Fidesz nu vrea în același grup parlamentar cu AUR: "În niciun caz!" George Simion are o reacție în limba maghiară

Postat la: 21.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Fidesz nu vrea în același grup parlamentar cu AUR:

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că europarlamentarii care au obținut mandate la alegerile europarlamentare se vor alătura Grupului ECR (cconservator) din Parlamentul European.

Ca reacție la această veste, liderul grupului Fidesz, Máté Kocsis, a scris pe pagina sa de socializare: „În grupul ECR a fost inclusă și extrema românească antimaghiară AUR. În niciun caz Fidesz nu ar trebui să fie în același grup cu un astfel de partid din Parlamentul European! În niciun caz!"

George Simion a reacționat chiar la postarea lui Kocsis, cu un comentariu în limba maghiară (tradus): „Bună ziua, prieteni maghiari! Nu urâm, vrem să luptăm împreună împotriva birocraților europeni."

Publicația Magyar Nemzet notează că AUR a făcut declarații antimaghiare și în campania pentru Parlamentul European. Printre altele. George Simion, președintele AUR, a calificat Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) drept o „creație urâtă și șovinistă". În cadrul unui eveniment de campanie din Transilvania, politicianul a mai spus că UDMR este „dușmanul politic" al AUR la nivel național.

Deputatul AUR Dan Tanasa a inițiat în ultimii ani sute de procese împotriva folosirii semnelor în limba maghiară în locurile publice din Transilvania, câștigând câteva dintre ele, mai notează sursa citată.

Hunor Kelemen, președintele Alianței Democrate Maghiare din România, a calificat în mai multe rânduri AUR drept un dușman al maghiarilor.

În campania electorală, premierul ungar Viktor Orbán și-a reafirmat dorința ca eurodeputații din partidul său, Fidesz, să se alăture Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) după alegerile europene.

loading...
PUTETI CITI SI...