel, matematic, punctul de plecare este un deficit de 8,18% din PIB în 2024. Guvernul are un deficit oficial de 5% din PIB în 2024", a declarat prim-ministrul.

loading...
PUTETI CITI SI...