Duelul Geoană - Gușă a ajuns în presa internațională: "Alegerea între continuitate și schimbare"
Postat la: 28.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Prestigiosul site internațional The Diplomatic Affairs analizează într-un articol de duminică duelul dintre Mircea Geoană și Cozmin Gușă ca fiind o alegere între continuitate și schimbare. Prezentăm mai jos traducerea articolului.
Pe măsură ce România se pregătește pentru alegerile prezidențiale, scena este pregătită pentru o confruntare între două figuri proeminente: Mircea Geoană și Cozmin Gușă. În centrul acestui concurs electoral se află o alegere fundamentală între continuitate și schimbare, deoarece ambii candidați oferă viziuni distincte pentru viitoarea traiectorie a politicii românești.
Alianţa nenaturală PSD-PNL, nemulţumirea publică şi dezaprobarea guvernului, au redus posibilităţile ca cele două partide politice principale din România să obţină o majoritate confortabilă la alegerile parlamentare, să nu mai vorbim de un candidat potrivit pe care poporul român va dori să-l susţină în unanimitate la viitoarele alegeri prezidenţiale. Deci, nu este surprinzător faptul că, pentru prima dată în România post-comunistă, cei doi candidaţi favoriţi pentru ocuparea locului de prezidențiabil candidează ca independenţi.
În februarie, Mircea Geoană, actualul Secretar General Adjunct al NATO, a fost, potrivit tuturor sondajelor majore, primul candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Dar, în acel moment, concurenții săi nu reprezentau nicio amenințare semnificativă la ceea ce părea a fi o victorie. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Cozmin Gușă, o figură proeminentă în politica românească, și-a anunțat candidatura. Abia acum putem vorbi de o competiție reală.
Mircea Geoană
Românii au o tradiție de a vota pentru candidatul care "arată cel mai bine" sau este cel mai prezentabil. Același lucru s-a întâmplat și când a fost ales actualul preşedinte, Klaus Iohannis. Acest lucru se datorează în principal faptului că românilor le place să se gândească la președintele lor ca la o simplă imagine, un reprezentant al țării pe scena politică globală. Și vor să facă o impresie bună. Adăugați o mulțime de experiență politică la mix, și veți obține rezultatul că Mircea Geoană pare favoritul românilor.
Un diplomat experimentat, cu o bogată experiență atât pe plan intern, cât și pe scena internațională: nu este o surpriză de ce Geoană este atât de popular în rândul alegătorilor români. El are experiența, prezența și carisma pe care românii le consideră demne de un președinte.
În calitate de secretar general adjunct al NATO, Geoană a dobândit o înțelegere profundă a problemelor externe și a dinamicii globale. Fostul lider al PSD se desfăşoară ca independent şi a organizat deja o serie de evenimente şi întâlniri cu oameni de afaceri, cetăţeni şi lideri din comunităţile locale şi minorităţile naţionale, în încercarea de a crea cel mai larg sprijin posibil, în afara granițelor unui partid politic.
Cu toate acestea, Geoană a încercat să devină preşedintele României și în 2009, când era liderul PSD, dar a fost învins de şeful statului de atunci, Traian Băsescu, cu o diferență de mai puțin de 100.000 de voturi. În acel an, Mircea Geoană a fost puternic susţinut de trio-ul mogulilor Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu - figuri extrem de problematice în societatea românească şi politică, care au controlat o mare parte din resursele economice ale României şi în special mass-media.
O polarizare puternică a opiniei publice și o serie de greșeli făcute de Mircea Geoană, inclusiv două călătorii la Moscova și o vizită la reședința privată a lui Vântu în perioada premergătoare alegerilor, i-au spulberat șansele, deși toate sondajele l-au arătat câștigător. Dar, poate câștiga de data asta?
Adversarul său, Cozmin Gușă, crede că Geoană nu are nicio șansă pe termen lung, ca un idependent. Inainte de a-si anunta candidatura, Cozmin Gușă a radiografiat profilul lui Mircea Geoană, evidențiindu-i punctele forte și punctele slabe.
