Legea privind administrarea porturilor - sesizată din nou la CCR de preşedintele Iohannis
Postat la: 14.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra unei legi referitoare la administrarea porturilor şi a căilor navigabile.
Actul normativ vizează aprobarea OUG 160/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, precum şi pentru completarea art. 25 alin. (1) din Legea concurenţei 21/1996.
În sesizare se arată că Parlamentul a transmis, pe 7 noiembrie, actul normativ preşedintelui, în vederea promulgării, în urma reexaminării ca urmare a Deciziei CCR nr. 18/2023.
Legea are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 160/2020, act normativ care implementează la nivel naţional măsurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/352 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare şi a normelor comune privind transparenţa financiară a porturilor.
"În urma parcurgerii procedurii de reexaminare ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 18/2023, în temeiul art. 77 alin. (2) coroborat cu art. 147 alin. (2) din Constituţie, Parlamentul a adoptat legea cu o serie de modificări şi completări care excedează limitelor deciziei instanţei constituţionale şi care depăşesc şi limitele cererii de reexaminare formulate de preşedintele României, motiv pentru care considerăm că Legea privind aprobarea OUG 160/2020 supusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (4) şi (5), art. 77 alin. (2) şi art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie", se arată în sesizare.
Anul trecut, preşedintele Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii. Şeful statului menţionează că, în procedura de reexaminare, unica modificare operată de Parlament în cuprinsul legii de aprobare a constat în reducerea duratei experienţei profesionale necesare pentru a fi selectat ca membru al organelor de conducere ale administraţiilor portuare, de la minimum 5 ani la minimum un an de experienţă în administrarea sau managementul unor entităţi, persoane juridice care desfăşoară activităţi specifice sectorului transport, logistic şi administrarea infrastructurii.
În ianuarie 2023, şeful statului a formulat o sesizare de neconstituţionalitate, care a fost admisă în februarie de CCR.
Klaus Iohannis subliniază că, deşi Parlamentul trebuia să îşi limiteze intervenţia la cadrul trasat de cererea de reexaminare, acesta a efectuat modificări şi completări care excedează acestor limite, adoptând legea criticată cu încălcarea art. 77 alin. (2) şi art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie şi a altor norme constituţionale.
Şeful statului critică în sesizare prevederile care reglementează criteriile de selecţie pentru membrii organelor de conducere ale administraţiilor în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale. Preşedintele arată că Parlamentul a modificat domeniul de activitate al entităţilor în cadrul cărora persoanele din organele de conducere ale administraţiilor portuare trebuie să dovedească o experienţă de minimum 5 ani, reglementând generic "experienţă în administrarea sau managementul unor entităţi, persoane juridice cu capital de stat sau privat" şi permiţând, practic, oricărei persoane care îndeplineşte această condiţie, indiferent de domeniul în care şi-a desfăşurat activitatea anterior, să ocupe o funcţie în organele administraţiilor portuare ale statului.
"O astfel de modificare reprezintă o soluţie complet nouă, care nu doar că depăşeşte limitele reexaminării, ci, prin gradul ridicat de generalitate, diluează orice standard de experienţă profesională necesară într-un domeniu relevant pentru conducerea administraţiilor portuare ale statului român", explică el.
Iohannis subliniază că o astfel de intervenţie echivalează cu o ignorare a limitelor solicitării preşedintelui României, prin lărgirea sferei de activitate a entităţilor în care potenţialele persoane din conducerea administraţiilor portuare ar putea proba experienţa.
Preşedintele arată că standardele profesionale privind ocuparea funcţiilor din cadrul organelor de conducere ale administraţiilor portuare au fost succesiv diminuate, până la diluare.
"Pentru aceste considerente, acţionând în acest mod, Parlamentul a depăşit limitele cererii de reexaminare şi deciziei Curţii Constituţionale, cu încălcarea art. 77 alin. (2), art. 147 alin. (2) şi alin. (4) şi art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la principiul colaborării loiale", adaugă el.
Şeful statului menţionează că legea instituie o obligaţie în sarcina Ministerului Transporturilor de a demara procedura de selecţie pentru toţi membrii organelor de conducere de la toate administraţiile portuare în care infrastructura portuară aparţine statului. Cu toate acestea, stabileşte şi că membrii organelor de conducere ai administraţiilor portuare "selectaţi pe legislaţia actuală îşi vor exercita mandatul conform legislaţiei actuale, în cadrul administraţiilor unde nu au fost demarate proceduri".
