Diana Șoșoacă a depus o propunere legislativă privind anexarea unor teritorii din Ucraina care au aparținut României!

Postat la: 21.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Diana Șoșoacă a depus o propunere legislativă privind anexarea unor teritorii din Ucraina care au aparținut României!

Diana Șoșoacă cere anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul Regat al României, care în prezent sunt în Ucraina. Senatoarea a depus o propunere legislativă în acest sens, sea rată într-un comunicat de presă al partidului pe care aceasta îl conduce.

Senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă, președintele partidului S.O.S România, a depus luni, 20 martie, la Senat, propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina", pentru introducerea acesteia în procedură legislativă.

Propunerea legislativă „Legea pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina" are următorul cuprins:

„Articolul unic se transformă în Art. 1

După Art. 1 se introduc următoarele articole:

Art. 2

În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Art. 3

România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

Art. 4

După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii."

Expunerea de motive
În Expunerea de motive, senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă arată că, pornind de la dreptul natural și legitim al unității naționale și de la faptul că reunificarea națională este necesară din mai multe considerente - pentru reparație istorică, socială, morală și economică, dar și pentru interesele geostrategice ale României, mai ales în contextele invocate de NATO și UE - "solicităm anexarea teritoriilor istorice ale României, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina".

Senatoarea mai arată că "prin acest demers dorim să fie anulat cel mai mare act de trădare postdecembrist, - respectiv Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, ratificat prin Legea nr. 129/1997- prin care s-a recunoscut Pactul Ribbentrop-Molotov. De asemenea, prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte".

Argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fara sa semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov, mai arată senatoarea.

"Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale. În schimb, la Sighetul Marmației există un liceu cu predare în limba ucraineană. Remarcăm lipsa principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiu al relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, în tratate și în convenții de asistență juridică, în temeiul căruia statul beneficiar al tratamentului aplicat de partenerul său se obligă să-i asigure acestuia un tratament identic sau echivalent); astfel etnicii români din Ucraina nu au reprezentant în Parlamentul de la Kiev, în timp ce ucrainenii din țara noastră au reprezentant în Parlamentul României", se mai arată în Expunerea de motive.

Expunerea de motive mai arată că, având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO, precum și faptul că prin România au trecut aproximativ 3 milioane de ucraineni, "cerem Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români. Trebuie subliniat că etnicii români din Ucraina sunt ignorați total de autoritățile din România și Ucraina, care refuză orice dialog cu aceștia".

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă mai arată că "adoptarea Legii minorităților naționale de către Rada Supremă a Ucrainei, fără consultarea României, se înscrie în normalitatea sfidătoare a Ucrainei în ceea ce privește România, având în vedere sprijinul nelimitat și necondiționat pe care îl are din partea Bruxelles-ului și Washington-ului".

"Având în vedere disprețul și batjocura statului ucrainean față de statul român si cetățenii de etnie română ce trăiesc în teritoriile ocupate vremelnic, exprimat prin adoptarea Legii minorităților naționale în anul 2022, reiterăm solicitarea de a ni se înapoia teritoriile deținute pe nedrept de către Ucraina, împreună cu cetățenii de etnie română: Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina", mai susține senatoarea în Expunerea sa de motive.

loading...
PUTETI CITI SI...