"El este obișnuit să fie protejat de un sistem, indiferent dacă e vorba de un sistem administrativ - cum ar fi sistemul Departamentului de Stat, unde a fost purtător de cuvânt și apoi a început o carieră de ambasador în SUA -, s-a întors ca Ministru de Externe și a fost apoi protejat de sistemul Partidului Social Democrat. Vorbim despre ultimii 25 de ani din viaţa sa. Fiind un om de sistem, el cere un sistem care îl poate proteja. De aceea, deocamdată, fără a ofensa pe nimeni, chiar dacă este unul dintre cei mai buni din punctul de vedere al expertizei printre ceilalți candidați, eu nu îl număr printre cei care vor putea rămâne în cursă. Din păcate, Geoană nu își folosește acum expertiza în interesul național, pentru că cei din NATO îl blochează", a explicat Gușă.
Cozmin Gușă
În schimb, Cozmin Gușă apare ca un militant vocal pentru suveranitate și independență în peisajul politic românesc. El fiind un renumit jurnalist şi comentator politic, candidatura lui Guşă insuflă o nouă perspectivă în discursul electoral. Fost consilier al lui Traian Băsescu şi Mircea Geoană, cu activitate politică extinsă, Cozmin Guşă construieşte o platformă care se învârte în jurul restaurării suveranităţii româneşti şi împuternicirii cetăţenilor de rând.
Alinierea sa la valorile suverane rezonează cu o parte semnificativă a electoratului deziluzionat de încălcările percepute ale autonomiei naționale. În calitate de candidat independent susţinut de Clubul de Gândire GOLD, Guşă reprezintă o abatere de la politica tradiţională de partid. Candidatura sa întruchipează o dorinţă de schimbare şi o ruptură de dinamica politică înrădăcinată, atrăgând atenţia celor care caută o nouă direcţie pentru România.
Bazându-se pe expertiza sa ca jurnalist și comentator politic, Gușă articulează o viziune convingătoare pentru viitorul României , înrădăcinată în restaurarea suveranității naționale și împuternicirea cetățenilor de rând. Alinierea sa la mișcarea suveranistă în plină expansiune reflectă o dorință mai largă de schimbare în rândul alegătorilor români deziluzionați.
Suveranitate vs. Globalism
Platforma lui Geoană pune accentul pe continuitate și stabilitate, ancorată în viziunea sa pentru o Românie ferm atașată de Uniunea Europeană și NATO. Candidatura sa face apel la cei care prioritizează rolul României în calitate de jucător global și pledează pentru cooperarea internațională în abordarea provocărilor globale presante. Pe de altă parte, şi Guşă doreşte - şi are nevoie - de naţionaliştii pro-europeni şi pro-NATO, dar care luptă pentru independenţa României în UE.
Punctele forte ale lui Mircea Geoană constau în experienţa sa diplomatică vastă şi în rezultate politice clare și bine definite. Candidatura sa poate atrage alegătorii care doresc stabilitate și continuitate în conducere, în special în gestionarea relațiilor internaționale complexe. Cu toate acestea, asocierea lui Geoană cu partidele politice de masă poate fi o provocare, în special într-un climat politic marcat de sentimente anti-establishment. În plus, pot apărea întrebări cu privire la capacitatea sa de a aborda problemele interne în mod eficient având în vedere concentrarea sa asupra problemelor internaționale.
Pe de altă parte, candidatura lui Cozmin Gușă oferă o perspectivă nouă și o platformă centrată pe suveranitate și împuternicire. Independenţa sa faţă de afilierile tradiţionale ale partidelor face apel la alegătorii deziluzionaţi de politica convenţională, în timp ce alinierea sa la valorile suveraniste rezonează cu un segment semnificativ al electoratului.
În timp ce alegătorii români se pregătesc să voteze, ei se confruntă cu o alegere clară între continuitate și schimbare. Mircea Geoană simbolizează căutarea independenței față de interesele înrădăcinate ale partidelor, în timp ce Cozmin Gușă întruchipează vocea suveranității și a reînnoirii naționale.
În cele din urmă, decizia dintre Geoană şi Guşă reprezintă un moment definitoriu în politica românească. Indiferent dacă alegătorii optează pentru stabilitatea familiară oferită de Geoană sau pentru promisiunea unei schimbări transformatoare îmbrăţişate de Guşă, alegerea lor va contura traiectoria viitoare a României pentru anii următori.
În analiza finală, alegerea dintre Mircea Geoană şi Cozmin Guşă nu este doar o selecţie de indivizi, ci un referendum privind direcţia democraţiei româneşti. Pe măsură ce națiunea se află la răscrucea continuității și a schimbării, rezultatul alegerilor prezidențiale va stabili un curs care reverberează mult dincolo de limitele arenei politice.
