Guvernul a ridicat datoria statului la un nou nivel record: 52% din PIB

Postat la: 02.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul a ridicat datoria statului la un nou nivel record: 52% din PIB

Datoria publică a României a crescut puternic în luna februarie, cu circa 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei.

Creşterea rapidă a datoriei la începutul anului are loc ca urmare a strategiei Finanţelor de a împrumuta în primele luni o parte mare din necesarul de finanţare pentru întreg anul. Pe măsură ce statul va face în cursul anului plăţi mai mari în contul datoriei, la termenele prevăzute, acest impact se va diminua.

Un alt aspect important este că gradul de îndatortare din februarie se situează la 52,4% din PIB, în timp ce îndatorarea pentru ianuarie,, anunţată iniţial la 50,2% din PIB, a fost revizuită la 49,9% din PIB.

Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ţine deficitul sub control, dar derogările pe care autorităţile şi le dau în mod frecvent de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare au redus ca importanţă existenţa în lege a acestei prevederi de stabilizare.

De asemenea, depăşirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare şi de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiţii (şi creşterea PIB, baza de raportare) pentru a ţine sub control gradul de îndatorare.

România trăiește "pe caiet"

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,89 miliarde de lei, este cu 890 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în aprilie 2024, de 6,78 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 16 mai este organizată licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 300 de milioane de lei, cu scadenţa în 30 aprilie 2025, iar în 23 mai va fi organizată licitaţie pentru o emisiune de 300 milioane lei, cu scadenţa în 27 noiembrie 2024.

De asemenea, pe parcursul lunii mai 2024, vor fi lansate 11 emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,6 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (690 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru o emisiune de obligaţiuni de 200 milioane lei, în 27 mai, şase emisiuni de 400 milioane lei, în 7 mai, 9 mai (două emisiuni), 13 mai (două emisiuni) şi 30 mai, şi patru emisiuni de 500 milioane lei, în 7 mai, 16 mai, 20 mai şi 23 mai.

loading...
PUTETI CITI SI...