Klaus Iohannis apreciază că norma este una neclară prin folosirea sintagmei "legislaţiei actuale".
"Într-o astfel de situaţie ambiguă de reglementare, în ipoteza intrării în vigoare a legii criticate, moment în care 'legislaţia actuală' va fi chiar legea nouă, în realitate, normele îşi pierd caracterul tranzitoriu. În consecinţă, nu vor exista norme tranzitorii pentru situaţia membrilor aflaţi în prezent în organele de conducere ale administraţiilor portuare, efect contrar celui, aparent, urmărit de legiuitor şi solicitat de preşedinte în cererea de reexaminare. O astfel de situaţie incertă este de natură să pună în discuţie securitatea raporturilor juridice şi însăşi funcţionarea administraţiilor portuare, cu implicaţii majore pentru statul român, inclusiv din perspectiva securităţii naţionale", menţionează Iohannis.
Preşedintele apreciază că, prin modalitatea de legiferare, intervenţiile realizate de Parlament cu depăşirea limitelor reexaminării formulate şeful statului şi cu încălcarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, Legislativul şi-a încălcat obligaţiile constituţionale, legiferând cu încălcarea art. 1 alin. (3) şi (5), art. 16, art. 77 alin. (2) şi art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie.
În acest context, el solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională.
-
Rareș Bogdan îl avertizează pe Marcel Ciolacu: "Mă aștept să revină cu rezultate din SUA! Trebuie să aducă un plus pentru țara mea!"
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan susține că nu a dezvăluit discuțiile din coaliție, așa cum a fost acuzat de premi ...
-
Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii: „Vârsta de pensionare va crește doar dacă crește speranța de viață. Asta, din păcate pentru noi, este aproape zero"
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru Alba24, că vârsta de pensionare nu ...
-
Prima vizită peste Ocean a premierului Ciolacu: finanțele și apărarea țin capul de afiș
Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, începând de duminică până miercuri, ...
-
George Simion se teme că o să fie asasinat: "Vor încerca de la lichidarea noastră fizică până la arestarea noastră"
Preşedintele AUR George Simion a declarat, vineri la împlinirea a 4 ani de la înfiinţarea partidului, că formaţiunea se ...
-
Marcel Ciolacu: "Nu ai ce să mai cauți în spațiul public dacă ești trimis în judecată. Am și eu reclamații, dar sunt degajat"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la România TV, că renunță la toate funcțiile politice dacă începe urmărirea ...
-
Ciolacu: Mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acţiune a noastră
Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediul ...
-
Claudiu Târziu a explodat la audierea lui Florin Cîțu: Guvernul lui a practicat terorismul de stat!
Senatorul AUR Claudiu Târziu a explodat în plen, la dezbaterile privind ridicarea imunității senatorului PNL Florin Cîțu ...
-
Marcel Ciolacu anunță marea lovitură dată de România: "Este o premieră istorică!"
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, de la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, este pentru prima dat ...
-
Anunțul lui Florin Cîțu, după și-a studiat dosarul: Nu am de ce să îmi dau demisia din PNL
Fostul premier Florin Cîțu anunță că nu-și va da demisia din grupul parlamentar PNL. „Am spus că dacă aș fi avut funcții ...
-
Rareș Bogdan: N-o să rupem guvernarea mâine-poimâine. Am văzut și glumele pe subiectul Hakuna Matata!
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, într-un interviu video, pentru HotNews.ro, că PNL nu se iubește cu PS ...
-
Ciolacu, la summit-ul internaţional de la Kiev: „Peste 60% din totalul exporturilor de cereale din Ucraina au fost realizate prin România"
Primul ministru Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, în intervenţia avută online la summit-ul internaţional de la Kiev pri ...
-
Apel politic național: "penalii" USR nu mai pot păcăli pe nimeni!
Dosarul de la DNA privind achizițiile de vaccinuri împotriva COVID-19 reușește în aceste zile să demaște ipocrizia din U ...