-
Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în plenul PE: Cea mai mare democrație a lumii a instalat un președinte care a început să demoleze edificiul ideologic al stângii radicale
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a declarat, marți, la Strasbourg, că noul președinte al SUA a în ...
-
Rareș Bogdan. "Am intrat într-o nouă eră. Cine nu înțelege dispare"
"Trump a anunțat direct că susține în primul rând economia americană și că îi pasă de cheltuielile militare și că proble ...
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alege ...
-
Fost șef SIE: Călin Georgescu a dat mereu din coate pentru câte un post. Nu este un om din afara sistemului, ci unul care a făcut parte din sistem
Fost șef al SIE, fost ministru de externe și premier, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la RFI că Călin Georgescu nu est ...
-
Cât a costat biletul la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump. Au fost scoase la vânzare 220.000 de bilete. Cum au ajuns Ponta, Simion și Neamțu în Statele Unite
Peste 220.000 de bilete au fost distribuite de către Joint Congressional Comittee on Inaugural Ceremonies, un grup bipar ...
-
Sondaj - AUR a urcat pe primul loc în opțiunile românilor, Călin Georgescu ar câștiga alegerile
Potrivit unei cercetări sociologice realizate de Avangarde în perioada 10-16 ianuarie 2025, opțiunile politice ale român ...
-
Comisia Europeană a blocat finanțările din PNRR. Pensiile speciale și numirile politice în companiile de stat, printre motivele principale
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, fost ministru al Finanțelor, a explicat luni motivele pen ...
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numi ...
-
Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat mai multe concluzii pe care le-a tras despre candidatul la prezidențiale Călin Ge ...
-
Dianei Șoșoacă vrea ca România sa se apropie de BRICS: "Aş putea ajunge la închisoare, iar partidul să fie interzis!"
Într-un interviu acordat celei mai vechi publicaţii din Rusia, Izvestia, europarlamentarul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. ...
-
RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
Fost ofițer superior în divizia de Apărare a MApN, cont Raisa 8283, a dat semnalul pentru contra-lovitura de stat, din p ...
-
Inca o nota de plata de la Schengen: 100.000 de străini iau cu asalt piața de muncă din România
Marcel Ciolacu a bătut palma cu afaceriștii din România. S-a aprobat numărul de muncitori străini necesari pentru anul 2 ...
-
Marcel Ciolacu despre intenția lui Ponta de a candida la alegerile prezidențiale: "Trebuie să-l dau afară din partid!"
Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a avut o reacție tranșantă în legătură cu anunțul lu ...
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a ...
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 1 ...
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit ...
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănăt ...
-
Klaus Iohannis divizează PNL - Unii îl vor la Cotroceni. Alții îi cer demisia: "Aceasta ar fi normalitatea!"
Prelungirea mandatului președintelui Klaus Iohannis face foarte mult rău Partidului Național Liberal, transmite vicepreș ...
-
Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
Gigi Becali a avut o reacție dură la adresa lui Călin Georgescu, cel pe care l-a susținut la alegerile prezidențiale anu ...
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a ...
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebar ...
-
Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
Pini împodobiți cu zăpadă se înșiră pe malul unui lac cu apă glacială. Ninge; în surdină se aude o melodie ca de spa. Un ...
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Sim ...
-
Lavinia Șandru: Elena Lasconi reprezintă un risc pentru stabilitatea politică a României
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, trebuie să se retragă din cursă, consideră Lavinia Șandru, coo ...
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SO ...
-
Europarlamentar român neafiliat: "Vestul aproape nu mai există. E dezmembrat bucată cu bucată!"
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă consideră că „vestul" - așa cum era cunoscut el odinioară - „aproape nu mai ...
-
Claudiu Târziu: "Este incredibil ce se întâmplă! Au băgat țara-n haos, iar ei fac glumite pe tik-tok"
Liderul AUR Claudiu Târziu a comentat in scris situatia actuala din România:
-
Crin Antonescu anunță: "Mă suspend din calitatea mea de candidat comun al Coaliţiei la alegerile prezidenţiale din 2025"
Crin Antonescu a afirmat că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile pr ...
-
Șoșoacă crede că icoana ridicată de ea în Parlamentul European si-a făcut efectul: "Nimic nu rămâne neplătit, Ursuloooo!"
Europarlamentara Diana Șoșoacă a comentat în stilul consacrat informația potrivit căreia preşedinta Comisiei Europene, U ...