Gorghiu: Sunt peste 2 milioane de consumatori de droguri în România

Postat la: 21.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Gorghiu: Sunt peste 2 milioane de consumatori de droguri în România

​​Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, susține că sunt peste 2 milioane de persoane care au consmat droguri în România, iar cifra ar putea fi chiar mai mare.

Ministrul spune că strategia juridică europeană este de a nu condamna consumatorul ci trebuie combătut mai eficient traficul. Gorghiu propune în acest sens ca traficanții să nu mai poată beneficia de pedepse cu suspendare. „Este o nevoie de o lege similară cu Anastasia, să-i zicem 2 Mai", a spus ministrul. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a susținut recent că mărirea pedepselor nu este o soluție pentru a rezolva problema traficului de droguri, în acest moment această infracțiune fiind, în unele cazuri, mai mare decât pentru omor.

În cazul traficului de droguri de mare risc pedepsele ajung la 20 de ani, iar dacă intervine moartea consumatorului pedeapsa ajunge la 25 de ani. „Problema nu e de pedeapsă, e de prinderea lor (a traficanților - nr), a spus Gorghiu. Potrivit ministrului Justiției, la DIICOT care are competență în acest domeniu sunt doar 190 de procurori, care însă se ocupă de toate infracțiunile de criminalitate organizată. Ministrul Justiției invocase aceleași probleme si intr-un interviu recent.

„În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 - 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (...) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (...) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele", a spus Alina Gorghiu, săptămâna trecută.

loading...
PUTETI CITI SI...