Gușă: O s-avem guvern nou, dar și greve în serie. Sindicatele sunt mute în fața unor derapaje grave, dar folosite ca masă de manevre politice.

Postat la: 26.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Gușă: O s-avem guvern nou, dar și greve în serie. Sindicatele sunt mute în fața unor derapaje grave, dar folosite ca masă de manevre politice.

Voi mai știați, prieteni, că avem sindicate în ultimii ani? I-ați văzut pe acești lideri de sindicate militând pentru drepturile salariaților, pentru drepturile angajaților lor, pentru drepturile cetățenilor, pentru drepturile omului, pentru drepturile la liberă exprimare? Deloc.

Și o să vă spun de ce. Pentru că Statul Paralel n-a distrus doar vectorii politici incomozi, nu a distrus aproape în totalitate mediul privat, capitalismul românesc, nu a acționat doar asupra presei prin întemnițări sau recrutări forțate sau benevole. La fel s-a întâmplat și cu liderii de sindicat. Cei care n-au putut să fie disciplinați au fost întemnițați și, aduceți-vă aminte, încă cred că Liviu Luca este la pușcărie, un legendar lider de sindicat, Petcu de la sindicate a murit în urmă pușcăriei. Foarte multe lucruri grave s-au petrecut, iar cei care nu au putut să fie disciplinați au fost recrutați și ăsta este motivul pentru care nu i-ați auzit pe liderii sindicali decât rareori având niște poziții de opoziție la excesele guvernamentale sau la derapajele pe care puterea din România, din timpul lui Băsescu și din timpul lui Iohannis, le-a făcut.

Apropo de sindicaliștii din educație, lăsând la o parte problemele care există acolo, care sunt și probleme de salarizare, dar și probleme de descalificare a multor învățători și profesori, nu i-am auzit deloc ca pe timpul lui Anisie, a acelei doamne aproape analfabete, dar cu pile la Cotroceni, omul lui Iohannis la Ministerul Învățământului, să fi protestat măcar împotriva analfabetismului funcțional dovedit al acelui ministru, dacă nu împotriva deciziilor care au afectat pe parcursul anilor această situație din învățământ. Încă o dată spun că această ieșire în stradă este calculată pentru a interfera cu mediu politic, iar sindicaliștii sunt folosiți, poate știu, poate nu știu, dacă nu, le spun eu, ca masă de manevre politice de către puterea lui Iohannis, că nu doar Iohannis face asta, întâmplător în această perioadă, împotriva coaliției guvernamentale care se pregătește de rotația care va debuta mâine cu demisia lui Ciucă.

Faptul că nu mai sunt credibili este o mare problemă pentru România, pentru că se presupune că prin intermediul sindicatelor, unde salariații cotizează, drepturile lor pot să fie păzite, excesele guvernamentale pot să fie criticate sau blocate. Nu mai avem de-a face cu așa ceva, în schimb, pe fondul acestui guvern nou care nu este pe placul lui Iohannis, o să avem, posibil și cu multă probabilitate, greve în serie, în care sindicatele, până la un anumit moment dat probabil, se vor lăsa folosite ca o masă de manevre politice în beneficiul unora pe care probabil că îi critică în stradă, nedându-și seama că le fac jocul.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...