-
PSD: "Rușine USR! Mulți lideri marcanți ai acestui partid au devenit penali cu acte în regulă"
PSD condamnă dublul standard practicat fără rușine de conducerea USR, după ce mai mulți lideri marcanți ai acestui parti ...
-
Reacția PSD în dosarul vaccinurilor: "În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU!"
PSD a comentat acid, joi, cererea DNA de urmărire penală a foștilor miniștri Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăi ...
-
Marcel Ciolacu acuză fabrica de tocat miniștri
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Forumul Dezvoltăm România, că este nevoie de o continuitate în funcție a min ...
-
S-a votat modificarea tratatelor UE - Fără regula unanimității: "Suprimarea suveranității statelor membre"
Parlamentul European a adoptat, miercuri, o poziţie în vederea declanşării modificării tratatelor UE, pentru eliminarea ...
-
Rareș Bogdan, discurs exploziv în Parlamentul European: "Nehammer, Austria nu mai este imperiu!"
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan are un discurs extrem de dur la adresa Austriei și îi transmite cancelarului Karl Neh ...
-
Ședință comună secretă în Parlament pentru situația din Israel. Stenogramă nu se publică în Monitorul Oficial
O premieră istorică în România, în Parlament a avut loc o ședință comună secretizată a Camerei Deputaţilor şi Senatului, ...
-
Marcel Ciolacu anunță un nou aliat pentru România pentru intrarea în Schengen la Consiliul JAI
Premierul Marcel Ciolacu a avut, o întrevedere marţi la Palatul Victoria, cu Miloš Vystrčil, preşedintele Senatului ceh, ...
-
Cristian Ghinea după ce Marcel Ciolacu a spus că nu găsește proiectul PNRR: „Chiar e atât de prost cum pare"!
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), a criticat în termeni duri declarațiile premierului Marce ...
-
Despre cum circulă zecile de mii de euro la nunțile și botezurile liderilor PSD și PNL
"Vrea domnul Marcel Ciolacu să limiteze plățile cash pentru a combate evaziunea fiscală, dar nu spune nimic despre cum c ...
-
AUR profită de valul anti-Iohannis, pe fondul vizitei în Africa: verifică alocările de fonduri pentru Administrația Prezidențială
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat participarea prim-ministrului Marcel Ciolacu, în data de 27 noiembrie, ...
-
Revine ideea regionalizarii sub bagheta PSD: România ar putea avea 15 județe în loc de 41
România ar putea avea doar cu 15 județe, în loc de 41! Propunerea vine din partea mediului de afaceri și a celui academi ...
-
Partidul Maiei Sandu nu a câștigat nicio primărie
Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu, declarat pro-european, nu a câştigat niciun mandat de primar ...
-
Lavinia Șandru a mers la Sibiu pentru a trage un semnal de alarmă. Siguranța cetățeanului trebuie să fie o prioritate pentru autorități
Duminică 19 noiembrie PUSL a organizat o acțiune - manifest în centrul orașului Sibiu, oraș în care la începutul acestei ...
-
Ce spune Marcel Ciolacu despre ne-recunoaşterea limbii române în Ucraina. Chestiunea "limbii moldovenești"
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recu ...
-
Rareș Bogdan acuză ura din adn-ul PSD și cere o dreapta unită pentru România: Am vrut o colaborare onestă, dar tovarășii aveau agenda lor!
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a reacționat dur după atacul violent al premierului Marcel Ciolacu. El susține că ...
-
Rareș Bogdan: „Evaziunea fiscală este la scară cosmică în Portul Constanța. Ar trebui introdusă Armata, ca să facă ordine acolo"
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat marți seară, la „Jurnalul de Seară" de la Digi24, referitor la legea ...
-
Legea porcului: "Nu știu când s-a răzgândit Florin Barbu, când spunea că este o lege europeană, sau când a vrut să puncteze electoral!"
În prag de sărbători, autoritățile și-au schimbat planurile. România are o problemă din perspectiva combaterii și preven ...
-
Fostul Europarlamentar Claudia Tapardel susține acțiunea de protest pentru Salvarea Parcului IOR de mafia imobiliară
Claudia Tapardel (fost europarlamentar PSD și Președinte al Comisiei pentru Dezvoltarea Turismului European) se alătură ...